NFL

Legenda Patriotsa otišla u mirovinu. Igrao je kako je živio: Ludo i nezaboravno

Foto: Getty Images/Guliver Image

AKO NE pratite NFL, a pogledali ste barem jednu utakmicu New England Patriotsa, sigurno vam je za oko zapeo 198 centimetara visoki i 122 kilograma teški tip s brojem 87 na leđima.

Njegove dimenzije nisu toliko strašne za igrača američkog nogometa, ali za jednog tight-enda Rob Gronkowski je bio jednostavno ogroman. Bio je omiljena meta Toma Bradyja i jedan od najzaslužnijih ljudi za tri titule osvajača Super Bowla, koliko ih je The Gronk uzeo s Patriotsima, jedinom momčadi za koju je igrao u karijeri.

I dok Tom Brady u 42. godini izgleda kao da može igrati football još barem deset godina, tijelo Roba Gronkowskog je sa samo 29 godina reklo - dosta. Jedan od najboljih, a po mnogima i najbolji tight-end u povijesti objavio je na Instagramu kraj profesionalne karijere. Vijest je to koja nije pretjerano iznenadila fanove NFL-a, budući da je Gronkowski već nekoliko puta rekao da ne zna koliko će još igrati. No, sad kad je službeno u mirovini, blesavi Gronk svima će nedostajati.

"Danas odlazim u mirovinu. Vrijeme je za sljedeći korak u životu koji će mi zauvijek biti obilježen New England Patriotsima i njihovim navijačima koji su mi cijelu karijeru bili golema podrška. Hvala treneru Belichicku i gospodinu Kraftu [vlasnik Patriotsa, op.a.] što se 2010. godine na draftu odlučili odabrati moju ludost. Moj život je u zadnjih devet godina bio nevjerojatan na terenu i izvan njega. Veselim se neizvjesnosti koja je preda mnom", napisao je Gronkowski na Instagramu.

Ozljede su ga potpuno slomile

Njegovo tijelo je ogledni primjer koliko je football brutalan i u biti nezdravi sport. Gronkowski je u devet godina profesionalne karijere, između ostalog, slomio podlakticu, pokidao križne ligamente u koljenu, iskrenuo zglob i koljeno, teško ozlijedio disk u kralježnici, puknula mu je loža, imao je i infekciju... Sport koji mu je sve dao još više mu je uzeo i nije više imalo smisla nastaviti.

Zadnji put je svih 16 utakmica regularne sezone odigrao 2011. godine, a u ovoj posljednjoj propustio je tri utakmice, no u Super Bowlu je bio fantastičan. Kroz kratku, ali bogatu karijeri Gronkowski je uvijek bio najbolji kad je bilo najteže. Kad su se utakmice lomile, kad je trebalo izvući neki dodatni atom snage, The Gronk je bio tu. Ako treba i s imobiliziranom lijevom rukom.

U povijest je otišao s 521 hvatanjem za 7861 jardu i 79 touchdownova. No osim nevjerojatnih igračkih kvaliteta, Gronkowski je bio sve ono što je NFL-u, kojeg često nazivaju No Fun League, nedostajalo. U vrijeme kad su se počela kažnjavati čak i pretjerana slavlja igrača, Gronkowski je bio tip koji je na terenu, a najčešće izvan njega zabavljao američku javnost.

Glupirao se, tulumario je, a 2016. godine je imao vlastiti "Party Ship" na Bahamima na koji je istovremeno pozvao najveće celebrityje i obične navijače. Uvijek je bio duhovit, a u par navrata znao je nasmijati i neugodno hladnog Billa Belichicka. No, iako je bio ključan igrač franšize, Gronkowski u zadnje vrijeme nije bio u najboljim odnosima s Patriotsima.

Tijekom 2017. godine navodno se bunio na način treninga, a sljedeće godine Patriotsi su ga čak željeli tradeati uoči drafta. Gronkowski je već tada "prijetio" da će otići u mirovinu. New England mu je na kraju obnovio ugovor, ali prošle sezone se teže nego ikad oporavljao od ozljeda i više nije mogao.

Život u mirovini za Gronka neće biti dosadan. Već je potpisao neke ugovore o snimanju filmova (u kojima se i prije pojavljivao), ima ponude da se bavi wrestlingom, a jednom je indirektno najavio da bi se mogao okušati i u glazbenim vodama. Što god odabrao, dosadan sigurno neće biti.

 

Pročitajte više