Legendarna Monza bez druge šikane i uz povratak nagiba postaje još brža?

Foto: EPA

VODSTVO legendarne talijanske staze Monza razmatra uklanjanje jedne od triju šikana i mogući povratak stare nagnute sekcije na kojoj se vozilo do 1961. kako bi staza zadržala svoj status ‘hrama brzine’.

Monza je u F1 kalendaru od prve sezone Formule 1 1950., a samo 1980. nije bila domaćin VN Italije (tada je tu titulu nosila staza u Imoli). Sada vodstvo staze razmatra radikalne promjene u konfiguraciji staze.

Uoči rasprava o ostanku VN Italije u Formuli 1 nakon 2019. predsjednik talijanske trkaće federacije Angelo Sticchi Damiani otkrio je seriju promjena koje želi pretvoriti u stvarnost 2022.

Prema pisanju Gazzette dello Sporta, Damiani želi novu konfiguraciju staze koja bi bila brža od trenutne, a moguće je da bi je i produljili po uzoru na konfiguraciju koja se u F1 vozila četiri puta između 1955. i 1961. i koja je mjerila čak 10 000 metara, uključujući nagnuti dio staze.

Jedan od prvih prijedloga je odstranjivanje jedne od triju šikana koje se nalaze u današnjoj konfiguraciji staze, vjerojatno druge šikane Varianta della Roggia, a drugi Lesmo zavoj bio bi brži nego dosad, kao što je bio prije 1994. i kao što je i na gore prikazanoj konfiguraciji iz 1955.

Staza bi bila šira nego dosad, bila bi izgrađena i nova glavna tribina i pristupne ceste, a ukoliko bi konfiguraciji bio pridružen i stari nagib, staza bi ukupno mogla biti duga čak 10 000 metara.

Projekt je procijenjen na oko 100 milijuna eura, ali Damiani se ne boji da će taj iznos biti previše.

“Novac ćemo pronaći na neki način.”

Ključ cijeloga projekta je, naravno, produljenje ugovora između talijanskog saveza i Formule 1 za period od 2020. nadalje.

>>> Vijesti iz svijeta F1 donosimo u suradnji s maxf1.net portalom.

Pročitajte više