raskol u milanu

Legendarni Nijemac o Bobanovom nasljedniku: Vizionar, promijenio je nogomet

Foto: EPA

ZVONIMIR BOBAN više neće biti sportski direktor u Milanu. Klub sa San Sira pismom mu je uručio otkaz, javlja talijanska La Gazzetta dello Sport, a sve zbog javnih kritika na račun vlasnika kluba, fonda Elliott i njegove produžene ruke Ivana Gazidisa.

Raskol u Milanu dogodio se zbog Ralfa Rangnicka, čovjeka s kojim je Gazidis navodno pregovarao iza Bobanovih i Maldinijevih leđa, zbog čega je Hrvat i reagirao u medijima.

Nijemac će od sljedeće sezone preuzeti Milan i dobiti potpunu kontrolu nad posrnulim gigantom. To znači da će izravno sudjelovati u kupovini, prodaji, skautiranju i treniranju nogometaša.

Tko je Rangnick?

Ralf Rangnick je na glasu kao jedinstven stručnjak teškog karaktera jer zahtijeva da ga se u klubu pita za baš sve. Upravo je on autor moćnog RB Leipziga koji je u posljednjih deset godina prošao put od najnižih njemačkih rangova do momčadi koja će ove sezone igrati u osmini finala Lige prvaka.

Leipzig se trenutačno bori s Bayernom za titulu njemačkog prvaka, a Rangnick je zaslužan za otkriće i razvoj kvalitetnih mladih igrača kakvih u Leipzigu ima napretek.

Prošle sezone Rangnick je vodio Leipzig, a trenutačno je u ulozi direktora sporta i razvoja u klubu. 

Vizionar, promijenio je njemački nogomet

Talijanska La Gazzetta dello Sport kontaktirala je jednog od najvećih trenera ikad, Ottmara Hitzfelda, da joj komentira Bobanovog nasljednika.

"Ako je njemački nogomet toliko izrastao u proteklim godinama, onda veliki dio zasluga mora ići Ralfu. Smatram ga vizionarom, on je u njemački nogomet unio zanimljive i praktične ideje. Napravio je puno dobroga", kaže legendarni Hitzfeld, koji je Ligu prvaka osvajao kao trener Borussije i Bayerna.

Legendarni Nijemac upozorava da treba biti strpljiv.

"No treba mu dati prostor i vrijeme. Prije svega, povjerenje. Poznavajući ga, mislim da će htjeti biti i sportski direktor i trener. Bilo bi ispravno dati mu šansu", dodaje Hitzfeld.

Mnogi su skeptični zbog činjenice što Rangnick nikada nije vodio veliki klub.

"To nije istina, vodio je Schalke u dva navrata, a to je među većim klubovima u njemačkoj Bundesligi. S njim za kormilom, stigle su i titule u Gelsenkirchen. Nakon toga vodio je Leipzig koji je sada jedan od najvažnijih klubova u našem nogometu. Imao je i mnoge zanimljive ponude, ali tajming i osjećaj za trenera su jako važni. Ako nisi sto posto uvjeren da treba takve ponude odbiti, ne odbijaš ih, ali on je bio", zaključuje Hitzfeld.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više