Legendarni Nizozemac: Ukinite nogomet kod nas. Ne znamo se normalno ponašati

Foto: EPA

NAJVEĆI derbi nizozemskog nogometa između Ajaxa i Feyenoorda obilježili su navijački neredi. Utakmica je prekinuta u 55. minuti zbog divljanja Ajaxovih navijača pri vodstvu Feyenoorda 3:0, koje je samo dodatno istaklo duboku krizu u kojoj se Ajax nalazi.

Utakmica je prvi put prekinuta krajem prvog dijela kada su domaći navijači zasuli teren bakljama, pri čemu je jedna od njih pala vrlo blizu Feyenoordovog golmana Timona Wellenreuthera. Inicijalni prekid trajao je desetak minuta, nakon čega je prvo poluvrijeme privedeno kraju, ali problemi tu nisu prestali. Drugi prekid došao je u 55. minuti, navijači Ajaxa su ponovo zasuli teren bakljama, nakon čega je sudac Serdar Gozubuyuk prekinuo utakmicu.

Navijači upali na stadion. Sportski direktor otpušten

Nastavak nereda uslijedio je ispred Johan Cruijff Arene kada su bijesni navijači Ajaxa pokušali provaliti u klupske prostorije, no u tome ih je zaustavila policija. Na interventnu policiju bacano je kamenje, boce i baklje. Policija je tada odlučila upotrijebiti suzavac kako bi smirila mase.

"Nakon što je utakmica prekinuta navijači su provalili na glavni ulaz, ali red je u međuvremenu uspostavljen", objavila je policija. Upravljačka situacija u klubu također nije bajna. Klub je uručio otkaz sportskog direktoru Svenu Mislintatu jer je dovodio igrače čiji agenti imaju vlasnički udio u njegovoj privatnoj firmi za skautiranje i tako došao u priličan sukob interesa.

Van Basten: Neka bude 0:5 za Feyenoord

O svemu se sada oglasio legendarni napadač Marco van Basten, legenda Ajaxa, Milana i nizozemske reprezentacije koji je u razgovoru za tamošnje medije rekao:  Imam li rješenje? Ne, nemam. Pitam se treba li stopirati sav profesionalni nogomet u Nizozemskoj. Samo da neredi prestanu. Da, mislim to, jer svaki put se dogodi nešto. Ovo je bila namjerna akcija.

Ljudi to rade namjerno. Sada je prekinuto natjecanje, ono najvažnije u Nizozemskoj. To jednostavno nije u redu. Ako se ne možemo normalno ponašati na stadionima, možda bismo jednostavno trebali prestati s tim. Očigledno drugačije nije moguće. Ne, prazni stadioni nisu opcija, vidjeli smo da to nema veze s nogometom u vrijeme korone."

“Ako je spriječiti nerede toliko važno, onda bi političari od ovoga stvarno trebali napraviti problem. Sve je to ludilo. Ovo bi jednostavno trebalo biti 0:3 za Feyenoord, iako će oni reći da su mogli zabiti koji gol više. To je također u redu, onda neka bude 0:5."

Pročitajte više