Legendarni Spider pobijedio u UFC-u nakon više od četiri godine

Foto: Screenshot

EUROPA ima novi UFC pojas prvaka, a on putuje u Nizozemsku s Germaine de Randamie, prvom UFC prvakinjom perolake kategorije. Anderson Silva savladao je Dereka Brunsona odlukom sudaca, a Jacare Souza se rutinski obračunao s Timom Boetschom.

Sudac pokvario glavnu borbu večeri



De Randamie i Holm odradile su vrlo uzbudljivih i izjednačenih pet rundi prepunih sadržaja. Ono što je bilo zajedničko svim rundama je da je Holm bila ta koja je tražila kraću distancu i kontrolu iz klinča, dok je De Randamie pokušavala Amerikanku namamiti u otvorenu stand up borbu. Ta otvorena borba bila je ono gdje je De Randamie imala prednost te gdje se zapravo dogodilo ono što je vjerojatno presudilo ovu borbu. Posebno je to dobro izgledalo u prve dvije runde, gdje su upravo u tom dijelu borbe pali neki ozbiljniji udarci, dok su klinč udarci, većinom koljenima, Holly Holm možda prošla i nezapaženo. Ipak, na kraju druge runde dogodio se prvi sporan trenutak. Već se čuo znak za kraj runde, kad Nizozemka provlači desni kroše koji je ozbiljno uzdrmao Holm. Sudac joj je samo dao upozorenje, a ona je izjavila kako nije čula znak za kraj runde.

Ipak, to isto je De Randamie ponovila i na kraju treće, a unatoč velikom huku dvorane i prigovorima da joj se oduzme bod, to se nije dogodilo. Što se tiče same runde, bila je to vjerojatno najzanimljivija runda u cijeloj borbi, budući da Holm u njoj nije uspjela doći do klinča te je odrađena borba na nogama. Jedan high kick je tu pogodio De Randamie, no nije ju ugrozio, zapravo je rezultirao time da je krenula naprijed i vjerojatno osigurala tu rundu. Posljednje dvije runde su bile vremenski podijeljene na klinč kontrolu, gdje je ponovno dominirala Holm, pokušavajući skupljati bodove “dirty boxingom” te na borbu na sredini, gdje ovog puta De Randamie, već vidno umorna, ipak nije uspjela osigurati prednost. Na kraju je sve otišlo do odluke sudaca, a sva trojica su po tri runde dali novoj prvakinji, odnosno prvoj prvakinji perolake kategorije, Germaine de Randamie. Ipak, da joj je sudac oduzeo bod, što je po nekom većinskom mišljenju trebao, borba bi završila bez pobjednice.

Prva pobjeda legende nakon više od četiri godine


Anderson Silva došao je do prve pobjede od 2012. godine, no dosta dugo će se još ova borba komentirati. Vidjeli smo prvu rundu u kojoj je Brunson u potpunosti dominirao te dvije izjednačene runde, koje su sva tri suca dala Spideru. No, krenimo od početka. Brunson je pokazao kako mu brzina Andersona Silve ne bi trebala predstavljati problem te je jako dobro izbjegavao njegove udarce. Iako je Silva bio taj koji je kontrolirao prvi korak, Brunson je iz defenzivnije pozicije pogađao bolje udarce i u prvih pet minuta nije primio gotovo nikakvu štetu. Silva se ipak počinje dizati u drugoj rundi, no kada je izgleda najbolje, Brunson ga ruši. Silva brzo ustaje, no dolazi do dvije minute kontrole klinča od strane Brunsona, nakon čega Silva ipak uspijeva pobjeći i pogoditi još nekoliko udaraca. Slična situacija i u posljednjoj dionici, gdje Brunson već izgleda jako umorno, a Silva to koristi i agresivan je gotovo cijelo vrijeme. Brunson ipak uspijeva doći do snage i srušiti Silvu te u gornjoj kontroli izdržati do kraja runde. Otišlo se do odluka sudaca koja je jednoglasno pripala Silvi. Kada realno pogledamo, drugu i treću rundu je još mogao dobiti na račun ozbiljnijih udaraca i agresivnosti, no sudac koji je dao sve tri runde Silvi je izgleda gledao neku drugu borbu. U svakom slučaju, nagrađena je želja za borbom Andersona Silve i Brunson će si idućih dana vjerojatno misliti kako je morao biti ofenzivniji.

"Jacare" jedini nije čekao suce


Ronaldo ‘Jacare’ Souza još jednom je dokazao kolikom lakoćom može dolaziti do pobjeda, ukoliko se borba krene odvijati u parteru. Pola prve runde protiv Tima Boetscha nije dobro izgledao na nogama, dva je puta djelovao uzdrman snažnim udarcem, ali nakon što je prvi puta srušio “Barbariana”, bilo je gotovo. Odmah je krenuo raditi na kontroli te mu nije dugo trebalo da dođe do kimure, koja je odmah Boetscha prisilila na tapkanje. Teško je odlučiti što da sada UFC radi s Brazilcem, jer je već odavno trebao napasti pojas, ali ga je kontroverzni poraz od Yoela Romera udaljio od toga.

Glover Teixeira je protiv Jareda Cannoniera odradio borbu kakva se od njega nije očekivala. Borac poznat po boksu i nokautima ovog je puta sve tri runde dobio istom taktiku. Vrlo brzo dolazio je do rušenja i kontrole kroz gotovo cijelu rundu, koja mu je donijela čistu pobjedu jednoglasnom odlukom. Ovo je bio jedan novi, ni mrvicu atraktivan Teixeira za razliku od onog na kakvog smo navikli, no bitna pobjeda je u džepu. Glavni program su najboljom borbom cijelog eventa otvorili Dustin Poirier i Jim Miller, gdje je nakon 15 minuta neprestane akcije, većinskom odlukom sudaca zasluženo slavio Poirier. Nije baš jasno što je mislio sudac koji je presudio 28-28, tj. kome je mogao i zašto dati 10-8 rundu, no na kraju je ovo bila čista pobjeda Poiriera, koji je tako vjerojatno napokon zaboravio na poraz od Michaela Johnsona, koji ga je “izbacio iz tračnica”.

Od deset borbi, jedino je gore spomenuta pobjeda Jacarea Souze bila prekidom, tako da je i cijeli uvodni program došao do sudačkih odluka. Jednoglasne pobjede su upisali Balal Muhammad, koji je bio bolji od Randya Browna u drugoj najboljoj borbi večeri, Islam Makhachev koji je nevjerojatno dosadnom kontrolom savladao Nika Lentza, Wilson Reis koji protiv Ute Sasakija, unatoč pobjedi, nije potvrdio svoje mjesto ozbiljnog “contendera” u muha kategorije te Ryan LaFlare, koji se vratio nakon 15 mjeseci te dominacijom došao do pobjede nad Roanom Carneirom. Jedina podijeljena odluka otišla je na stranu Ricka Glenna protiv Phillipea Novera.

 

UFC 208

Germaine de Randamie def. Holly Holm – jednoglasna sudačka odluka
Anderson Silva def. Derek Brunson – jednoglasna sudačka odluka
Ronaldo Souza def. Tim Boetsch – SUB (R1 3:41)
Glover Teixeira def. Jared Cannonier – jednoglasna sudačka odluka
Dustin Poirier def. Jim Miller -većinska sudačka odluka

Belal Muhammad def. Randy Brown – jednoglasna sudačka odluka
Wilson Reis def. Ulka Sasaki – jednoglasna sudačka odluka
Islam Makhachev def. Nik Lentz – jednoglasna sudačka odluka
Rick Glenn def. Phillipe Nover – podijeljena sudačka odluka
Ryan LaFlare def. Roan Carneiro – jednoglasna sudačka odluka
 

Pročitajte više