Leko je poludio jer zna kakve luđačke poteze vuče Jakobušić

Foto: Matija Habljak/Pixsell

HAJDUK je sezonu otvorio porazom na Maksimiru od Dinama u SuperSportu Superkupu. Pogodak odluke zabio je Martin Baturina, a isti suparnici će snage na istom mjestu odmjeriti i u petak u prvom kolu SuperSport HNL-a. Susret je obilježio i divljački ispad trenera Hajduka Ivana Leke.

On je kod jedne situacije krajem prvog poluvremena poludio na glavnog suca Darija Bela. Dobio je najprije žuti pa direktni crveni karton, a nakon isključenja su ga igrači morali micati od suca. Prema zapisniku utakmice, sukob se nastavio i u svlačionici.

Trener Bijelih je u dosadašnjem mandatu na klupi Hajduka bio vrlo odmjeren i realan u izjavama, a čak je i nakon susreta rekao kako su suci u HNL-u sudili pošteno i bili korektni sve do jučerašnjeg susreta. No njegova reakcija bila je potpuno neprimjerena i nerecipročna onom što se doista dogodilo na terenu. Je li ga pojeo pritisak jer zna koliko je Superkup bitan Lukši Jakobušiću?

Što se dogodilo?

Belov pomoćni sudac pokazao je na udarac iz kuta za Hajduk nakon jednog duela Ivana Dolčeka i Luke Ivanušeca. Evidentno je da je Dinamov nogometaš posljednji igrao loptom, no Bel je sa zadrškom ipak dosudio prekršaj u korist Dinama. Također je jasno da je prekršaj i postojao jer je Dolček rukom uhvatio Ivanušecovu nogu i tako ga spriječio da ide prema lopti.

Leko je zbog te situacije poludio, iako je kasnije isticao da mu je više zasmetao pristup suca nego sama odluka. "Moj crveni? To je smiješno. Nije bilo bitno je li prekršaj ili ne. Pomoćni sudac daje korner, a glavni sudac čeka 20-30 sekundi i hoće ispasti pametan. Onda on vraća odluku, a bio je na centru. On je kao bolje vidio od pomoćnog suca", rekao je Leko pa nastavio:

"Ja sam malo previše reagirao, zasluženi žuti karton. Ništa mu nisam rekao na terenu, kasnije možemo pričati što je bilo u tunelu. A dođe frajer i on meni daje crveni karton. Glumi autoritet i hoće biti glavni lik.

Suci su u mojih šest mjeseci ovdje bili dobri, ja sam ih hvalio kad sam ih stigao. Nervira me kad netko glumi frajera. Za ovo se u Superkupu, treneru Hajduka, nikad i nigdje ne daje crveni karton. Kazna? Vjerojatno će biti deset utakmica, ništa me to ne bi iznenadilo." 

U svlačionici je nastavio divljati

U izvještaju nakon susreta stoji da je Leko nakon isključenja nastavio divljati. "Nakon toga na poluvremenu utakmice po dolasku u svlačionicu nastavio je vrijeđati uz izrazito agresivno ponašanje, u čemu je sprječavan od strane redara uz riječi "smeće jedno! Mišu mali! Je*em te u usta, go*no ćelavo!" stoji u zapisniku.

Oglasio se i šef hrvatskih sudaca Bruno Marić te je pojasnio zašto je Leko isključen. "U navedenom incidentu je sudac donio ispravnu odluku i dosudio neosporni prekršaj te korigirao pogrešnu odluku prvog pomoćnog suca. Reakcija trenera gostiju iz tehničkog prostora bila je kontinuirano nesportska, neprimjerena i jasno diskreditira i potkopava autoritet sudaca", rekao je i dodao:

"Nakon izrečene opomene trener je kontinuirano nastavio s nesportskim ponašanjem koje diskreditira sliku utakmice i nogometa. Sudac je sukladno posljednjim smjernicama UEFA-e neodgovorno ponašanje ispravno sankcionirao isključenjem. Odlični trener Ivan Leko, nažalost, danas je pogriješio."

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

Dan kasnije je potpuno jasno da je Hajdukov trener bio u krivu i dio javnosti se pita zašto je tako poludio. Možda je riječ o uobičajenim tenzijama za derbi koje su otišle predaleko. Možda otprije ima nesuglasice s Belom i možda ga taj sudac neopisivo nervira pa je reagirao burnije nego što bi inače.

No Leko se dosad isticao umjerenim izjavama i ponašanjem. Potpuno je neobjašnjivo da je toliko poludio zbog nebitne odluke pri rezultatu 0:0, i to na utakmici na kojoj nije bilo krucijalnih pogrešaka, spornih ključnih situacija ili puno kartona.

Teško je objasniti zašto je toliko poludio zbog žutog kartona i zašto dalje generira nervozu kada predviđa hoće li dobiti kaznu. Bude li nula, dvije ili deset utakmica, neće to promijeniti kako Hajduk igra i koji će rezultat postići. Na kraju krajeva, sve se dogodilo na Superkupu, koji je treće od tri domaća natjecanja po važnosti.

Leko je dao vrlo indikativnu izjavu prije Superkupa

Donekle je znakovita izjava Leke uoči utakmice. S obzirom na to da s Dinamom igra dvaput u malo manje od tjedan dana, novinari su ga upitali bi li radije htio pobjedu u Superkupu ili u ligi. Odabrao je Superkup.

Iz perspektive Hajdukovih navijača taj odgovor nije nelogičan. Bijeli su u posljednjih deset sezona dohvatili tri Kupa, ali skoro 20 godina čekaju na ono najvažnije - prvenstvo. Kada trofeji nisu standard, svaki dodatno dobiva na važnosti.

No za Hajduk bi, iz racionalnije perspektive, bilo puno bolje uzeti tri boda u prvenstvu. Superkup će se brzo zaboraviti i već su svi mislima na utakmici u petak, kada će se loviti prednja pozicija u prvenstvu. S obzirom na to da u prva tri kola Hajduk još igra kod kuće s Rijekom i mora Osijeku na novi stadion, tri boda na Maksimiru bili bi premija iz snova.

Hajduk je prije dvije sezone bio blizu naslova i nada se da će opet, ovog puta malo spremniji, dočekati da se Dinamo oklizne i proda ključne igrače. Možda se odgovor za Lekine strašno emotivne reakcije na Superkup krije u sjećanju na ono što se dogodilo najboljem Hajdukovom treneru u modernoj eri, Valdasu Dambrauskasu.

Leko se sjeća što se dogodilo njegovom prethodniku. Za mjesec dana će biti ili kralj ili nezaposlen

Litvanski trener je osvojio Kup nakon devet godina pauze, a u prvenstvu je bio u igri za naslov sve do pretposljednjeg kola. Hajduk je te sezone bio drugi, što mu nije uspjelo u prethodnih devet sezona. Imao je maksimalnu podršku navijača te je u 38 utakmica ostvario 23 pobjede, osam remija i sedam poraza. Ukupno je imao 60.5 posto pobjeda.

No već je u devetom kolu te sezone pomalo šokantno dobio otkaz nakon remija na Šubićevcu, što je bio prvi pravi kiks. Dotad je u Europi prošao Vitoriju Guimaraes i nije se osramotio protiv snažnog Villarreala, a jedino je poraz od Dinama na Maksimiru (4:1) bio uvjerljiv. U tom trenutku Bijeli su bili drugi na tablici sa šest bodova iza Dinama i dva najteža gostovanja iza sebe.

Već se tada pričalo da je Dambrauskasu uvelike presudio poraz u Superkupu. Lukša Jakobušić živi od imidža i luđačke euforije i teško je podnio činjenicu da je Hajduk izgubio trofej, premda i najmanje vrijedan od domaćih natjecanja, od najvećeg rivala. Nije tajna da se otad čekao Dambrauskasov krivi korak.

Sličan pritisak je možda ono što je sada i dovelo do toga da je Leko pregorio. On je u još manje zavidnoj situaciji jer u prva tri kola ima tri najteže moguće utakmice, protiv glavnih konkurenata, a vremena za uigrati prinove je sve manje.

Osim toga, Hajduk 10. i 17. kolovoza čekaju utakmice protiv zasad nepoznatog suparnika u trećem pretkolu Konferencijske lige. Jakobušić već godinama stvara pritisak i očekivanja da je Hajduku nužno ući u skupine, ali već u trećem pretkolu ima puno ozbiljnih klubova protiv kojih Hajduku neće biti nimalo lagano.

Leko je vjerojatno svjestan da je sljedećih mjesec dana zasad sve što ima na Poljudu. Ako nakon prvih pet-šest kola bude pri vrhu tablice i bez velikog zaostatka te ako prođe prvu europsku prepreku, bit će kralj i imat će sve povjerenje svijeta.

U suprotnom, ako je suditi prema dosadašnjim potezima Hajdukove uprave, neće imati posao. Situacija sa Superkupa je izljev bijesa osobe koja je toga savršeno svjesna i koja je blizu pucanja pod pritiskom čak i ako je htjela staviti pritisak na suce, što je uobičajena trenerska taktika. Hajdukova sezona je tek počela, ali vrlo brzo će odrediti smjer bliže budućnosti kluba.

Pročitajte više