Lendrić se od Grbavice oprostio u velikom stilu i za malo love: Odlazi u Francusku, Želji sića

Foto: Getty Images / Guliver Image

SPLIĆANIN Ivan Lendrić, najbolji strijelac Premijer lige BiH, odlazi u francuski Lens. Samo liječnički potpis dijeli ga od ugovora s francuskim drugoligašem. Lendrić je prošle sezone za Željezničar zabio 19 pogodaka, a sarajevski klub trebao bi inkasirati 300 tisuća eura transfernog obeštećenja.

25-godišnji napadač pridonio je u 1. pretkolu Europa lige pobjedi Željezničara protiv Zete s dva pogotka, u ukupnoj pobjedi 3:1. U dresu Željezničara proveo je godinu i pol, odigrao je 52 utakmice u svim natjecanjima, zabio 31 pogodak i podijelio šest asistencija. Ugovorom je uz Grbavicu bio vezan do ljeta iduće godine.

Ivan Lendrić se u mjesec dana dvaput upisao u povijest Željezničara. Prvo je s 19 golova postao najbolji strijelac BiH prvenstva, a onda je u prvom pretkolu Europske lige postigao jedini gol na utakmici za pobjedu Želje nad crnogorskom Zetom.

Ovaj gol, koji je zabio nakon sjajnog ubačaja Zajka Zebe iz kornera, u delirij je bacio rasprodanu Grbavicu iz jednog posebnog razloga. Bio je to prvi gol na tom legendarnom stadionu na europskoj utakmici nakon čak 13 godina.

Željezničar je za to vrijeme igrao europske utakmice i postizao golove, ali je domaćina glumio na Koševu, stadionu najvećeg rivala Sarajeva. Kultna Grbavica, koju su Srbi zapalili tijekom rata, a navijači i igrači Želje obnovili po završetku okupacije, nije udovoljavala UEFA-inim kriterijima, pa je Željezničar morao glumiti domaćina preko Miljacke
 
Nakon još jednog pothvata navijača ovoga kluba, koji su sakupili novac za izgradnju nove istočne tribine, Grbavica je konačno ispunila uvjete kako bi se na njoj mogle igrati europske utakmice.
 
Prva nakon toliko vremena bila je ova protiv Zete, a prvi europski gol nakon gotovo desetljeća i pol na Grbavici je postigao Lendri, koji je s 25 godina stekao status pravog nomada budući da odlazi u svoj već 11. klub.  

Lens je nekadašnji prvak Francuske (1998.), no danas se bori za povratak u prvu francusku ligu. Prošlu sezonu završili su na četvrtom mjestu Ligue 2, s dva boda manje od pobjednika Strasbourga. Završnica francuske druge lige bila je najnapetija u Europi: drugoplasirani Amiense i trećeplasirani Troyes skupili su tek bod više od Lensa.

 

Pročitajte više