L'Equipe se čudi kako je Hrvatska toliko dobra u sportu i citira genijalnu rečenicu Dejana Lovrena

Foto: Epa, Screenshot L'Equipe

FRANCUSKA, ekonomski gigant od skoro 70 milijuna stanovnika, i Hrvatska, državica od svega 4,5 milijuna ljudi u kojoj osim sporta ne valja skoro baš ništa.

Reprezentacije tih dviju država sutra će od 17 sati u Moskvi igrati za naslov svjetskog prvaka u nogometu.

Prije desetak dana, nakon što je svima u svijetu postalo jasno da hrvatski nogometaši u Rusiji spremaju nešto veliko, njemački Bild objavio je tekst pod naslovom ''Hrvatska, najsportskija nacija na svijetu''.

Status najsportskije nacije Hrvati su zaslužili izvanserijskim uspjesima u tenisu, vaterpolu, rukometu i mnogim drugim sportovima, piše Bild i objašnjava da Hrvatska ima samo 4,2 milijuna stanovnika, tek nešto više od Berlina (3,5 milijuna). Hrvatska globalno igra značajnu sportsku ulogu i s obzirom na njezinu veličinu može se reći da je najjača sportska zemlja na svijetu, pisali su tad impresionirani Nijemci.

Bild je u svom tekstu podsjetio na uspjehe hrvatskih rukometaša koji su godinama u vrhu te svjetske prvake vaterpoliste, favorite svakog turnira. Kao najveće zvijezde ističu Gorana Ivaniševića, pobjednika Wimbledona 2001. godine, te Janicu Kostelić, skijašku heroinu s četiri olimpijska zlata i dva srebra. 

Sličan, gotovo identičan tekst iste premise dan uoči finala SP-a objavio je i ugledni francuski L'Equipe.

''Kako je Hrvatska toliko dobro u toliko različitih sportova?'' glasi naslov teksta novinara Gaétana Scherrera.

Novinar tekst počinje izjavama Dejana Lovrena nakon utakmice s Engleskom. U trenucima dok je Hrvatska bila na nogama nakon povijesne pobjede i plasmana u finale SP-a, jedan od njenih najboljih igrača pred novinarima je doživljavao katarzu. U trenucima najveće sreće prisjetio se užasnih trenutaka koje je proživljavao u Liverpoolu. Lovren se sjetio svih vrijeđanja, podcjenjivanja i omalovažavanja koje je doživljavao na Otoku. Hrvatska pobjeda protiv Engleske bila je ujedno i njegova osobna pobjeda nad svim hejterima i dežurnim kritičarima. Zatim je Lovren zakopao duboko u svoja sjećanja i prisjetio se 1998., slavne godine hrvatskog nogometa.

''Imao sam devet godina. Moja majka je plakala nakon utakmice'', kazao je Lovren, pa je dodao:

''Znate, u Hrvatskoj je bilo svakakvih sranja. Bili smo u ratu. Čak i danas, situacija nije dobra. Međutim, u sportu smo čudo. Toliko imamo talenata da to nije normalno. Košarka, vaterpolo, rukomet, tenis…'', ponosno je Lovren nabrajao, a onda je kroz smiješak objasnio u čemu je kvaka:

''Mi Hrvati imamo dobre majke i očeve koji vode ljubav. Dobri geni.''

Gaétan Scherrer se slaže s Lovrenom i kaže da je ekonomski nestabilna Hrvatska, koja ima stanovnika koliko Panama ili Mauretanija, u sportu velesila od svoje samostalnosti.

''U košarci Hrvatska je imala Dražena Petrovića i Tonija Kukoča, koji su 1992. u Barceloni u finalu igrali protiv originalnog Dream Teama. U tenisu su Goran Ivanišević, Marin Čilić i Iva Majoli osvajali Grand Slamove. U alpskom skijanju Hrvati su također velesila. Janica i Ivica Kostelić u skijanju su osvojili sve što se osvojiti moglo'', piše novinar L'Equipea i u nastavku teksta diveći se i ostalim senzacionalnim rezultatima hrvatskog sporta zaključuje da ti Hrvati zaista imaju dobre gene.

Pogledajte presicu: Modrić i Dalić najavili okršaj za naslov prvaka svijeta Pogledajte trening hrvatske reprezentacije dan uoči finala SP-a

Pročitajte više