Liječnici stabilizirali ranjenog navijača, policija privela deset osoba s fotografija

IZ PU ZAGREBAČKE doznajemo kako se jedan od mladića s fotografija sam prijavio policiji kada je vidio da njega traže. Još nema informacija o tome za što je on osumnjičen. Kriminalističko istraživanje je u tijeku. U policiji su nam rekli i kako građani zaista pomažu svojim pozivima, stalno zovu s informacijama o osobama s fotografija koje je policija objavila noćas.

Tijekom poslijepodneva iz policije je priopćeno da je zbog izgreda na Maksimiru privedeno deset osoba nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje. Na temelju naloga jutros su pretraženi i njihovi stanovi na zagrebačkom području te je pronađena veća količina opasnih sredstava.

Policija je tijekom pretrage u stanovima osumnjičenih za divljanje tijekom nereda na derbiju Dinama i Hajduka pronašla jedan malokalibarski pištolj, dva pištolja nalik na plinske, jedan signalni pištolj, dimne kutije, baklje, boksere i raznu pirotehniku.

Policija moli za pomoć

Nakon što su tri dana analizirali snimke nadzornih kamera s Maksimira, djelatnici Policijske uprave zagrebačke na svojim su internetskim stranicama objavili fotografije osoba odgovornih za navijačko divljanje tijekom derbija Dinama i Hajduka.

"Na fotografijama sa subotnje utakmice Dinamo – Hajduk su istaknute osobe čiji identitet je potrebno utvrditi. Pozivamo sve građane da nam podatke na temelju kojih je moguće utvrditi identitet osoba s fotografija dojave na broj telefona 92 ili na e-mail adresu zagrebacka@policija.hr. Podaci o traženim osobama se mogu dostaviti anonimno, potrebno je samo naglasiti brojčanu oznaku fotografije", priopćila je zagrebačka policija na svojim internetskim stranicama.

U policijskom se priopćenju ne navodi je li među osobama koje su istaknute na fotografijama i huligan koji je bacio petardu na varaždinskog policajca Kristijana Troktera, koji je zbog toga ostao bez oka.

Četvorici uhićenih navijača mjesec dana pritvora

Već ranije su se policiji predala dva huligana koja su priznala svoju odgovornost za nerede na stadionu. Radi se o 34-godišnjem Nijazu Tadžiću Hadžiosmanagiću, vođi radikalne frakcije BBB-a "No profit", i 35-godišnjem Damiru Radovcu. Zahvaljujući dojavama građana uhićena su dvojica huligana, Ante Bošnjak i Ante Škember, obojica u dobi od 22 godine. Oni su zajedno s Radovcem palili stolce i bakljama gađali policajce koji su upali na istočnu tribinu.

Županijski sud u Zagrebu je svoj četvorici odredio mjesec dana pritvora kako ne bi mogli utjecati na svjedoke ili ponoviti kazneno djelo.

Ranjeni navijač oporavlja se nakon operacije

Mario Galić, navijač ranjen iz vatrenog oružja, nalazio se u vrlo teškom stanju nakon iznenadnih komplikacija. Zbog razvoja sepse jutros je hitno operiran na zagrebačkom Rebru. Galiću je metak prošao kroz crijeva i oba režnja jetara do pluća. Nakon što je propucan doveden je u policijske prostorije i nakon više od sat i pol je pozvana Hitna pomoć. U policiji tvrde kako nisu znali da je upucan te da su, čim su to primijetili, pozvali pomoć.

Operacija je trajala oko četiri sata, ali liječnici su ga uspjeli stabilizirati i nadaju se oporavku. No, njegovo stanje i dalje je teško iako trenutno nije u životnoj opasnosti, rekao je za HTV dr. Tomislav Luetić.

Zagrebački KBC danas je posjetio ministar zdravstva Darko Milinović koji je, osim ranjenog policajca i dvoje pacijenata kojima su nedavno presađeni srce i bubreg, obišao i ranjenog navijača Galića. Milinović je također potvrdio da je ranjeni navijač u kritičnom stanju i da se liječnici bore za njegov život.

Ozlijeđeni policajac koji je ostao bez oka se, prema Milinovićevim riječima, dobro oporavlja. "Prenio sam mu potporu javnosti", rekao je ministar zdravstva. Iako su neki mediji tijekom dana objavili informaciju kako se Trokterovo zdravstveno stanje zakompliciralo te da liječnici strahuju od infekcije zbog koje bi mogao ostati i bez vida u drugom oku, iz Rebra stižu sasvim oprečne informacije. Trokterovi liječnici tvrde da se nesretni policajac dobro oporavlja i da bi vrlo brzo mogao biti pušten kući.

Svjedok iz postaje tvrdi: Galić je upozoravao da je ranjen, ali su ga ignorirali

"Ja sam bio preventivno priveden prije utakmice, iz pritvora su me pustili u 23.45. U tom trenutku nitko još nije ranjenom navijaču pružio pomoć", ispričao nam je svjedok (podaci poznati redakciji) koji je bio u postaji zajedno s ranjenim Galićem.

Galić je, podsjećamo, prema policijskom izvještaju priveden u 22.20. Vitomir Bijelić, šef krim-policije, u emisiji Otvoreno je izjavio da mu je ekipa Hitne pomoći u postaji pružala pomoć u 23.50 jer prije toga nisu primijetili da je ranjen. No, svjedoci događaja, kojih prema riječima našeg sugovornika ima barem desetak, spremni su pred sudom dati drugačiji iskaz.

"Već kad su ga doveli izgledao je jako loše. Ruke su mu bile iza leđa, bio je u lisičinama. Tjerali su ga da stoji na nogama iako je bio sav natečen, jer su ga vjerojatno tukli, i tužio se da mu nije dobro", kaže naš sugovornik koji je s ranjenim Galićem razgovarao nekoliko minuta prije nego što su ga pustili iz postaje.

Na Galićevo "Vidi, ranjen sam!" policajac odgovorio "Rekao sam ti da budeš u kutu!"

"S obzirom na to da smo mi bili privedeni samo preventivno, oko 23.40 vratili su nam stvari i rekli nam da nas puštaju. U prolazu smo vidjeli Galića koji je podigao majicu i pokazivao nam da je ranjen. Obratio nam se policajac koji nam je kazao da 'mi nemamo što s njim razgovarati', dok je njemu odbrusio kako mu je 'već rekao da bude u kutu'. Dakle, očito je da se on već tužio da je ranjen", kaže naš sugovornik koji niti nakon izlaska iz postaje nije vidio da dolazi Hitna pomoć koja je, prema Bijelićevim riječima, Galiću pružala pomoć samo nekoliko minuta kasnije.

"Pričao sam s još jednim dečkom koji je bio priveden i koji je u policiji ostao nakon što su mene pustili. On kaže da Galiću nije pružena pomoć još barem pola sata nakon mog izlaska", tvrdi naš sugovornik.

Pročitajte više