Liječnik ruskih sportaša: Dražen je tog dana otišao u dućan i vratio se s pivom

Foto: Screenshot

LIJEČNIK ruskih sportaša Vasilij Avramenko na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. i liječnik košarkaške reprezentacije SSSR-a, ispričao je za Sport Express anegdotu s tog olimpijskog košarkaškog turnira. Ona uključuje Dražena Petrovića, Arvidasa Sabonisa i sanduk piva.

SSSR je u utakmici za naslov pobijedio tadašnju Jugoslaviju 76:63. Bila je to utakmica u kojoj je Dražen Petrović bio najbolji strijelac s 24 postignuta poena, a njegov veliki sportski rival Arvidas Sabonis dominantan s 20 koševa i 15 skokova.

"Kad se smirilo slavlje u svlačionici, otišao sam na dopinšku kontrolu sa Sabonisom, Tihonenkom, Kurtinaitisom i Marčiulionisom. Sjedio sam tamo dva sata. Iz Jugoslavije su tamo bili Dražen i još netko. Svi smo se zajedno istim minibusom vraćali u Olimpijsko selo. Kurt mi je u jednom trenutku šapnuo 'zamoli vozača da stane pored trgovine, kupit ćemo pivo', prisjetio se Avramenko pa nastavio s pričom što se tada dogodilo:

Petrović i Sabonis su se poštivali

"Autobus je stao, a ja sam krenuo prema izlazu, kad mi je odjednom Petrović stavio ruku na rame i rekao na ruskom 'ne, ja ću'. Vratio se sa sandukom piva i paketom Napoleona. Predao je to Sabasu i rekao 'čestitamo"'.

Podsjetio je i da je između Petrovića i Sabonisa uvijek vladalo rivalstvo, ali i da su se njih dvojica međusobno poštivala.

"Kad je Petrović poginuo u prometnoj nesreći, njegova je majka nazvala Sabonisa i zamolila ga da joj, ako ima, pošalje zajedničke fotografije s Draženom. On se obratio meni, pronašao sam neke slike i poslao ih", rekao je Avramenko.

Pročitajte više