SVJETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI

Litavski izbornik na rubu suza zbog skandala na SP-u: "Ovo je je*ena sprdnja!"

Foto: Screenshot (Sportklub)

VELIKI skandal dogodio se jučer na Svjetskom prvenstvu u košarci tijekom utakmice Litve i Francuske u drugom krugu natjecanja.

Francuska je slavila 78:75, ali dobila je veliki sudački poguranac 30,8 sekundi prije kraja. Jonas Valanciunas, centar Litve, imao je dva slobodna bacanja pri vodstvu Francuske 76:74. Pogodio je prvo, a drugo mu je s obruča skinuo centar Rudy Gobert, ali koš je trebao biti priznat.

Prema pravilima FIBA-e, lopta se smije skidati s obruča, ali samo ako se dotakne lopta, što Gobert nije napravio već je udario po obruču zbog čega je lopta ispala van. U sljedećem napadu Nando De Colo je pogodio šut za dva za 78:75, a Litva nije uspjela izjednačiti tricom u posljednjem napadu utakmice.

FIBA je nakon utakmice priznala pogrešku i pritom kaznila suce Antonia Condea iz Španjolske, Daniela Garciju iz Venezuele i Leandra Lezcana iz Argentine. Spomenuti trojac više neće moći suditi na ovom prvenstvu. Francuzi su pobjedom izborili četvrtfinale SP-a, dok će Litva u razigravanje za plasman na prvenstvu.

"Nakon pregledavanja snimke u dvoboju između Litve i Francuske, meča koji se igrao 7. rujna, FIBA je odlučila da je tijekom izvođenja posljednjeg slobodnog bacanja na 30,8 sekundi do kraja posljednje četvrtine napravljena greška. Francuski igrač s brojem 27 (Rudy Gobert) dotaknuo je obruč dok je lopta bila u kontaktu s njim. Ispravna odluka bi bila da je poen dodijeljen Litvi. Suci ovog dvoboja neće suditi u nastavku prvenstva'', stoji u službenom priopćenju FIBA-e.

Navijači Litve su bijesni, kao i igrači i trener Dainius Adomaitis. On je podivljao na presici nakon utakmice kada je upitan da prokomentira ono što dogodilo na susretu.

"Pitajte FIBA-u što se dogodilo, ne znam zašto mene pitate? Drugu utakmicu zaredom užasno suđenje, prvu protiv Australije igramo ragbi, a danas ne smijemo napraviti mali kontakt. Ovo je jebena sprdnja. Ovo nije košarka. Ovo nije dobar sustav. Kada imaš sustav za pregledavanje snimki, moraš zaustaviti utakmicu i pogledati ono što se dogodilo. Ovi dečki provode dva mjeseca ovo ljeto bez svojih obitelji. Primaju nula dolara i eura. Imam najveće poštovanje za njih, ali FIBA ne poštuje ovu igru. Jebena sprdnja", urlao je Adomaitis na rubu suza.

ZBOG ZAKONSKIH RESTRIKCIJA I TV PRAVA, VIDEO PRESICE NE MOŽEMO PRIKAZATI U OVOM ČLANKU, ALI BIJESNOG IZBORNIKA LITVE MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

 

Pročitajte više