NBA

Litvanska legenda ni kriva ni dužna usred rasističkog skandala u NBA ligi

Foto: Getty Images

CHICAGO BULLSI ovog su tjedna za novog predsjednika košarkaških operacija, odnosno prvog operativca kluba, angažirali litvansku legendu Arturasa Karnišovasa, koji je do tada radio kao generalni menadžer Denver Nuggetsa.

Javnost i neki aspiranti na poziciju koju je dobio Karnišovas kritizirali su Bullse jer su sva osmorica kandidata s kojima su pregovarali bili bijelci, što je potegnulo uvijek osjetljivo pitanje rasne diskriminacije u Americi.

Karnišovasov prvi zadatak je angažirati novog generalnog menadžera, a slučajno ili ne, objavio je da će posao dobiti "obojena osoba". Nije poznato imaju li Bullsi već konkretno ime ili će jednostavno tražiti isključivo kandidate druge rase.

U obranu Bullsa prilikom potrage za novim predsjednikom može se reći da su željeli razgovarati s Troyem Weaverom, dopredsjednikom košarkaških operacija u Oklahoma Cityju, koji je Afroamerikanac, te generalnim menadžerom Toronto Raptorsa Bobbyjem Websterom, koji je japanskog podrijetla, ali njihovi aktualni klubovi to nisu dopustili, piše Yahoo Sports.

Bullsi su zato pregovarali s Bryanom Colangelom, Dannyjem Ferryjem i Chrisom Wilcoxom, koji su ranije imali problema zbog izjava koje su se mogle okarakterizirati kao rasističke, a to je zasmetalo nekolicini tamnoputih operativaca koji nisu dobili ni priliku za razgovor.

Još nije jasno imaju li Bullsi popis kandidata za posao novog generalnog menadžera, na kojem su svi kandidati druge rase, ili jednostavno žele popraviti imidž tražeći novog GM-a isključivo među Afroamerikancima, što bi opet bio slučaj rasne diskriminacije, samo obrnut od onih na kakve smo naviknuli.

Pročitajte više