Livaja i Hajduk su se ugasili prodajom žestoko osporavanog Slovenca

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

VELIKA KRIZA igre i rezultata potresa Hajduk. Potvrđeno je to i domaćim porazom od Osijeka (0:2) pred rasprodanim Poljudom u derbiju 12. kola SuperSport HNL-a. Umjesto da čvrsto prigrabi prvo mjesto, koje mu nudi ove sezone očajni Dinamo, a i Rijeka je uzlet usporila tek bodom kod davljenika iz Pule, Hajduk je izgubio čak četvrtu od posljednjih šest prvenstvenih utakmica. 

No Livaja, no party

Hajduk je nestao jer se ugasio Marko Livaja. Najbolji strijelac HNL-a prethodne dvije sezone, na toj razini je počeo i ovu. U prvih pet kola Hajduk je do jednako toliko pobjeda vodio s 4 gola i 2 asistencije. Zatim je Hajduk ušao u spomenutu rupu od četiri poraza u šest utakmica. Livaja u tom nizu nema nijedan gol ni asistenciju. Međutim, nije se Livaja ugasio tek tako.

Njegov nezabilježen pad koincidira i s odlaskom igrača koji je bio jako osporavan među navijačima Hajduka. Dok je Jan Mlakar bio u Hajduku, Splićani su pobijedili prve četiri utakmice (petu, protiv Rudeša, nije igrao) uz spomenuti odličan učinak Livaje. Nakon što je Mlakar za 3.5 milijuna eura prodan u Pisu, nestali su Hajduk i posebno Livaja.

Kao tinejdžer je prošao Italiju i Englesku 

Slovenac ima zanimljiv put. Već kao 16-godišnjak otišao je u Fiorentinu, ali se dvije i pol godine kasnije vratio u domovinu. Maribor ga je platio 1.2 milijun eura, što je za slovenske prilike senzacionalan novac, posebno za tinejdžera. Samo godinu dana kasnije Brighton ga je kupio za također visokih 3 milijuna eura, ali dvije godine kasnije pustio ga je u Hajduk za deset puta manje.

Na mala vrata je ušao u Hajduk

Mlakar je za dvije godine u Hajduku u 79 utakmica postigao 21 gol i namjestio 4. Jako dobre brojke ako se osim njih uzme u obzir što je sve neiskazivo spomenutim kategorijama Mlakar radio za momčad. Prije svega za Livaju, ali i Darija Melnjaka. Mlakar je lijevo krilo koje može igrati i u špici. Međutim, na potonjoj poziciji mu navijači Hajduka pamte samo promašaje, premda je zabio dosta golova.

Površno osporavan

No, to je višestruko površno i pogrešno vrednovanje Mlakara i toga koliko je značio Hajduku. Snažni ofenzivac je na lijevom krilu ili s te strane u špici, na sebe navlačio više suparničkih igrača, što je na boku otvaralo prostor Melnjaku, a po sredini Livaji. Znamo kako je to završavalo; golovima, pobjedama i trofejima. No, brojni navijači Hajduka to nisu vidjeli, nego su i po kavama i društvenim mrežama likovali kako su "za napadača koji promašuje zicere dobili bogatstvo". 

Kek zna koliko Mlakar vrijedi

Činjenica je da je Hajduk za Mlakara dobio gotovo 12 puta više nego što je za njega dao kada ga je u ljeto 2021. kupio od Brightona za 300 tisuća eura. Mlakar ni u sedam nastupa za talijanskog drugoligaša nema gola ni asistencije. No, zato je kod Matjaža Keka nezamjenjiv član prve postave Slovenije koja odlazi na Euro.

Hajduk je njegovom prodajom dobio 3.5 milijuna eura, ali je ostao bez igrača kojeg su brojni žestoko osporavali, no koji je jako puno značio Melnjaku, Livaji i Hajduku. I koji bez njega više nisu ni blizu opasni, ubojiti i efikasni kao što su bili s njim.

Pročitajte više