MARKO LIVAJA

Livaja je u siječnju imao ponudu iz Italije. Agent: Nikad mu novac nije najvažniji

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ZABIJE li Marko Livaja u subotu u Kranjčevićevoj Hrvatskom dragovoljcu, bit će mu to jubilarni trideseti gol od povratka u Hajduk prije malo više od godinu dana. U četvrtak se napunila godina otkako je krenuo delirij među navijačima splitskoga kluba, a od tada euforija ne samo da nije splasnula nego se dodatno razbuktava svakom novom utakmicom i novim bodovima koji Hajduk dovode korak bliže ostvarenju sna o šampionskoj tituli.

Njegov povratak na Poljud Hajduku i njegovim navijačima značio je prolazak zavoja na cesti koji vodi u ravninu tunela. Nakon više od 15 godina boravka u tom tunelu, na kraju te ravnine vidjelo se svjetlo. A ono iz dana u dan sve jače i jače bliješti.

U tom lanjskom proljetnom dijelu sezone pomogao je Hajduku da se iz gotovo bezizgledne pozicije dočepa Europe, a sada su, nakon dolaska Valdasa Dambrauskasa na klupu, Splićani počeli sanirati štetu koju je napravio njegov švedski prethodnik i drže se na samo pet bodova zaostatka za vodećim Dinamom.

Livajin agent: Livaja može pobijediti u svemu, u šahu, kartama, malom balunu na Jadrana...

Dodatni impuls šansama za titulu Hajduk je stvorio dovođenjem Nikole Kalinića, uz kojeg će Livaja moći igrati na prirodnijoj poziciji drugog napadača ili polušpice. To će ga možda omesti u realnom lovu na 30 golova u sezoni HNL-a (za sada ima 18), granici koju je dosad probio samo Eduardo Da Silva, ali svakako će pridonijeti klupskim ambicijama.

"Naravno da svakog napadača zanimaju brojke, ali njemu je pobjeđivanje apsolutno najvažnije. On hoće pobijediti i u šahu i u kartama i u malom balunu na Jadrana, u čemu god može. Naravno, to ne ovisi uvijek samo o njemu, ali ne sumnjam da će uz Kalinića dobro funkcionirati, kvalitetnim igračima lako se adaptirati na kvalitetne igrače. 

Marko je više polušpica i suradnja njih dvojice je idealna, kad on može ulaziti iz drugog plana", rekao je za Index Vincenzo Cavaliere, kojeg smo nazvali da se prisjeti posljednjih triju prijelaznih rokova u kojima je vodio brigu o Livajinoj budućnosti.

"Jednostavno, sve se poklopilo", rekao je Cavaliere o situaciji koja je dovela do toga da se Livaja 17. veljače 2021. nakon više od desetljeća izbivanja u najboljim igračkim godinama vrati u klub svog života. 

Foto: Vincenzo Cavaliere (Goran Stanzl/PIXSELL)

Prethodne tri i pol godine Livaja je proveo u AEK-u, prvo na posudbi iz Las Palmasa, a zatim i kao otkupljen igrač. Već u prvoj sezoni pomogao je AEK-u da osvoji prvi naslov grčkog prvaka nakon 24 godine, a dvije godine kasnije izabran je za najboljeg igrača grčke lige. No Atenjani se s njim nisu uspjeli dogovoriti o produljenju ugovora pa su ga ostavili izvan momčadi.

Nije to neuobičajena praksa, uostalom, u isto je vrijeme Hajduk to učinio s Mijom Caktašem. Splićani su se tako odrekli jednog asa, ali su dobili priliku dovesti drugog, koji će u trenu postati obožavana ikona jer se vratio u klub s 27 godina, u naponu snage, a ne na zalasku karijere.

Prijelazni rok već je bio završio u većini zemalja

"Sve je krenulo od toga da nisu našli zajednički jezik za novi ugovor u Ateni. Kada sam im u prvom mjesecu rekao da nećemo obnoviti ugovor pod njihovim uvjetima, stavili su ga izvan momčadi. Tada se javio Hajduk, mislili smo da je to dobra ideja, da igra do ljeta, jer bilo bi žalosno da takav igrač bude izvan momčadi", prisjetio se Livajin agent pa objasnio što je presudilo u odluci o povratku.

"Ljubav prema Hajduku, koja je uvijek kuhala, predsjednik Jakobušić bio je vrlo odlučan, a kumovalo je i to što je prijelazni rok u HNL-u još bio otvoren dok je u većini zemalja završio. AEK ga nije puštao gratis i Marko je tu dosta žrtvovao financijski", rekao je Cavaliere.

Foto: Livaja je u prvoj sezoni donio AEK-u prvi naslov prvaka nakon 24 godine

U prijevodu, Livaja se nije želio odreći ostatka ugovora s AEK-om i ostao bi Ateni izvan momčadi do kraja sezone. Ali kad se otvorila prilika za povratak kući, ostavio je brojne eure u Grčkoj. I pokazalo se to kao ispravan potez, makar je zamišljen kao kratkoročno rješenje, samo do ljeta.

Ali uspješna polusezona Hajduka, odlična Livajina forma i bezrezervna ljubav navijača promijenili su mu planove. Poruke "Livaja ostani" nisu se vidjele samo na društvenim mrežama i na stadionu nego i po cijelom Splitu, na zidovima zgrada, pa i na displayevima Prometovih autobusa. Stizale su iz svih dijelova zemlje i svijeta u kojima obitavaju članovi Hajdukove navijačke legije, ali naposljetku je o ostanku prelomio nakon razgovora s vodstvom kluba.

U Hajduku želi napraviti isto što i u AEK-u

"Shvatio je ambicije kluba. Zbog korone je u prethodnim prijelaznim rokovima bilo manje transfera, ali nije čekao, nego je prelomio u ranoj fazi prijelaznog roka jer je vjerovao u projekt Hajduka. Nakon šest mjeseci se pokazao vjerodostojnim, momčad je ojačana, a on želi pobijediti sa svojim klubom", objasnio je Livajin agent pa povukao paralelu s odlukom da prije pet godina prijeđe u AEK.

"To je bilo slično u smislu da je AEK velik klub koji nije bio osvojio naslov 24 godine. Tada je sportski direktor bio Deni Majstorović koji mu je predočio tu veliku ambiciju s njim kao ključnim igračem i zaista su na kraju bili prvaci. Slično je vidio u Hajduku, taj projekt, ambiciju, želju, ogromnu ljubav svih hajdukovaca."

Foto: Livaja s navijačima (Miroslav Lelas/PIXSELL)

U trenutku kada se vratio, borba za titulu bila je potpuno nerealna i sam plasman u Europu bio je velik uspjeh, ali Hajduk se sada još drži dovoljno blizu Dinamu da s pojačanjima poput Kalinića i Grgića ta ambicija ne bude samo pusta mašta, nego realna nada. Zato je Hajduk bez razmišljanja odbio sve ponude koje je u ovom prijelaznom roku imao za Livaju.

Sportski direktor Nikoličius otkrio je da je klub imao ponude od sedam i osam milijuna eura, ali nije precizirao o kojim se klubovima radi, tek da je bilo ponuda iz "liga Petice" te s drugih kontinenata. Ni Cavaliere nije želio o imenima klubova, ali je barem otkrio o kojim se zemljama radi.

Ponude iz Azije, Amerika i Italije

"Bilo je tu više ponuda, iz Katara, Emirata, Amerike, Europe, a ova iz 'liga Petice' je bila iz Serie A. Ali Marko je prvenstveno čovjek od emocija. S njim radim već 11 godina i još nikada nije stavio novac na prvo mjesto", objasnio je Livajin predstavnik.

A takav emotivac idealan je predstavnik svega onoga što Hajduk jest. I glavni adut da sve te emocije eksplodiraju u svibnju kada se budu dijelili trofeji. Prvi sljedeći korak na tom putu u subotu u 15 sati vodi preko Hrvatskog dragovoljca.

Pročitajte više