Livaja ne može sam sebi ubaciti i onda zabiti gol. Zašto Hajduk nije doveo napadača?

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL

RIJEKA je u derbiju 11. kola SuperSport HNL-a na Rujevici s 1:0 pobijedila Hajduk i preuzela vrh ljestvice. Strijelac za Rijeku je bio Niko Janković s bijele točke u 63. minuti. Penal je skrivio Filip Krovinović igranjem rukom. Rijeka je sad vodeća s 22 boda, dok Hajduk ima 21 bod. Treći je Dinamo kojem je ovakav rezultat itekako odgovarao. Dinamo je trenutačno na 16 bodova, ali ima i dvije utakmice manje. Derbi je za Index komentirao Zlatko Vujović.

Šteta, Hajduk je igrao dobro, puno bolje nego protiv Dinama, a izgubio je. Tamo osim borbe nismo vidjeli baš ništa, ovdje ipak nije bilo tako. Naravno da nisam sretan ishodom, ali nisam nezadovoljan načinom na koji je Hajduk igrao. Taj nesretni penal. Sad dolazi pauza, Hajduk je mogao u nastavak sezone ući kao prvi, ali nije bilo sreće.

Hajduk je igrao bolje nego protiv Dinama, kad je pobijedio 

Ipak, premda je izgubio, Hajduk je odigrao dobro, za razliku od većine prijašnjih utakmica, pokazao je napredak u igri, ali ide kući bez bodova. Penal je odlučio susret, Hajduk je nakon gola probao napasti, ali previše je bilo nerezonskih nabacivanja i premalo šuteva. Hajduk u drugom poluvremenu praktički nije zapucao u okvir gola. Tako se ne može pobijediti dobru ekipu kao što je Rijeka. 

Hajduk je od prve minute krenuo napadački, otvoreno. Melnjak je odmah pogodio stativu, Sahiti je imao jednu dobru šansu, ali i tada se vidio problem koji momčad muči od početka sezone. Sam sam sebi dosadan više, ali Hajduk nema napadača. Livaja ne može sve sam.

Od početka sezone govorim jedno te isto, dosadio sam sam sebi. Hajduk nema napadača

Ne može primati loptu, igrati po krilu, zabijati. Pa neće sam sebi nabaciti i zabiti. Koliko smo samo puta vidjeli da se Livaja mora vraćati do centra po loptu i onda, kad je dobije, kome će je dodati? Kome? Nikome. U drugom poluvremenu sve se svodilo na centaršuteve, ali na koga?

Sopić je na kraju lukavo zatvorio utakmicu, uveo je nekoliko visokih igrača koji su s lakoćom čistili sve te ubačaje i Hajduk je, koliko god se trudio, stalno udarao u zid. Hajduk je između dva šesnaesterca igrao solidno, ali završnica mu je, kao i cijelu sezonu, opet zakazala. To je problem.

Leko to vidi, Nikoličius to vidi, pa mi nije jasno kako nisu doveli takvog igrača

Leko govori da mu je Livaja napadač. U redu, ali Marko nije klasični centarfor. On nije igrač koji će čekati u kaznenom prostoru protivnika loptu. Livaja je tip igrača koji je najopasniji iz drugog plana, a da bi bio ubojit, mora imati pomoć pravog napadača. Ovako u igri prema naprijed sve mora sam.

Spušta se duboko, bori se, muči se, udaraju ga, ostaje bez snage i tada nastupa nervoza pa nije čudo da ne može ništa napraviti. Livaju treba osloboditi. Leko to vidi, Nikoličius to vidi, moraju to vidjeti, i onda mi nije jasno zašto nisu doveli takvog igrača. Trajkovski mi se sviđa, možda on bude taj igrač, ali i on je igrao daleko od gola.  Dva udarca u 90 minuta su premalo za ekipu koja želi biti prvak. 

Pročitajte više