Livajin odlazak stvorio je Daliću problem uoči Lige nacija. Ovo su opcije za prvih 11

Foto: EPA

MARKO LIVAJA napustio je pripreme hrvatske reprezentacije te neće igrati u završnici Lige nacija. Nije odradio drugi trening na riječkom stadionu nakon što ga je u ponedjeljak vrijeđalo nekoliko osoba, a onda je izvijestio izbornika Zlatka Dalića da napušta tabor jer se osjeća kao teret reprezentaciji.

Livaja je konkurirao za mjesto u početnih 11 za utakmicu s Nizozemskom u polufinalu Lige nacija, osobito nakon što je bio prva Dalićeva opcija u kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo s Walesom (1:1), dok je pobjedu nad Turskom (2:0) propustio zbog ozljede. 

Dalić je očekivano otpisao mladog Diona Drenu Belju s proširenog popisa, što znači da će za napad konkurirati Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo) i Petar Musa (Benfica). Opcije su se smanjile i nastala je nova izbornička briga. Ovo su neke od opcija koje Hrvatska ima bez Livaje, kapetana Hajduka i najboljeg strijelca SuperSport HNL-a.

Hrvatska s Kramarićem na desnom krilu i Petkovićem u špici

Dok je ostatak početne postave manje-više poznat, Dalić najviše nedoumica ima upravo u napadu. Ivan Perišić siguran je na lijevom krilu unatoč slabijoj sezoni u Tottenhamu, dok na desnom može zaigrati nekoliko igrača.

U ovoj opciji u vrhu se nalazi Petković, dok bi na desnom krilu bio Kramarić, koji je u završnici sezone spasio Hoffenheim od ispadanja iz Bundeslige. Iako je dobro poznato kako mu najviše odgovara pozicija povučenog napadača, Kramarić je kod Dalića više puta bio na krilu, otkud je ulazio u sredinu i zavlačio se između linija.

Hrvatska s Pašalićem na desnom krilu i Petkovićem u vrhu napada

Mario Pašalić godinama u Atalanti najbolje funkcionira kao ofenzivac koji će, često glavom, iz drugoga plana uletjeti pred suparnički gol i pospremiti loptu u mrežu. U reprezentaciji za njega nema točno takve uloge, već ga je Dalić stavljao na krilo.

Iako ne bi bio koristan kroz dribling, Pašalić bi se odande ubacivao u gužvu šesnaesterca i tražio priliku kako bi iznenadio suparnike i pospremio ubačaj ili kakav odbijanac. Prostor bi mu primjerice izvlačenjem i okupiranjem stopera mogao osigurati Petković.

Hrvatska s Pašalićem na desnom krilu i Kramarićem u špici

Ako se Dalić ne odluči za Petkovića, po svemu sudeći u ulogu devetke prešao bi Kramarić, što mu nije omiljena pozicija, kako je više puta potvrdio. Međutim, unatoč tome ulazio je u šanse.

U ovakvoj postavci potrebno je pronaći drugo desno krilo. Osim Pašalića, na njemu bi mogli zaigrati Nikola Vlašić, Lovro Majer, pa i Luka Ivanušec. Dok su Vlašić i Majer imali impresivne završnice sezone u Torinu i Rennesu, Ivanušec je cijeli proljetni dio HNL-a odigrao kao najbolji igrač Dinama i cijele lige.

Hrvatska 14. lipnja igra protiv Nizozemske u polufinalu Lige nacija

Uz spomenute, Dalić na klupi ima i Petra Musu. Napadač Benfice nije prva opcija u portugalskom klubu, a za reprezentaciju je debitirao krajem ožujka u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U dva dvoboja dobio je ukupno 43 minute i teško je zamislivo da bi se našao u prvih 11 protiv Nizozemske kao prava špica u jednoj od najvažnijih utakmica Hrvatske.

Hrvatska će protiv Nizozemske igrati 14. lipnja od 20:45 u Rotterdamu. Finale i utakmica za treće mjesto igraju se 18. lipnja, a drugi polufinalni par čine Italija i Španjolska (15. lipnja, 20:45). Hrvatska će te utakmice igrati bez Livaje.

Pročitajte više