OVO JE HRVATSKA ZA EURO "Imamo nešto što nitko nema! Trenirali smo kao životnje"

Foto: Index

DAN uoči puta na Eurobasket u Rumunjsku, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović odradio je zadnju presicu za novinare. Joke Vranković otvorio je konferenciju za medije, a onda je riječ dobio izbornik koji je objavio konačan popis onih koji putuju u Cluj i detaljno objasnio u kakvom stanju reprezentacija putuje na Eurobasket i kakva su očekivanja.

Hrvatska će na Eurobasketu igrati u sastavu: Roko Ukić, Marko Popović, Kruno Simon, Filip Krušlin, Bojan Bogdanović, Marko Tomas, Ivan Ramljak, Dario Šarić, Dragan Bender, Darko Planinić, Luka Žorić i Ivan Buva.

Prvi dio turnira Hrvatska će igrati u rumunjskom Cluju, a od osmine finala turnir se seli u Istanbul.
 
Igrači Ace Petrovića u petak, u 14 sati, turnir otvaraju protiv Mađarske, a protivnici Hrvatskoj u grupi su još i Španjolska, Češka, Crna Gora i domaćin Rumunjska.
 
U svom stilu – profesionalno, studiozno, elokventno i bez pretjerane euforije – Aco je rutinski ''odvozio'' ovu presicu, a odmah na početku neke je iznenadio pozivom debitantu Ivanu Buvi koji je u reprezentaciju upao umjesto Tomislava Zubčića, ali i playa Dominika Mavre.
 
Buva ispred Zubčića i Mavre. Aco je čekao Ukića
 
''Zubčić je otpao, što ne znači da sam ja bio nezadovoljan njim. Startali smo sa 14 igrača, a kako su Šarić i Bender na visokom krilu, tako sam se zahvalio na pola priprema Zubčiću koji je odradio Kinu jako dobro. Tako da je ostalo još samo jedno ime pod upitnikom. Sve što su dosad odigrali Ivan Ramljak i Filip Krušlin bilo je točno ono što sam od njih tražio, pa je dvojba bila Dominik Mavra ili Ivan Buva. Nakon što me u posljednjih pet dana Roko Ukić uvjerio kako je u besprijekornom fizičkom stanju, a ubrzo će doći i do takvog igračkog stanja, odlučio sam da ide Ivan Buva, odnosno da idemo s tri centra jer sam s tom pozicijom ionako dosad najmanje zadovoljan'', kazao je Aco, pa je dodao:
 
''Radili smo kao životinje! Dobri smo, baš smo dobri''
 
''Radili smo kao životinje, a činjenica da smo u pripremama svaku utakmicu skoro igrali na loptu, dvije, dokazuje da smo i mentalno jaki. Dobri smo, baš smo dobri'', dodao je Aco koji je otkrio kojeg igrača smatra taktičkim draguljem.
 
''Dario je taktički dragulj''
 
''Bojan je u početku priprema bio malo potonuo, ali sad se vratio i djeluje kao na Igrama - nezadrživo. Međutim, pravi privilegij za mene kao trenera je u momčadi imati igrača kao što je Dario Šarić. On je čudo. Može igrati sve, od jedinice do petice i, vjerujte mi, tako nešto ćete vidjeti da će se i dogoditi na Eurobasketu.''
 
Aco o prognozama, predviđanjima i poželjnim protivnicima u drugom krugu nije želio puno govoriti. Rekao je da puno toga ovisi o stanju u tim reprezentacijama, o otkazima i ozljedama.
 
''U onoj grupi bit će vatromet''
 
''U onoj grupi će biti potpuni vatromet. U osmini finala možemo na Latviju. Ne bude li igrao Porzingis, odmah potpisujem taj scenarij. No bude li igrao on, onda baš i ne. Mislim da on prve tri, četiri utakmice neće igrati, a s obzirom na to da je tamo Britanija koja je glatko dobila Mađare i Belgija, koja je s 20 razlike dobila Španjolsku, tko zna hoće li se Latvija uopće plasirati dalje.''
 
Ostatak presice pogledajte u videu.

 

Pročitajte više