LIGE PETICE

LIVERPOOL - ARSENAL 5:4 na penale nakon 5:5 u regularnom dijelu u Liga kupu!

Foto: Gulliver / Getty Images

LIVERPOOL i Arsenal odigrali su u četvrtom kolu Liga kupa ludu utakmicu bez obrana (5:5) i punu sjajnih golova. Penali su odlučili pobjednika, a nakon izvođenja jedanaesteraca Liverpool je pobijedio 5:4.

U raspucavanju su pogodili svi igrači osim Danija Ceballosa, čiji udarac je odlično obranio Liverpoolov vratar Caoimhin Kelleher i tako donio pobjedu svojoj momčadi.

Liverpool i Arsenal opet su potvrdili da su njihovi susreti jamstvo povijesnih golijada

Redsi i Gunnersi ni ovaj put nisu iznevjerili kada su u pitanju njihovi prečesti susreti u Liga kupu. U tom natjecanju sastali su se rekordni 15. put. No usprkos tome, za dvoboje ovih velikana u Liga kupu nikako se ne može reći da su dosadni.

Upravo suprotno, njihovi mečevi jamstvo su za spektakularne golijade koje ulaze u povijest engleskog nogometa. S ovih deset golova došli su do čak 47 zgoditaka na u spomenutih 15 mečeva i tako postali ne samo najčešći nego i najefikasniji par u povijesti Liga kupa. 

Arsenal je najefikasniji gost na Anfieldu

Liverpoolu je ovo bio tek drugi put u 66 godina da je na domaćem terenu primio pet golova. Prvi put to je također uspjelo Arsenalu, i to u siječnju 2007. kada je na Anfieldu slavio 6:3. Arsenal se nakon ovog ludog obračuna može pohvaliti i da je klub koji je zadnja tri puta uspio zabiti četiri gola kod Liverpoola. Osim večeras i spomenute 2007., to je ostvario i u travnju 2009., kada je utakmica na Anfieldu završila 4:4. 

Ali malo će to značiti Arsenalu jer je večeras ispao usprkos tome što je Liverpoolu zabio pet golova na njegovom stadionu. Još će više njegove navijače boljeti ovaj poraz jer su Topnici uspjeli prokockati vodstva 3:1 i 4:2, a sve do četvrte minute sudačke nadoknade imali su i prednost od 5:4. 

Utakmica puna golčina, ali i smiješnih kikseva

Kao što smo istaknuli, ovo je bio meč pun krasnih golova, ali i komičnih grešaka mladih igrača obje momčadi koje su prethodile i rezultirale tim golčinama. Naime, kada meč završi 5:5, jasno je da se igralo "bez obrana". 

Kao i uvijek u Liga kupu, tako su treneri velikana meč u ranoj fazi ovog natjecanja iskoristili za odmaranje zvijezda i prvotimaca te davanje prilike rezervama i jako mladim igračima. Uostalom, na konačnom rezultatu vidljivo je da su se sastale momčadi koje su prvi, a vjerojatno i posljednji put igrale u ovim sastavima.

Sastale su se momčadi koje su prvi i zadnji put igrale u ovim sastavima

Klopp je tako napravio doslovno 11 zamjena u odnosu na momčad koja je u prošlom prvenstvenom kolu igrala protiv Tottenhama. Na desnom boku debitirao je 18-godišnji Neco Williams, stoper mu je bio Sepp van den Berg (17), a u napadu su zaigrali 16-godišnji Harvey Elliott i tri godine stariji Rhian Brewster.

Emery je također izveo potpuno novu ekipu u usporedbi s onom koja je igrala prethodni meč protiv Crystal Palacea. Tinejdžeri Bukayo Saka i Gabriel Martinelli te 20-godišnji Joe Willock dobili su priliku od početka, a stoperski par bili su Rob Holding i Shkodran Mustafi koji nikako ne jamče sigurnost. Dakle, bilo je jasno što bi moglo slijediti.

Kako su Liverpool i Arsenal došli do desetke?

Upravo je Mustafi zabio prvi od deset golova na utakmici. Ali očekivano, napravio je to u pogrešnu mrežu. U 6. minuti Oxlade-Chamberlain ubacio je prizemno s krila, a Arsenalov stoper u pokušaju da očisti loptu ispred Brewstera zabija u vlastitu mrežu.

Arsenal je izjednačio u 19. minuti, Saka puca, golman Redsa brani, ali Torreira kupi odbijanac za izjednačenje. Samo sedam minuta kasnije Arsenal preokreće. Kelleher brani skrenuti centaršut Maitland-Nilesa, ali i ova akcija završava golom nakon odbijanca tako što Martinelli zabija pod prečku.

Prvu veliku prednost Arsenal ima u 31. minuti. Elliott griješi i dodaje Ozilu, koji prosljeđuje Saki, a on poslužuje usamljenog Martinellija za lagano poentiranje i vodstvo gostiju 3:1. No pred kraj poluvremena Liverpool se vraća. Elliott je izborio kazneni udarac iz kojeg Milner sigurno zabija u donji kut i tako smanjuje na 3:2. 

Arsenal u 54. minuti opet ima prednost od dva gola. Milner je s lijevog boka teško pogriješio i dodao Maitland-Nilesu koji puca na gol. Lopta ide u gol-aut, ali lovi je Ozil i petom poslužuje suigrača koji iz drugog pokušaja ne griješi i gosti vode 4:2.

Novi povratak Liverpoola kreće četiri minute kasnije. Fenomenalan gol Oxlade-Chamberlaina, koji je s oko 20 metara je poslao projektil pod prečku za 4:3. Nove četiri minute dovoljne su Liverpoolu za poništenje velike prednosti suparnika. Divock Origi se na rubu kaznenog prostora sjajno oslobodio čuvara i odapeo prema golu. Martinez je na lopti, ali je uspijeva je zaustaviti i to je 4:4. 

No Arsenal je još jednom poveo. U 70. minuti Willock se probio kroz sredinu, iskoristio je to što mu Fabinho ne prilazi i što se ostali igrači Redsa povlače pred njegovim jurišem i onda iz daljine opalio, a lopta je završila u golu. Još jedan strašan gol na ovoj ludoj utakmici za vodstvo Arsenala od 5:4. 

I onda je u četvrtoj od pet minuta sudačke nadoknade Williams ubacio, a Origi iz voleja zabio još jednu golčinu za dramatično poravnanje i penale, koji su dali pobjednika ovog nevjerojatnog meča.

Sastavi:

LIVERPOOL

Kelleher: Williams, Gomez, Van den Berg, Milner - Lallana, Oxlade-Chamberlain, Keita - Elliott, Origi, Brewster.

ARSENAL

Martinez: Bellerin, Holding, Mustafi, Kolašinac - Torreira, Willock - Maitland-Niles, Ozil, Saka - Martinelli.

 

Pročitajte više