PREMIERSHIP

Liverpool će očito biti prvak. Sad je vrijeme da se kaže kako je do toga došao

Foto: Getty Images

NAKON 15 odigranih kola, Manchester City ima čak 11 bodova manje od Liverpoola. Kako je moguće da Guardiolin stroj, koji je u prethodne dvije sezone Premiershipa osvojio ukupno 198 bodova, toliko kaska za najvećim konkurentom? Odgovor na prvu nije jednostavan, ali je dosta banalan.

City nije imao sreće, za razliku od Liverpoola

Dojam većine pratitelja Premiershipa je da je razlika između Cityja i Liverpoola, s obzirom na prikazane igre, ipak prevelika. Redsi ne izgledaju toliko dominantno da bi već prije Nove godine osigurali naslov, a statistika potvrđuje takav dojam. 

Kako bi čitatelj bolje razumio ovaj pasus, valja ukratko objasniti što znači parametar koji se naziva "očekivani golovi". Radi se o analitičkom modelu koji koristi bazu od oko 300 tisuća utakmica i golova koji su na njima postignuti kako bi valorizirao šuteve koje ekipa uputi ili dopusti suparniku. Svaki šut na utakmici uspoređuje se sa sličnim udarcima iz baze po svim relevantnim parametrima - udaljenost od gola, kut, snaga, mogućnost kontrole lopte, broj igrača u eventualnom bloku i drugo, kako bi se odredila vjerojatnost da će iz tog udarca biti postignut gol. 

Kazneni udarac se, na primjer, na velikom uzorku realizira u oko 75 % slučajeva, što mu daje xG vrijednost od 0,75. S druge strane, slobodan udarac poput onog koji je Messi zabio Liverpoolu imat će xG vrijednost oko 0,03 jer samo 3% udaraca pod tim uvjetima rezultira pogotkom. Dakle, što je veća xG vrijednost nekog udarca, veća je šansa da on završi golom. 

Pomoću očekivanih golova za svaku utakmicu može se izračunati vjerojatnost da ekipa osvoji 0, 1 ili 3 boda na pojedinoj utakmici (xPTS) tako da se zbrajaju xG vrijednosti svakog udarca, odnosno broj golova koji se može očekivati iz tih udaraca. Primjerice, ekipa koja ima vrijednost xG od 2,04 može očekivati da će zabiti dva gola i pobijediti suparnika kojem je xG za tu utakmicu bio 0,4.

Temeljem tako "simuliranih" utakmica mogu se postaviti i druge prognoze, poput očekivanih bodova. Odnosno, koliko bi neka ekipa imala bodova da njeni stvarno postignuti i primljeni golovi odgovaraju onim očekivanima. I u tome leži glavna razlika između Liverpoola i Cityja ove sezone.

Za potrebe ovog teksta relevantni su nam podaci koji se odnose isključivo na Liverpool i Manchester City, posebno ovi u prostoru ograđenom crvenim pravokutnikom. Lijevo od toga vidimo klasični prikaz odigranih susreta, pobjeda, neriješenih, poraza, gol-razlike i bodova. U pravokutniku vidimo koliko momčad odudara između očekivanih i ostvarenih vrijednosti. xG u Liverpoolovoj koloni ima vrijednost od 29,79 što znači da se s obzirom na kvalitetu njihovih udaraca moglo očekivati da dosad postignu 30 golova. Oni su ih postigli 37, što je sedam više u odnosu na očekivanu vrijednost. Isto vrijedi i za xGA, samo je to parametar koji se odnosi na očekivane primljene golove.

Konačno, zadnja kolona xPTS govori nam koliko je svaka od ekipa mogla očekivati bodova s obzirom na kvalitetu svojih udaraca. City je osvojio 32 boda, što je za 3,52 boda manje u odnosu na očekivano, ali odmah upada u oči nevjerojatna razlika kod Liverpoola. Iako se moglo očekivati "samo" 29 bodova, oni su ih zasad skupili 43, čak 14 više od očekivanja.

Kada bi stvarno postignuti i primljeni golovi odgovarali očekivanjima, City bi u ovom trenutku predvodio Premiership sa sedam bodova prednosti nad Liverpoolom (36 u odnosu na 29). Iako su anomalije na uzorku od 15 utakmica moguće, ovakva razlika snažno upućuje na pomalo banalan zaključak: Liverpool je imao jako puno sreće, daleko najviše u ligi (primjerice, pretprošlo kolo je Newcastle zabio Cityju dva gola, iako je imao xG vrijednost od 0,2). Kvaliteta njegovih šansi u odnosu na protivnikove nije bila ni izbliza tolika da u 15 kola ostvari 14 pobjeda i jedan remi. To se u velikoj mjeri poklapa s dojmom - Liverpool je u čak tri navrata ove sezone pobjeđivao nakon preokreta, zabio je osam golova u posljednjih 10 minuta igre (uz sudačku nadoknadu), a šest od osam tih golova donijeli su mu bodove. 

Naravno da iza visoke konverzije šansi stoji i vrhunska kvaliteta njihovih napadača, kao i Alisson koji često brani suparniku "ono što ne bi trebao", ali to je nešto što u podjednakoj mjeri ima i City, tako da individualna razlika u kvaliteti tu ne igra preveliku ulogu. 

Međutim, to ne znači da City nema očitih problema u igri kojih prošle sezone nije bilo u toj mjeri kada su bili tako dominantni da o faktoru sreće gotovo nitko nije pričao. 

Ozljede su naštetile Cityju tamo gdje je najtanji

City ove godine nije mnogo slabiji u napadačkom dijelu igre nego što je to bio lani, ali je prilično lošiji u obrani.


Grafika: Sofascore za IndexSport

Iako je realizacija protivnika puno viša nego što je to bila lani nakon 15 kola, City ove godine dopušta preko 50% više velikih šansi (16 u odnosu na 10), što je sasvim sigurno doprinijelo većem brojem protivničkih golova.

City ima dva osnovna problema u obrani. Odlaskom Kompanyja izgubio je bitnu igračku i ljudsku figuru te ostao na samo tri stopera - Laporteu, Stonesu i Otamendiju. Laporte, koji je prošle sezone bio ključan igrač zbog svojih kvaliteta u duelu i distribuciji lopte, ove sezone odigrao je tek četiri susreta (u njima je City tek jednom ispustio bodove). Probleme s ozljedama i suspenzijama imali su i Otamendi i Stones, što je natjeralo Guardiolu da stoperske pozicije krpa s veznjacima Fernandinhom, pa čak i Rodrijem.

Premještanje Fernandinha iz sredine terena u obranu u velikoj je mjeri negativno utjecalo na Cityjevu defenzivnu tranziciju. S obzirom na to da igraju u sustavu u kojem napadaju s puno igrača i zadnjom linijom daleko od svojeg gola, Građani su izrazito osjetljivi na pogreške jer suparnicima ostavljaju jako puno prostora koji brani mali broj igrača. Baš zato suparnici stvaraju veći broj velikih šansi. Pomicanjem Fernandinha izgubili su fizički najdominantnijeg igrača u sredini terena, koji je bio ključan u ranom zaustavljanju suparničkih kontranapada. Gündogan, koji je zauzeo Fernandinhovu poziciju u sredini terena, puno je "mekši" igrač i jednostavno nije sposoban pokriti puno prostora. 

Prvenstvo je u velikoj mjeri riješeno. U vode neizvjesnosti može ga dovesti samo Cityjeva luda serija pobjeda te Liverpoolovi problemi s ozljedama ili zgusnutim rasporedom. Kloppova družina ima veliku šansu konačno vratiti naslov na Anfield i vjerojatno će većini neutralaca zbog toga biti izrazito drago. Lani, kad su samo zbog brutalnog Cityja ostali bez dvostruke krune, oduševili su svijet kvalitetom svojih igara i igrača, sjajno posloženim sustavom i momčadi koja se nikad ne predaje. Sada kada već svi znaju koliko su dobri, vrijeme je da se počne pričati i o faktoru koji im je donio ovakvu razliku, a to je sreća.

Pročitajte više