LIGE PETICE

Liverpool je bez obrane, kapetana i prvog strijelca. Tko mu uopće igra veliki derbi?

Foto: EPA, Grafika: Index

VELIKI DERBI Premiershipa u nedjelju od 20:15 na Anfieldu igraju aktualni prvak Liverpool i lider Leicester. Ipak, Redsi su prisiljeni važnu utakmicu igrati u kombiniranom sastavu i s drugom obranom.

Situacija je bila teška prije tjedan dana, ali što bi Klopp dao da danas ima te brige?

Ionako tešku situaciju Kloppu je dodatno pogoršao crni niz tijekom stanke za utakmice reprezentacija. Zapovjednik obrane Virgil van Dijk prošlog je mjeseca u derbiju s Evertonom ozlijeđen tako teško da neće igrati do kraja sezone, jer ga je u gradskom derbiju opasno pokosio Evertonov golman Jordan Pickford. Zadnjeg vikenda prije pauze se u derbiju s Manchester Cityjem teže ozlijedio i desni bočni Trent Alexander-Arnold, pa će prisilno pauzirati mjesec dana. 

Zatim se na treningu Engleske reprezentacije teško ozlijedio Joe Gomez, drugi član stoperskog para. Zbog potrgane tetive koljena ni njega neće biti do kraja sezone. Andy Robertson tako je bio jedini preostali član obrane prvaka Engleske koji ove sezone nije među ozlijeđenima.

Međutim, tako je bilo samo do utakmice sa Srbijom u baražu za Euro. Bilo je čudno što kapetan Škotske nije pucao penal u seriji koja je odlučivala o sudioniku EP-a, a Robertson je nakon utakmice i pobjede otkrio zašto. Svih 120 minuta odigrao je samo zato da u utakmici desetljeća ne ostavi momčad bez vođe. Zbog ozljede tetiva koljena inače bi izašao daleko ranije. Liverpool tako protiv Leicestera vjerojatno ostaje i bez najboljeg lijevog bočnog na svijetu. Njegova ozljeda nije ni blizu tako ozbiljna kao one preostale trojice braniča, ali svejedno je izvjesno da ga neće biti u derbiju.

Nakon cijele obrane otpali i kapetan, najbolji strijelac te zamjenski branič

Nakon što je ostao bez cijele obrane, Kloppu su otpali i ključni ljudi veze i napada. Kapetan Jordan Henderson ozlijedio je mišić u utakmici Belgije i Engleske u Ligi nacija i time je nastavljena nevjerojatna serija pehova engleskog prvaka i Jürgena Kloppa. Nije joj tu bio kraj jer najbolji strijelac Mohamed Salah na bratovoj svadbi u Egiptu zaražen je koronom pa, umjesto na Anfield, odlazi u izolaciju. 

Klopp je mislio da je s tim ispucao ozljede, ali na treningu engleske U-21 reprezentacije kuk je ozlijedio Rhys Williams, koji je trebao biti jedan od zamjenskih stopera protiv Leicestera. Klopp je mislio da mu je 19-godišnjak barem donekle dostojna zamjena za prvotimce, jer je ove sezone kao prvotimac odigrao po dvije utakmice u Ligi prvaka i Liga kupu, ali morat će i bez njega.

Kloppu su za krpanje obrane ostali stoper koji je sklon ozljedama i dva debitanta

Kako će onda Klopp skrpati obranu za derbi, ali i nastavak prvenstva? Trenera i navijače Liverpoola posebno brine što je stradanjem Gomeza, koji je od početka sezone propustio samo dvije od 14 utakmica, momčad ostala na tek jednom seniorskom stoperu, ali onom koji je dokazano sklon ozljedama. Joel Matip je zbog toga ostao bez mjesta u momčadi pa je ove sezone, u kojoj se još nije ozlijedio, kao prvotimac odigrao samo dvije utakmice. Sada će prisilno početi i treću, a Redsi se nadaju da se neće opet ozlijediti. 

Liverpoolov menadžer je i ranije, prije nego što je prodao Lovrena, stopersku poziciju krpao veznjakom Fabinhom. Međutim, trenutno se i on oporavlja od ozljede prepona. Od središnjih braniča Klopp ima još Nathaniela Phillipsa i Seppa van den Berga, ali prvi je nakon povratka s posudbe iz njemačke druge lige odigrao samo jednu utakmicu, dok je drugom tek 18 godina. 

Na desnom boku bit će iskusni James Milner, veznjak prekaljen u vatrogasnim ulogama i pozicijama, pa tako i na bekovskoj. Stoperi će biti Phillips i Matip, a na lijevom boku Kostas Tsimikas. On je ljetos kupljen od Olympiacosa za 13 milijuna eura kao rezerva za Robertsona. Ove sezone dobio je samo 98 minuta. Cijeli meč odigrao je jedino protiv trećeligaša Lincolna u trećerazrednom Liga kupu.

Kapetana mijenja 19-godišnjak i barem Salaha dokazano pojačanje

Hendersona će na sredini terena zamijeniti još jedan klinac, 19-godišnji Curtis Jones. Sjajan mladi igrač ove sezone nastavio je napredovati u prvoj momčadi. Odigrao je osam utakmica, od toga pet kao prvotimac. Salah će dobiti dostojnu zamjenu. Diogo Jota, za kojeg je Liverpool ljetos Wolvesima platio 45 milijuna eura, u 11 nastupa za novi klub već je postigao sedam golova. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više