LIGE PETICA

Liverpool je dopustio Arsenalu da ga pregazi

Foto: Profimedia

DERBI 23. kola Premier lige između Arsenala i Liverpoola završio je pobjedom domaćina 3:1. Arsenal je ovom pobjedom smanjio zaostatak za Liverpoolom na dva boda, a time omogućio i Manchester Cityju da preuzme vrh ljestvice kada odigraju svoju zaostalu utakmicu.

Utakmicu su obilježile velike greške u obrani, no bez obzira na njih, Arsenal je bio puno bolja ekipa. Pokazali su da su bez lopte najbolje organizirana momčad lige, da im fizički malo tko može parirati, ali i da Liverpool bez ključnih igrača ipak ne može održavati potreban tempo u borbi za vrh.

Havertz može biti koristan kada se pravilno koristi

Gabriel Jesus nije bio spreman za ovu utakmicu, zbog čega je ulogu napadača preuzeo Kai Havertz. Havertz je redovito meta kritika te njegove dosadašnje izvedbe nisu opravdale novac koji je Arsenal za njega dao. Međutim, Havertz je često bio i žrtva sustava trenera Mikela Artete, pogotovo kada bi ga se koristilo kao lijevog veznjaka u sredini s trojicom.

U susretima u kojima je Havertz igrao špicu njegove najbolje karakteristike dolazile su više do izražaja, a to se vidjelo i u derbiju protiv Manchester Cityja u listopadu prošle godine. Tada je Havertz ušao u 75. minuti susreta te je kao napadač namučio protivničku obranu, a u konačnici je i asistirao za pobjedu Arsenala.

I u ovoj utakmici je Havertz konstantno maltretirao Virgila van Dijka i Ibrahimu Konatea, koji su morali biti oprezni u svakom duelu s njim. Njegova izvlačenja na krila i povlačenja dublje kako bi formirao kvadrat s Martinom Odegaardom i duplim pivotom, koji su činili Declan Rice i Jorginho, bili su ključni za Arsenalovu taktiku.

Iako je promašio zicer u prvom poluvremenu, preko te akcije je Arsenal ipak zabio svoj prvi gol, a kasnije je prekršajem na njemu Konate zaradio crveni karton. Koliko god da mu je generalna statistika bila slabija, ne smije se podcijeniti njegov rad na ovoj utakmici.

Vezna linija s najvećim radnikom lige

Rad je ujedno i riječ koja je obilježila ovaj susret, jer Arsenalovi igrači su u tom smislu bili puno potentniji od gostujućih, pogotovo u veznoj liniji. Rice i Jorginho su funkcionirali fantastično u ulozi pivota pa je tako Rice najviše puta na utakmici oduzeo loptu, dok je Jorginho presjekao najviše protivničkih dodavanja.

Ni jedan veznjak na svijetu trenutno nema takav utjecaj na defenzivnu igru svoje momčadi kao Rice. Pokriva sve zone terena, izuzetan je u čitanju protivnika, a po osvajanju lopte donosi sjajne odluke. S obzirom na to da je i u posjedu jako dobar, nema sumnje da će se o njemu pričati kao o ključnom igraču za sve dobro što se Arsenalu dogodi ove sezone.

S njim na čelu je Arsenal potpuno ubio svaku kreativnost u ekipi Liverpoola. Veza u kojoj su Curtis Jones, Alexis Mac Allister i Ryan Gravenberch nije mogla napraviti ništa protiv visokooktanskog Arsenala čiji su igrači bili spremni na svaku loptu. Zbog toga je dosta iznenađujuće kako je Jurgen Klopp koristio Trenta Alexander-Arnolda.

Najbolji igrač Liverpoola je bio nebitan

Trent je uvjerljivo najbolji dodavač i primarna kreativna snaga Liverpoola. U utakmicama u kojima nema Dominika Szoboszlaija, uz kojeg svaki napad izgleda lakše, na Trenta pada još više odgovornosti. Protiv Arsenala on je bio zalijepljen uz aut-liniju, gdje je bio potpuno izoliran.

Kloppova taktička postavka da ga uvlači u sredinu i koristi kao veznog je potez zbog kojeg Liverpool ove godine i konkurira za naslov, no ovoga puta to nismo vidjeli dovoljno često. Loptu je češće na drugoj strani dobivao Joe Gomez koji nije znao što bi s njom, što nije iznenađujuće s obzirom na to da je igrao van pozicije i da je općenito ipak igrač niže kvalitete od ostalih kolega u obrani.

Kloppove zamjene u 58. minuti nisu donijele valjani učinak, ponajviše zato što nije bilo potrebne kompatibilnosti. Koliko god Darwin Nunez promašio zicera, on je ipak najopasniji napadač Liverpoola u ovom trenutku.

Urugvajac trenutno zabija ili asistira svake 92 minute na terenu, što je sjajan učinak. Izostaviti ga u ovakvom dvoboju iz prve momčadi je samo po sebi bilo upitno, no još gore je što je ubačen u igru u trenutku kada je Trent izašao iz igre. Iako Trent nije vidio loptu toliko često koliko bi htio, kada ju je imao, tražio je nekoga tko će napasti prostor. Taj netko je trebao biti Nunez.

Umjesto toga smo dobili situaciju da 58 minuta Trent nema metu, a da od te minute Nunez nije imao igrača koji će ga kvalitetno uposliti. Trent se tek nedavno oporavio od ozljede pa očito nije imao snage za čitav susret, no ako je već bio korišten, onda mu je trebalo dati odgovarajućeg partnera.

Borba za naslov je otvorena, ali opet će se najviše pitati City

Arsenal je u konačnici dominantno svladao Liverpool te nakon nešto slabijih utakmica krajem prošle godine ponovno izgleda kao ekipa koja se može potući za vrh. Ima fizički najpotentniju momčad lige s kojom Arteta može vrtjeti nekoliko taktičkih rješenja, a i dovoljnu širinu za igru u Europi.

Liverpool pak ne treba toliko brinuti nakon ovog poraza jer je imao probleme s izostancima Mohameda Salaha, Trenta i Szoboszlaija. Sva tri bi se trebala brzo vratiti, a pomoći će i povratak Thiaga Alcantare, Watarua Ende te novog čuda od djeteta Conora Bradleyja.

To nam sugerira da će obje ekipe biti spremne za nastavak sezone i da ćemo gledati zanimljivu borbu na vrhu tablice. Glavni problem će im biti već klasično Manchester City, koji je, unatoč tome što su imali u jednom trenutku najgori niz rezultata otkako im je trener Pep Guardiola, povratkom Kevina De Bruynea i Erlinga Haalanda ekipa koju treba zaustaviti misli li se išta napraviti.

Pročitajte više