LIVERPOOL

Liverpool je pun k'o brod i svi žele kod Kloppa. Zašto nikoga ne kupuje?

Foto: EPA-EFE

KAD JE u listopadu 2015. godine preuzeo Liverpool, Jürgen Klopp rekao je da će u četiri godine njegova momčad osvojiti barem jedan trofej.

Već je u prvoj sezoni umalo uzeo Europa ligu, ali je izgubio finale. Njegov Liverpool dizao se iz sezone u sezonu, ali je Klopp bio na korak do toga da ga proglase jednim od najvećih luzera u povijesti modernog nogometa. U vrijeme kad se broje samo trofeji, Klopp ih je u Engleskoj gubio jednog za drugim i percepcija javnosti o njemu počela se opasno mijenjati.

Izgubio je i finale Lige prvaka i prosuo prednost pred Cityjem. A onda je osvojio Ligu prvaka i ove sezone 13 kola prije kraja prvenstva izgradio nestvarnu prednost od 22 boda ispred Manchester Cityja. Luzer je najednom postao rođeni pobjednik, a momčad koju je složio na Anfieldu već se proglašava jednom od najboljih u povijesti.

Osim što se pokazao kao vjerojatno najbolji psiholog među današnjim trenerima, Klopp na svoju savršenu momčad nije potrošio ni blizu novca kao njegovi engleski i europski konkurenti, piše The Independent. Kad se zbroje i oduzmu ulazni i izlazni transferi, Liverpool je na trgovini igrača u minusu od 85 milijuna eura, što je sitniš u usporedbi s Unitedom, Cityjem, Chelseajem, Barcelonom, Realom, Bayernom i ostalima. Dodamo li tome prihode od sponzora, TV prava, ulaznica i svega ostalog, Liverpool je u sjajnoj financijskoj situaciji.

Nema divljanja s transferima

No zbog toga ne divlja u prijelaznim rokovima kao što to rade drugi klubovi. I dok su United i ostali u ovom i prošlom prijelaznom roku panično pokušavali naći pojačanja, na Anfieldu su samo stišavali euforiju oko impresivnih rezultata. Osim transfera Takumija Minamina, kojeg je platio 8,5 milijuna eura i koji mu je najvažniji za proboj na azijsko tržište, Liverpool ove zime nije doveo nikoga. Klopp je od dolaska na Anfield inzistirao na samo tri igrača: golmanu, stoperu i napadaču. Doveo je Alissona, Van Dijka i Salaha, koje je platio manje od četiri beka koja je kupio Pep Guardiola, a njima je dodao Fabinha i Nabyja Keitu.

Kako piše The Independent, s Liverpoolom se potpuno logično povezuju najatraktivniji europski igrači. Navodno se razmišlja o transferu Kyliana Mbappea, Klopp je javno nahvalio Jadona Sancha, a Leverkusenovog playmakera Kaija Havertza navodno želi još od 2017. godine. No svi oni su redom užasno skupi igrači, a sportski direktor Michael Edwards i predsjednik FSG-a (vlasnika kluba) Mike Gordon ne namjeravaju plaćati stotine milijuna eura na pojačanja.

Za to postoje dva razloga. Prvi je što je Liverpool do ovdje gdje je sad došao upravo na suprotan način - racionalnim i planskim trošenjem, bez zaletavanja i kupnjom samo onih igrača koji su bili nužni. Istovremeno, za zanemarive iznose dovedeni su igrači poput Andyja Robertsona, koji danas vrijedi stotinjak milijuna eura. Istovremeno klub ozbiljno računa na mlade igrače koji izlaze iz škole, a trenutačno su na posudbama u nižim ligama.

Drugi razlog je još jednostavniji - Liverpoolu megapojačanja nisu potrebna. Naravno, svatko bi u svlačionici volio vidjeti Mbappea, Sancha ili Havertza, ali na Anfieldu smatraju da 100 milijuna za Havertza, 120 za Sancha ili 200-tinjak za Mbappea jednostavno nema smisla plaćati. O takvom transferu Liverpool bi razmišljao eventualno ako na ljeto ostane bez Manea, Salaha ili Firmina, a vjerojatnost za to je otprilike kao da Redsi do kraja sezone ispuste 22 boda prednosti u prvenstvu.

Drukčiji prioriteti u odnosu na druge klubove

Nijedan od članova Liverpoolovog napadačkog trojca ne pokazuje ni naznake da bi na ljeto želio napustiti klub. Prioritet za Kloppa i Edwardsa je da Alisson i Van Dijk potpišu dugoročne ugovore, što će se vjerojatno dogoditi, a to su već učinili Joe Gomez, Trent Alexander-Arnold i spomenuti Robertson, koji se smatraju temeljem Liverpoolove budućnosti.

The Independent tvrdi da je Liverpool razmatrao dovođenje Raphaela Guerreira iz Borussije za 20 milijuna eura kako bi Robertson imao zamjenu, ali je zaključeno da tu poziciju sasvim dobro mogu popuniti James Milner i Joe Gomez pa se odustalo od transfera. Ista je stvar i na desnom boku na kojem se odustalo od traženja zamjene za Alexander-Arnolda. Klub ozbiljno računa s mladim Yasserom Laroucijem na lijevom i Necom Williamsom na desnom boku pa je i taj problem riješen.

S posudbi će na ljeto biti vraćeni Harry Wilson (krilo, Bournemouth) i Rhian Brewster (napadač, Swansea), dok će neki drugi igrači poput Curtisa Jonesa tražiti minutažu u nekima od niželigaških klubova. 

Tako Liverpool u vrijeme sumanutog trošenja novca na pojačanja želi potpuno drukčijim pristupom ostati u vrhu engleskog i europskog nogometa, baš kao što je radila Borussia Dortmund početkom prošlog desetljeća. Megatransfera na Anfieldu neće biti, iako je klub toliko bogat da može dovesti koga poželi. No dolazak zvijezde poput Mbappea zahtijevao bi golemu plaću za igrača, a takav potez mogao bi narušiti golemo zajedništvo koje vlada u svlačionici. Liverpool za to vrijeme više pažnje posvećuje razvoju svojih igrača, a veliki transfer realizirat će se samo ako ode neka od velikih zvijezda.

Pročitajte više