Ljepotica SP-a 2010. i remek-djelo za oproštaj nizozemskog genijalca

DOK odbrojavamo posljednje dane do početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, odabrali smo za vas deset najljepših golova u povijesti Mundijala. Od Urugvaja 1930. do Brazila 2014. bilo je puno predivnih golova tako da izdvojiti najljepše od najljepših nije bio lak zadatak. Odlučili smo se za ovih deset ljepotana. Odbrojavanje je počelo.
 

4. Giovanni van Bronckhorst: Nizozemska - Urugvaj 3:2, polufinale SP-a u JAR-u 2010.

Premda su se dočepali polufinala na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji sa svih pet pobjeda, nije to bila ona lepršava i atraktivna Nizozemska iz nekih prošlih vremena na koju smo navikli. Ova momčad je svoje protivnike uništavala silinom, tempom, pa čak i grubošću, bez atrakcije i finesa, ali rezultat je bio tu. U Nizozemce nitko nije vjerovao, no nakon što je Oranje u četvrtfinalu izbacilo favorizirani, ali neuvjerljivi Brazil, ambicije su porasle.

S druge strane, Urugvaj je polufinale izborio uz nevjerojatno mnogo sreće. Najprije su prošli skupinu u kojoj su bili svađama uništeni Francuzi, pa su u osmini finala jedva prošli Koreju, a onda ''Božjom rukom'' Luisa Suareza u epskoj utakmici izbacili odličnu Ganu.
 

Uoči polufinalne utakmice između Nizozemske i Urugvaja, nitko nije mogao ni sanjati da će baš ta utakmica biti najljepša na cijelom turniru i da će na njoj biti postignut jedan od najspektakularnijih golova svih vremena. Upravo se to dogodilo.
 

U 18. minuti, s oko 30-35 metara iskosa, s lijeve strane, Giovanni van Bronckhorst ispalio je pravi projektil koji se poput metka zabio u suprotne rašlje urugvajskog gola. Senzacionalan gol igrača koji se baš ovim prvenstvom opraštao od aktivnog igranja.

Urugvaj je ubrzo izjednačio, također krasnim i dalekometnim golom najboljeg igrača turnira Diega Forlana, koji je s 30-ak metara pogodio za 1:1.
 
Ipak, Nizozemci su bili bolji i u nastavku su pokazali puno veću kvalitetu pa su preko Sneijdera i Robbena odveli Nizozemsku u finale. Urugvaj je tek u sudačkoj nadoknadi uspio smanjiti na 3:2 preko Perreire.

U finalu je Nizozemska izgubila od Španjolske, a Urugvaj je u borbi za broncu porazila Njemačka.

Pročitajte više