SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Hrvatskoj nikad nije bilo teže, ali imamo igrača kakvog nisam vidio godinama

Foto: Seha liga, Index

HRVATSKA rukometna reprezentacija Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj otvara 11. siječnja utakmicom u Münchenu protiv Islanda. U grupi će još igrati s Bahreinom, Japanom, Makedonijom i Španjolskom.

Osvajač europskog srebra s hrvatskom reprezentacijom i nekadašnje hrvatsko lijevo krilo Ljubo Vukić u ulozi Indexova komentatora analizirao je pripremni susret s Italijom i hrvatske šanse na SP-u.


Slabo se vraćamo u obranu, bojim se da neće biti dobro

Za hrvatsku reprezentaciju prijateljske utakmice su oduvijek bile drugačije od službenih i u njima nikad nismo iskazivali svoju kvalitetu u punom sjaju. Ono što se meni nije svidjelo na utakmici protiv Italije je jako slab povratak u obranu u prvom poluvremenu, mislim da se to ne bi smjelo događati ni na prijateljskim, a ni službenim utakmicama, pogotovo ne na natjecateljskim. Što se tiče povratka u obranu, smatram da nema razlike između prijateljske i službene utakmice. Jedna Hrvatska ne smije dozvoliti da joj Italija proda sedam-osam kontri u prvom poluvremenu, čak smatram da smo imali sreće što je Marin Šego branio izvrsno i poskidao zicere. Imali smo pomoć u golmanu. Nadam se da se takve stvari neće događati na prvenstvu jer ako se dogode protiv kvalitetne reprezentacije, bojim se da neće biti dobro.

Ove godine ćemo teže nego ikad ući u borbu za medalje

Moramo igrati svoju igru protiv svih reprezentacija, bez obzira na to kako se one zvale. Imamo iskusnih igrača, ne sumnjam da će oni to odraditi kako treba. Nadam se da će igrati dobro, iako mislim da ćemo ove godine teže nego ikad ući u borbu za medalje s obzirom na to da nam je i sama skupina komplicirana. Križamo se sa skupinom smrti, bit će teško, ali nadam se da ćemo odraditi svoje i da ćemo gledati Hrvatsku u borbi za medalje, ali na koncu, to je sport i prognoze su nezahvalne. Glavni cilj nam treba biti osiguravanje kvalifikacija za Olimpijske igre. Reprezentacija i klubovi su nas navikli na dobre rezultate, uvijek se očekuje puno, ali pitanje je hoće li biti ozljeda, kakva je fizička sprema igrača... Igrači su potrošeni, sredina je sezone, neki su u pogonu godinama i nemaju praktički ni dan odmora. 

Francuska bez Nikole Karabatića neće imati velikih problema

Francuska dolazi bez Nikole Karabatića, igrat ćemo s njima ako prođemo skupinu. Imaju sustav po kojem već rade godinama, mlađe selekcije im osvajaju sva moguća zlata, čak i u školskim prvenstvima. Iako su oslabljeni bez Nikole, naći će njegovu zamjenu, to je sigurno. Sve koji im ispadnu iz stroja, uspješno nadomjeste. Ne smatram da će biti posebno oslabljeni, ali nadam se da ćemo mi prenijeti ta četiri boda pa će biti lakše u borbi za medalje, ali bit će jako teško i komplicirano.

Manuel Štrlek je mašina, a David Mandić je najugodnije iznenađenje

Manuel Štrlek je kralj, mašina koja razbija sve. Hladnokrvan strijelac i kontraš, konstanta je već godinama. Što se tiče Mandića, za mene je on najugodnije iznenađenje od svih igrača koje sam vidio, pogotovo na krilima prošlih godina. Strašan realizator, vrhunski je fizički spreman i jako dobar obrambeni igrač. Igra u dva smjera i to je ono što treba cijeniti i u što treba polagati nade s obzirom na to da igra obranu pa se automatski bek ili pivot može odmoriti u tom dijelu. Baš mi je jako drago da smo dobili takvog igrača. Činjenica da igra i obranu, u karijeri će mu jako dobro doći. Govorim to iz iskustva, takvi igrači su vrhunska roba. Ivan Vida je kompletno novo lice na desnom krilu, njega se i manje vidi s obzirom na to da nije toliko na televiziji, možemo reći da nije toliko medijski eksponiran jer igra u Našicama. Sigurno je talentiran igrač. Nije potrebno previše se zabrinjavati krilima, moramo posložiti obranu.

Trebamo zaboraviti na Gojuna, Dominikovića i Metličića u obrani

Najviše me zabrinuo povratak u obranu, ali nadam se da će se igrači osvježiti i to popraviti. Jakova Gojuna nema, oprostio se od reprezentacije, ali ne treba pričati o tome tko nam nedostaje. Po toj logici nedostaju i Dominiković i Metličić, ali idemo dalje, ovo su mladi igrači koji moraju nositi Hrvatsku i to je tako. Mamić je, nažalost, ozlijeđen, bio je važan dio obrane. Ali koga nema, bez njega se može, moraju se prilagoditi. Generacije se mijenjaju, a vlakovi prolaze.

Lino Červar se zahvalio Filipu Iviću i znam da je to izazvalo lavinu komentara nezadovoljnih navijača koji su očekivali vratara Kielcea na prvenstvu.

Ne treba čitati komentare navijača, treneri najbolje znaju. Jedna utakmica nije mjerilo, nitko osim Červara i trenera ne zna kako je bilo na pripremama i ako su Stevanović i Šego izborili svoje mjesto, nema tu previše filozofije. Teško je ulaziti u odabir igrača po tome tko je kakav bio na jednoj ili dvije utakmice. Pitanje je i kakva je suradnja golmana s obranom, što im više odgovara, kome što više paše. Ne bih previše komentirao golmane, ali u ovome trenutku imamo ta tri dobra golmana.

Gdje je sada Ljubo Vukić?

Vodim generaciju 2004. godišta u rukometnom klubu Balić-Metličić. Petorica smo nas treneri, Ivano Balić, Petar Metličić, Dalibor Anušić, Venio Losert i ja. Prva momčad će vjerojatno dogodine ući u prvu ligu. Plasirali smo se ove godine u osminu finala kupa. To su sve klinci od 17-18 godina, igraju super i zadovoljni smo. Dobro im je s nama, nitko ne želi otići i smatram da su još mladi da odu. Imamo četvoricu mladih reprezentativaca, trojicu u 2000. godištu, jednog u 2002., još ima potencijala za par igrača za reprezentaciju. Borba je s terminima, sponzorima, kao i svugdje. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više