Ljubomorni Englezi Ćorlukinom "svinjom debelom" udaraju na hrvatsku Euro-idilu

NOS Luke Modrića u nuždi može poslužiti kao vadičep, Bilić je najkulerskiji tata ili, pak, ekscentrik kojemu fale samo rupičaste kožne gaće, a "Novi Šuker" bi također mogao igrati za rezerve West Hama.

Sve to, ali još i mnogo drugih lijepih i lijepih stvari o Hrvatskoj na Euru, napisao je engleski Guardian u profilu hrvatske reprezentacije na Euru.

Dok će domoljubni dušobrižnici ovo nazvati "engleskom arogancijom" i "pokušajem remećenja atmosfere u reprezentaciji",  ipak je to samo tipični engleski cinizam, a one koji misle da su Englezi "opsjednuti Hrvatskom", vrijedi upozoriti kako su ponajprije opsjednuti sami sobom i da bi o svojim igračima pisali još satiričnijim tonom.

Kad već u bezgrešno skladnoj i ujedinjenoj reprezentaciji kao što je to hrvatska, Guardian nije mogao iščeprkati ništa vrijedno skandala, podsjetio je na poznatu snimku Ćorlukinog slavlja sa "svinjom debelom" na usnama.

"Hrvati su promarširali kroz kvalifikacije u skupini s Rusijom, Engleskom i Izraelom, ali više od trećine njihovih golova postigao je nezamjenjivi Eduardo", upozorava se u profilu Hrvatske.

Što se tiče povijesti dosadašnjih Eura, Guardian se također sjeća Šukerove majstorije protiv Danske, "kada je osramotio Schmeichela do te mjere da je danskom golmanu nos toliko poljubičastio da su znanstvenici slavili otkriće nove boje".

Coolest dad Slaven

"Slaven Bilić (39) je najkulerskiji tata kojeg nikad niste imali ili, pak, čovjek u raljama tako farsične krize srednjih godina da je samo pitanje dana kad će se pojaviti na klupi obučen u kožne gaćice s rupama. Bilić je trendi, karizmatičan, tečno govori engleski, pravi kontrast Steveu McClarenu."

"Od kreativnih kvaliteta trojca Srna - Modrić - Kranjčar vam cure sline"

Predviđajući domete na Euru, Guardian drži da će Eduardov izostanak natjerati Bilića da donekle ublaži napadačke ambicije njegove selekcije, ali da će se i dalje držati taktike 4-1-3-2 kojom je prošao kvalifikacije. Napominje se kako "od kreativnih kvaliteta trojca Srna - Modrić - Kranjčar cure sline".

"Ključni igrač je elegantni i nosati Modrić"

Guardian ističe novog Tottenhamovog playmakera kao ključnog igrača Hrvatske: "Njegova elegancija je na Wembleyu neonskim sjajem obasjavala stoljeće engleskih tehničkih nedostataka". Autor odmah nakon ove nadahnute metafore, podsjeća u kojoj zemlji novina izlazi: "Uz to, ima nos koji u hitnim slučajevima može poslužiti kao vadičep".

"Kalinić je novi Šuker - onaj koji je bio rezerva u West Hamu"

Kao igrača na kojeg bi trebali paziti skauti klubova Premiershipa, Guardian izdvaja Hajdukovog Nikolu Kalinića, "mladog napadača kojeg zovu Novi Šuker. Jednoga dana bi i on mogao igrati za rezervnu momčad West Hama".

"Svinja debela" žarište sukoba u reprezentaciji

Englezi su iskopali sukob u hrvatskoj selekciji, i to između dva mladića koje na terenu i van njega odlikuje smirenost i staloženost: "Kranjčar je dezertirao iz zagrebačkog Dinama u redove najveće rivala Hajduka iz Splita i zagrebački navijači su ga prekrstili u "Svinju Debelu". Na proslavi Dinamove duple krune, na Youtubeu je osvanuo video na kojemu Ćorluka među navijačima Dinama pjeva "Svinjo debela"

Slavit će se na ulicama Pollovog rodnog grada

Kao mjesto koje će najluđe slaviti hrvatske pobjede, Guardian navodi Tring, rodni grad omiljenog hrvatskog suca, Grahama Polla, koji se na SP 2006. obraćao igračima: "Dođi ovamo sinko, ovo je tvoj šesti žuti karton - još jedan će ti biti posljednje upozorenje".

Zvonko Alač
Foto: K.H./AFP

Pročitajte više