Lokomotiva više nije filijala. Ovako Dinamo uništavaju samo ona i europski velikani

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SENZACIONALNO je Lokomotiva pobijedila Dinamo s čak 3:0 golovima Duje Čopa na Maksimiru, u zaostaloj utakmici SuperSport HNL-a. Dinamu je to povijesno težak poraz jer u zadnjih deset godina je samo šest puta izgubio na svom terenu s tri ili više golova razlike, računajući sva natjecanja. No važno je naglasiti da su od tih poraza četiri bila protiv europskih velikana, dok je preostala dva Dinamu nanijela Lokomotiva, klub koji je stasao te prvoligaš postao kao Dinamova filijala.

Nema više Dinamovog samoposluživanja u filijali i prijelaza

Lokomotiva je to dugo bila i u prvoj ligi, ali je posljednjih godina definitivno prestala biti ispostava matice. Nema više ni onih prije poslovičnih prijelaza "iz jedan u dva" na utakmicama ovih klubova. Tako je bilo i u ljeto 2014., kada je posljednji igrač prije Čopa zabio tri gola Dinamu u HNL-u. Ante Budimir pogodio je tri puta za vodstvo Lokomotive 3:1, ali je onda Dinamo preokrenuo u 4:3, i to u zadnjih deset minuta.

Guardiola i Čabraja

To je bilo prije. Lokomotiva sada ne samo da pobjeđuje nego razbija Dinamo u važnim utakmicama, kada se lomi prvenstvo. U ožujku 2018. Dinamo se za naslov borio s Rijekom i Hajdukom. Očekivalo se da u takvim okolnostima lako na svom stadionu riješi Lokomotivu. No ona ga je pobijedila 4:1. Za prvi trijumf Lokomotive nad Dinamom po dva gola su zabili Lovro Majer i Lirim Kastrati. Zna su gdje su zatim završili. Sve do sinoć to je Dinamu bio najteži poraz u HNL-u i zadnji put da je izgubio s tri gola razlike.

Dinamovi porazi na Maksimiru s tri ili više golova razlike u zadnjih 10 godina:

Salzburg 2014. Europa liga, 1:5
Juventus 2016. Liga prvaka, 0:4
Lokomotiva 2018. HNL, 1:4
Manchester City 2019. Liga prvaka, 1:4
Milan 2022. Liga prvaka, 0:4
Lokomotiva 2024. HNL, 0:3

Pročitajte više