Loša vijest za Vuškovića u doping-procesu. Odbijena žalba njegovih odvjetnika

Foto: EPA

ODVJETNICI hrvatskog nogometaša Marija Vuškovića, optuženog da je uzimao doping, smatraju kako je kanadski stručnjak Jean-Francois Naud pristran jer je pripadao skupini stručnjaka Svjetske antidopinške agencije (WADA). No, njihova žalba je odbijena, objavio je sportski sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB).

Podsjetimo, Vušković je suspendiran od 15. studenog prošle godine. Sredinom siječnja rezultati B uzorka potvrdili su rezultate A uzorka za eritropoetin, koji se smatra dopingom za poboljšavanje performansi i jedno je od najzloglasnijih i najdulje poznatih zabranjenih sredstava u sportu.

Vušković je prošao i poligrafsko ispitivanje na kojem je s gotovo potpunom sigurnošću utvrđeno da nije namjerno uzimao nedozvoljena sredstva, ali to samo po sebi nije dovoljno da bi ga sud smatrao nevinim. 

"Ne postoje razlozi za nepovjerenje u nepristranost vještaka"

"Ne postoje razlozi za nepovjerenje u nepristranost vještaka", stoji u priopćenju DFB-a. Odvjetnici nogometaša HSV-a, koji je ranije nastupao za Hajduk te je mladi reprezentativac Hrvatske, doveli su u pitanje neovisnost kanadskog stručnjaka Nauda jer je bio dio skupine stručnjaka Svjetske antidopinške agencije.

DFB navodi kako ispitivanje i ocjenu analize za otkrivanje eritropoetina može provesti samo nekoliko stručnjaka, zbog čega ne postoji problem u tome što oni međusobno razmjenjuju ideje u radnim skupinama.

Proces se nastavlja 10. ožujka

Vušković je tijekom sporne doping-kontrole bio u prostoriji sa suigračem Xavierom Amaechijem i liječnikom zaduženim za doping Markusom Jungbluthom. Hrvatski stoper je na ispitivanju pred sudom rekao da je nevin i da to želi dokazati.

Misli kako čašica u koju je dao urin nije bila propisno zatvorena te da nije bio dobro informiran o svojim pravima jer ne zna toliko dobro njemački jezik. Sljedeći dan ročišta zakazan je za 10. ožujka.

Pročitajte više