Dinamo u Ligi prvaka

Ludi rezultati u LP-u guraju Dinamo u povijesnu priliku nakon 20 godina

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

DINAMO je razbijanjem Ferencvarosa (4:0) izborio play-off Lige prvaka, a tamo ga 21. i 27. kolovoza čekaju okršaji s norveškim Rosenborgom.

Hrvatski prvak u sjajnoj je poziciji nakon niza ludih rezultata u ostalim utakmicama kvalifikacija za Ligu prvaka pa će biti u trećoj jakosnoj skupini ako izbori grupnu fazu. Dinamu je pomoglo ispadanje Kopenhagena, Basela, Celtica i Porta, klubova koji imaju veći koeficijent od zagrebačkog kluba.

To znači da bi izbjegao klubove poput Lyona, Bayera, Salzburga, Valencije i Intera, a da bi mu iz najslabijeg pota prijetili suparnici poput Genka, Galatasaraya, Crvene zvezde, Cluja te jači suparnici poput Leipziga, Atalante i Lillea. 

 

Dinamo je jedini put u trećoj jakosnoj skupini bio prije točno 20 godina. Tada je izvukao skupinu u kojoj su bili Manchester United, Marseille te Sturm iz najslabije jakosne skupine. Postavljanje u treći pot nije puno pomoglo Dinamu jer je unatoč tome završio natjecanje na posljednjem mjestu s bodom manje od Sturma koji je kao trećeplasirani otišao u Kup UEFA-e. 

Podsjetimo, u grupnoj fazi Lige prvaka prve dvije momčadi prolaze u nokaut-fazu Lige prvaka, trećeplasirana u nokaut-fazu Europa lige, a samo posljednja momčad završava natjecanje u Europi. Dinamo bi tako, ako opravda status trećeg nositelja u svojoj skupini, uspio drugu godinu zaredom dočekati europsko proljeće, a ne treba zanemariti ni činjenicu da UEFA svaku pobjedu u grupnoj fazi Lige prvaka nagrađuje s čak 2,7 milijuna eura, a remi s 900 tisuća.

Pročitajte više