europa liga

Ludnica u Europa ligi. Sve četiri momčadi mogu završiti s istim brojem bodova

Foto: EPA-EFE

LAZIO je sinoć u 5. kolu skupine F Europa lige na Olimpicu pobijedio Midtjylland 2:1 i skočio na prvo mjesto tablice. U drugoj utakmici u skupini Sturm je golom u trećoj minuti sudačke nadoknade slavio protiv Feyenoorda 1:0 i pridružio se Laziju na vrhu. 

Sve četiri momčadi u skupini su prije ovoga kola imale po pet bodova, a lako bi se moglo dogoditi da i nakon posljednjeg kola imaju jednak broj bodova - 8. Feyenoord u posljednjem kolu dočekuje Lazio, a Danci su domaćini Sturmu. Ako domaćini ostvare pobjede, svi će imati po osam bodova.

Luda situacija u skupini

Prema propozicijama natjecanja, prvi kriterij određivanja poretka je broj osvojenih bodova u međusobnim susretima između dvije ili više momčadi koje su izjednačene. Budući da bi u ovom slučaju sve četiri bile izjednačene, broj osvojenih bodova u međusobnim susretima je, logično, osam.

Drugi kriterij je gol razlika u međusobnim susretima i onda će odlučivati poredak u skupini. Trenutačno najbolju gol razliku imaju Feyenoord (12:9) i Midtjylland (10:8) i oni bi pobjedama u posljednjem kolu prošli dalje u nokaut-fazu. Lazio bi u tom slučaju bio treći i otišao u Konferencijsku ligu pod uvjetom da u Rotterdamu ne izgubi ogromnom razlikom, kojom bi Sturmu prepustio treće mjesto. 

Pobijedi li, recimo, Feyenoord Lazio, a Sturm izbjegne poraz u Danskoj, onda bi Nizozemci i Talijani bili izjednačeni na osam bodova. Sturm bi bio prvi s devet bodova, a o poretku između Feyenoorda i Lazija odlučivao bi međusobni omjer. Prva utakmica u Rimu završila je 4:2 za Lazio. 

Golovi u gostima više ne vrijede

Golovi u gostima u međusobnom omjeru više ne vrijede pa bi Feyenoord morao dobiti s dva gola razlike jer bi onda zbog ukupno bolje gol-razlike završio ispred Lazija. Ako bi, pak, Lazio izbjegao poraz u Rotterdamu, a Midtjylland dobio Sturm, između Danaca i Austrijanaca također bi odlučivao međusobni omjer. 

Sturm je prvu utakmicu dobio 1:0 pa bi u tom slučaju danskoj momčadi bila dovoljna bilo kakva pobjeda. Ako bi slavio s jednim golom razlike, prošao bi dalje zbog bolje ukupne gol-razlike, a ako bi slavio s dva ili više gola, prošao bi zbog bolje gol-razlike u međusobnim dvobojima.

Pročitajte više