SPORTSKA 2019.

Luka Modrić najveći promicatelj Hrvatske u svijetu. Sandra srušila rekord

Foto: Getty Images / Guliver image

LUKA MODRIĆ dobitnik je priznanja za najvećeg promicatelja Hrvatske u svijetu koje mu je dodijelio Hrvatski olimpijski odbor na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta.

Nagradu je u ime kapetana hrvatske reprezentacije primio njegov otac Stipe Modrić.

"Hvala svima u ime Luke na ovom priznanju. Sretan Božić i Nova godina", kratko je kazao Modrićev otac na pozornici. 

Za najuspješniju sportašicu protekle godine proglašena je brončana sa SP-a i kandidatkinja za zlato u Tokiju Sandra Perković, dok je sportaš godine Tin Srbić, svjetski i europski doprvak u gimnastici. Sandra je osmi put u nizu proglašena najboljom sportašicom u izboru HOO-a, što dosad nikome nije uspjelo. Najavila je velike stvari u Tokiju. 

"Nakon Londona i Rija, imam tajne želje za Tokio. Neću o tome puno govoriti, već ću samo kazati - u zdravom tijelu, zdrav duh", obratila se Sandra publici.

Pereglin sišla s postolja zbog sudačkog previda 

Hrvatski vaterpolisti su momčad godine u izboru HOO-a, dok su hrvatske kuglačice, svjetske prvakinje iz Češke, proglašene ekipom godine. Braća Martin i Valent Sinković svjetski su i europski prvaci u dvojcu bez kormilara, ujedno i najbolja posada u izboru HOO-a. Sinkovići u Tokiju napadaju novo olimpijsko odličje nakon što su postali olimpijski pobjednici u Rio de Janeiru te potom promijenili disciplinu. Sinkovići su izabrani i za najbolju veslačku pobjedu svijeta u izboru svjetske veslačke organizacije. Njihov trener Nikola Bralić dobitnik je nagrade za trenera godine.

Nagradu za fair play odnijela je Valentina Pereglin, koja je na SP-u u gađanju samostrelom prijavila pogrešno bodovanje sudaca koje joj je donijelo srebrnu medalju. Suci nisu uvažili žalbu pa je Pereglin sišla s postolja i predala medalju konkurentici iza sebe. 

U godini na izmaku hrvatski sportaši i sportašice nastupili su na 138 svjetskih prvenstava, 185 europskih prvenstava, 111 svjetskih te 59 europskih kupova. Nacionalnim sportskim savezima (NSS) su do 10. prosinca 2019. godine pokriveni troškovi nastupa sportaš(ic)a na još 238 međunarodnih natjecanja, od kojih je 12 održano u Hrvatskoj.

Hrvatski su sportaši i sportašice u 2019. godini osvojili ukupno 384 medalje, od kojih 119 zlatnih, 101 srebrnu i 164 brončane.

NOVČANE NAGRADE LAUREATIMA

Pojedinačni (Tin Srbić i Sandra Perković) po 30.000 kuna bruto, ekipni/momčadski (vaterpolisti i kuglačice) po 60.000 kuna bruto, posada (braća Sinković) 20.000 kuna bruto, trener (Nikola Bralić) 15.000 kuna bruto

Pročitajte više