Mač u ruci, Gavi na ramenu. Veznjak Maroka podijelio kontroverznu sliku

Foto: EPA-EFE

MAROKO je prošao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u utakmici protiv Španjolske. Briljirao je u raspucavanju jedanaesteraca vratar Bono, koji je obranio dva udarca Španjolcima, a Sarabia je pogodio stativu. Ukupno su Marokanci pobijedili 3:0 u raspucavanju, a za njih su zabili Sabiri, Ziyech i Hakimi.

Vrlo dobru utakmicu u sredini terena odigrao je i veznjak Fiorentine Sofyan Amrabat (26). U utakmici u kojoj su Španjolci imali preko 1000 dodavanja Amrabat je bio na terenu svih 120 minuta i ispunjavao je puno defenzivnih zadataka, pri čemu je osvojio nevjerojatnih 7/7 duela na tlu. Nakon pobjede na Instagramu je podijelio fotomontažu sebe u liku ratnika s mačem u ruci koji na ramenu nosi mladu španjolsku zvijezdu Gavija.

Zajednička povijest puna je sukoba

Mač u Amrabatovoj ruci je Zulfiqar, poznat još i kao Alijev mač. Radi se o maču koji je prema islamskom vjerovanju prorok Muhamed dao "prvom imamu", svom rođaku Hazratu Aliju. Maroko i Španjolska geografski su jako bliske zemlje koje odvajaju Gibraltarska vrata, a imaju i kopnenu granicu u par španjolskih enklava na obalama sjeverne Afrike.

Spomenute enklave ostavština su perioda kada je Maroko bio kolonija Španjolske, a u dvadesetim godinama prošlog stoljeća Španjolci su vodili Rifski rat protiv pobunjenih berberskih plemena koja su tražila autonomiju. Maroko u četvrtfinalu čeka Portugal. Utakmica se igra u subotu, 10. prosinca.

 

Pročitajte više