Mađari na Poljudu provocirali zastavom kojom svojataju pola Hrvatske

Foto: Index, Twitter

HRVATSKA je sinoć na krcatom Poljudu pokazala moć i s 3:0 je pobijedila Mađarsku u sklopu kvalifikacija za Euro 2020. Ovom pobjedom Hrvatska je napravila velik korak prema plasmanu na završni turnir i u zadnja dva kola samo mora potvrditi jedno od prva dva mjesta koja vode na natjecanje.

Provokacija mađarskih fašista

Poljud je sinoć doslovce gorio, atmosfera je bila prekrasna, a skoro 35 tisuća ljudi je nosilo Hrvatsku do pobjede. Na Poljudu je bilo oko 1500 mađarskih navijača, a jedan dio njih na ogradu Poljuda gdje su bili smješteni Mađari je stavio zastavu Velike Mađarske kojom svojataju, između ostalog, i velik dio Hrvatske.

Policija je vrlo brzo reagirala i sporna je zastava uklonjena.

Velika Mađarska je pojam koji se odnosi na nacionalističku ideologiju mađarskih iredentista koji teže proširenju državnih granica Mađarske i okupljanju mađarske nacionalne zajednice u susjednim zemljama unutar jedne države kao i ujedinjenje svih onih teritorija (zemlje Krune sv. Stjepana) koji su bili pod upravom Ugarske u okviru Austro-Ugarske monarhije do 1918. godine, zaključno s Trianonskim ugovorom 1920. godine.

Kolindin prijatelj Orban i danas svojata velik dio Hrvatske

Politička težnja za obnovom velike Kraljevine Ugarske bila je prisutna između dva svjetska rata kada je zemljom, u ime zbačenog kralja Karla I., upravljao regent Miklós Horthy. Godine 1938. Horthy je uz pomoć Hitlera dobio dijelove južne Slovačke, 1939. Zakarpatje, a 1940. godine Bačku, Baranju i Međimurje te Prekmurje 1941. godine. Nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. anektirani teritoriji su oduzeti Mađarskoj koja je time obnovila svoje trianonske granice.

Posebno zabrinjava činjenica da je prvi čovjek Mađarske, inače veliki prijatelj hrvatskih političkih elita, veliki zagovornik obnavljanja Velike Mađarske.

U lipnju ove godine Mađarska je proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

''Trianonskim ugovorom uništeni su mađarsko društvo, ekonomija i politički sustav'', kazao je državni tajnik za nacionalnu politiku Árpád János Potápi, koji je ovom rečenicom priznao da se Mađarska nije odrekla područja koja su joj nekad pripadala, a koja uključuju i jedan dio Hrvatske.

Kao ilustraciju njegovih riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio “povijesnu” kartu Mađarske. Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Na “povijesnoj” karti Mađarske prikazano je pet ruku kako otimaju - kako pišu - dvije trećine teritorija među kojim je i Međimurje. Na sjeveru dvije trgaju 63.004 četvorna kilometra na kojima živi 1.084.000 Mađara, na zapadu od matice se ugrabilo 4026 četvornih kilometara i 64.000 Mađara, na jugu 63.497 kilometara s 563.000 stanovnika, a na istoku 102.181 četvorni kilometar i 1.704.000 Mađara. Ono što je ostalo je Mađarska s 93.030 četvornih kilometara i 7,6 milijuna stanovnika.

 

Pročitajte više