Mađari žele regionalnu ligu u nogometu: "Zamislite da igramo s Dinamom, Zvezdom..."

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL, Screenshot: YouTube

U MAĐARSKOJ se rađa inicijativa za osnivanje regionalnog nogometnog natjecanja u koje bi bili uključeni i hrvatski klubovi. Predsjednik Ferencvaroša Gabor Kubatov iznio je prijedlog za osnivanje kratkih turnira za koje smatra kako bi doprinijeli financijskoj situaciji klubova iz regije.

Kubatov: Zamislite da igramo s Dinamom, Zvezdom...

"Mi smo na malom tržištu od deset milijuna ljudi. Vodeće svjetske momčadi imaju proračune od milijardu eura. Naš proračun je 50 milijuna eura i to nas ograničava. Teško nam je dovoditi sponzore jer smo na malenom tržištu, a utakmice se na televiziji gledaju samo u našoj zemlji. Mislim da svaka zemlja na Balkanu ima isti problem, Bugarska i Rumunjska imaju isti problem. Česi i Slovaci također", rekao je Kubatov u intervjuu za mađarski Infostart pa nastavio:

"Treba nam veće tržište. Rješenje je da u našoj regiji organiziramo kratke turnire, a najbolje ekipe bi izborile nastup u doigravanju. Razmislite, ako bismo igrali s Crvenom Zvezdom, Dinamom, Ludogorcem, Steauom, Slovanom... To bi bile utakmice s drugačijom atmosferom."

Ima podršku mađarskog saveza, UEFA je već razmišljala o ovakvom natjecanju

Kubatov je rekao da ima podršku mađarskog saveza, a i da je UEFA ranije razmišljala o osnivanju takve lige. Dodao je da regionalno natjecanje ne bi ugrozilo domaća prvenstva.

"Natjecanje bi trajalo samo mjesec dana i ne bi uništavalo mađarsko prvenstvo, jer je i ono jako bitno. Tada bismo mogli poboljšati kvalitetu nogometa. Bili bismo konkurentniji na tržištu, svi skauti bi dolazili ovdje i gledali utakmice visoke kvalitete", izjavio je pa zaključio:

"Preuzet ćemo inicijativu i u nadolazećim mjesecima pokušati sjesti s vodećim timovima iz regije kako bismo dogovorili koliko daleko možemo ići s ovom idejom. UEFA je također skinula prašinu s planova starih više od deset godina koji pokazuju da se o ovome već razmišljalo. To ujedno pokazuje i da ova liga ima pravo postojati. Ne odnosi se to samo na našu regiju, nego i na zemlje Beneluksa, zatim Škotsku i Irsku. Postoje lige u kojima ima kvalitete, a za njih bi bilo dobro da izađu na neko veće tržište."

Pročitajte više