MADRID I RIO SLAVE NOVOG IL FENOMENA Pogledajte čaroliju Realovog 17-godišnjaka od 60 milijuna eura

Foto: Screenshot YouTube

KAD se prošlog proljeća Vinicius Jose Paixao de Oliveira Júnior, ili skraćeno Vinicius Junior, odlučio prijeći u Real Madrid, puno se tinte prolilo oko potpisa mladog igrača Flamenga.
 
Naime, Real se obvezao Flamengu isplatiti odštetu od 45 milijuna eura, a još 16 milijuna kapnut će iz kraljevske blagajne direktno na račun igrača i njegovih zastupnika. U današnje vrijeme, kad su transferi nogometaša probili plafon i kad bogati klubovi za prosječne stopere i solidne veznjake izdvajaju na desetke milijuna eura, novac koji je Real iskeširao za Viniciusa Juniora, gledajući iz te perspektive, i ne obara s nogu. Međutim, Vinicius Junior je dječak koji je tek napunio 17 godina, a u vrijeme kad je Real sklopio ugovor s njim imao je 16. Potrošiti više od 60 milijuna eura na tinejdžera koji već sutra može odlučiti da se ne želi baviti nogometom mnogi su smatrali ludošću. Pogotovo što je Real pristao da igrača ostavi u Flamengu do ljeta 2018.
 
Talent mlade zvijezde nije sporan. Vinicius je najbolji mladi igrač u Brazilu i legitimni je nasljednik Neymara. Oni koji su ga gledali sa sigurnošću tvrde da, ako nastavi svoj nogometni razvoj na pravi način i ako ništa ne pođe po zlu, Vinicius će biti najbolji brazilski nogometaš, vođa Selecaa i budući osvajač Zlatne lopte. Međutim, ponavljamo, riječ je o dečku koji je tek napunio 17 godina.
Njegovo ime odavno je podcrtano u bilježnicama svih skauta najrenomiranijih svjetskih klubova, a prava pomama za njim nastala je prošle zime, kada je briljirao na Južnoameričkom prvenstvu igrača do 17 godina. Brazil je osvojio naslov, a Vinicius Junior bio i najbolji igrač i najbolji strijelac (sedam golova) čitavog turnira.
 
Željeli su ga svi najbogatiji europski klubovi: Barcelona, Manchester United i Chelsea u Flamengo poslali su nemoralne ponude, ali mladić je decidirano izjavio kako u obzir dolazi samo Primera. Dakle, u igri su ostali samo Barca i Real, koji se u međuvremenu uključio u igru.
 
Katalonci su u pregovore uključili i Neymara, koji je tada igrao na Camp Nou, kako bi nagovorio Viniciusa Juniora da se odluči za njih, ali je Real bio brži i konkretniji, nadmudrio je Barcu u odnosu na četiri godine prije kada su izvisili u "ratu" s Kataloncima upravo za Neymara.
 

Vinicius Junior ove sezone igra u dresu Flamenga prvu seniorsku sezonu. Prelazak iz juniora u seniore za mnoge igrače je užasno težak. Puno igrača koji su briljirali u mlađim kategorijama nisu uspjeli nametnuti se na najvišoj razini i propadali su. Povijest sporta prepuna je takvih primjera, ne samo u nogometu. Zato je posao koji je Real dogovorio s Flamengom bio izuzetno rizičan, jer nitko sa sigurnošću nije mogao tvrditi da će jedan od najboljih mladih igrača na svijetu postati jednako dobar i u seniorskoj konkurenciji. Upravo zbog toga u Realu su pozorno pratili kako će se Vinicius snaći u nadmetanju na najvišoj razini, a ono što su vidjeli u dvoboju protiv ekvadorskog Emeleca u utakmici Cope Libertadores oduševilo ih je. Ne, ostavilo ih je bez daha, i nakon što je utakmica završila pobjedom Flamenga 2:1 možemo zamisliti scenu kako Florentino Perez i njegova svita nazdravljaju najskupljim francuskim konjakom što su za ''kikiriki'' od 61 milijun eura doveli reinkarnaciju samog Il Fenomena. Strah je u trenutku zamijenila euforija. 
 
Čekali su ga navijači i u prvom kolu protiv River Platea, ali je trener Flamenga Paulo Cesar Carpegiani smatrao da je još rano. Neka dečko sjedi, gleda i uči. S takvim igračima treba biti oprezan. Jedan pogrešan korak i sve može otići u vražju mater. Stari lisac bio je strpljiv i čekao je, ali kad je vidio da je Ekvadorci vode, da mu je momčad na konopcima i da je pitanje trenutka kad će primiti i drugi gol, shvatio je da ima samo dva izbora – ili će baciti ručnik o tlo i predati se, ili će u igru uvesti dječaka. Napravio je ovo drugo, gurnuo je Viniciusa u vatru, a eksplozija koja je potom uslijedila obasjala je cijelu Južnu Ameriku, a njeni plameni jezičci liznuli su i Pirineje. Jer se tamo, u glavnom gradu Španjolske, s posebnom pažnjom pratilo što će se dogoditi kad loptu u noge primi tinejdžer vrijedan 61 milijun eura.
 
Mladić je u igru ušao u 66. minuti, samo minutu nakon što je Flamengo primio gol. Emelec je i dalje napadao, redale su se prilike pred vratima vratara Alvesa, a obrana slavnog kluba iz Rija bila je propusnija od one Dinamove. A onda 78. minuta. Lopta je došla do Viniciusa, a mladi Brazilac ispred sebe imao je trojicu nabrijanih Ekvadoraca koji su jedva čekali da ga skrše, jer kao što znamo, tako se igra u Copi. Posebno na domaćem terenu kad suci često ne vide ono što zapravo vide. Prvi rival odmah je ispao iz igre, veteran Oscar Bagui nije imao šanse protiv brazilskog majstora i samo ga je ispratio pogledom, a onda je na red došao vladar obrane Emeleca Marlon Mejia. U tom trenutku navijači Emeleca utihnuli su, nastupila je zlokobna tišina i svi su samo pogledom pratili što će napraviti napadač Flamenga. A ono što je napravio, bila je nogometna čarolija, magija dostojna najvećih nogometnih genija u povijesti ove prelijepe igre. Guayaquil nije mogao vjerovati što se upravo dogodilo, a navijači ekvadorske momčadi nakon početnog šoka shvatili su da ih je kaznio sam vrag, nogometaš poslan iz samog pakla da im pokaže kako se igra nogomet. A protiv samog đavla pomoći nema.

No, tu nije bio kraj mukama po Emelecu. Bio je to samo prvi čin remek-djela u režiji nogometnog maestra. Pet minuta prije kraja utakmice Vinicius odigrava maestralan dupli pas s Diegom, jednim potezom izbacio je pola Emelecove obrane, a ona druga polovica samo je u čudu i nemoći promatrala kako nova zvijezda svjetskog nogometa lijevom, kažu oni što znaju, slabijom nogom plasira loptu u malu mrežicu.

 
Rio slavi, ali i tuguje. Slavi genijalnost mladog čarobnjaka, divi se njegovom ''futebol-arteu'', umjetnosti igranja i brazilskom daru svijetu, koje se u međuvremenu negdje pogubilo, a tuguje zbog toga što će se geniju Viniciusa Juniora od ljeta diviti u Madridu.
 
Španjolski mediji nakon ove partiture mladog Brazilca u euforiji su. Natječu se tko će izbaciti bombastičniji naslov koji će slaviti njegov genij, a najdalje je otišao As koji je Viniciusa usporedio ni manje ni više nego s Ronaldom, jedinim pravim Ronaldom, Il Fenomenom.
 
A kad je tako, kad se nekog igrača stavi u isti kontekst s možda najvećim ikad, onda je jasno što se od njega očekuje. No, u Realu će morati biti strpljivi, kraljevska svlačionica prepuna taština sposobna je uništiti neuništivo i zato će Zinedine Zidane morati biti oprezan s Juniorom. Baš kao što je to bio lukavi Carpegiani. Brazilcu se isplatilo, a znajući Zizoua, ne sumnjamo da će i on imati pravi recept i da će znati dozirati Juniorovu čaroliju. Mali je genij, ali dijete je to. A s djecom treba biti pažljiv.
 
Na koncu, veliki Francuz i sam je bio genij, a geniji znaju prepoznati sebi slične, zar ne?
 
 
 

Pročitajte više