SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

MAKEDONIJA - ŠPANJOLSKA 21:32 Furija pomela Makedonce. Što to znači za Hrvatsku?

Foto: Epa

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

ŠPANJOLSKA i Makedonija igrale su derbi 4. kola skupine B SP-a. Aktualni prvak Europe slavio je 32:21.

Jako čudna utakmica u Münchenu na kraju je ipak očekivano završila. Hrvatska i Španjolska igrat će sutra od 20:30 za prvo mjesto, ali i za bodove koji će u nastavku natjecanja puno vrijediti. Ako pobijedi Hrvatska, bit će prva i u drugi krug odnijet će maksimalna četiri boda. Bude li slavio aktualni prvak Europe, Furija će tražiti polufinale sa zalihom od četiri boda. No što ako bude remi? Tada će obje reprezentacije u nastavak otići s tri boda, ali će Hrvatska biti prva, a Španjolska druga. Zašto? Zato što ima bolju gol-razliku. I to samo za jedan jedini gol. Naime, uoči današnjih susreta Hrvatska i Španjolska bile su na +21 gol-razlici. Hrvatska je pobijedila Bahrein s 12 razlike i otišla je na +33, a Španjolska je protiv Makedonije slavila s 11. Dakle, odigraju li sutra Hrvatska i Španjolska remi, Červarova ekipa bit će prva.

Zašto je to važno?

Bude li Hrvatska na prvom mjestu, prvi susret drugog kruga igrat će protiv trećega u skupini, što će najvjerojatnije biti Brazil. Ako Hrvatska bude druga, igrat će protiv prvoplasirane momčadi skupine A. Hoće li to biti Njemačka ili Francuska, saznat ćemo sutra. Kako je Njemačka domaćin u Kölnu, ona će sve utakmice drugog kruga igrati u udarnom terminu od 20:30, a o poziciji s koje će Nijemci otići u četvrtfinalnu skupinu ovisi satnica svih dvoboja. 

Ukratko, prvo mjesto u skupini s istim brojem bodova kao i drugoplasirana reprezentacija iz naše skupine ne donosi previše, ali važno je jer bi u tom slučaju Hrvatska otvorila drugi krug protiv ipak lakšeg rivala, što nije beznačajno. Pobjeda u tom susretu podigla bi Červarovu momčad i psihološki uoči utakmica s Francuzima i Nijemcima i odvela bi je na korak do polufinala.

Makedonija je igrala fantastično, a onda se raspala u samo tri minute nastavka

Vratimo se utakmici između Makedonije i Španjolske i onome što se događalo na parketu. 

Aktualni europski prvaci Španjolci dugo su se mučili protiv motiviranih Makedonaca koji su bili u prednosti većim dijelom prvog poluvremena, i to prvenstveno zahvaljujući sjajno raspoloženom vrataru Mitrevskom koji je u prvih 25 minuta skupio 11 obrana. Ipak, Španjolska je prvo poluvrijeme okončala serijom 3:1, da bi u prvih pet minuta nastavka postigla čak sedam golova, a primila samo jedan te se tako odvojila na nedostižnih 20:13.

Kod Španjolske je najefikasniji bio Aleix Gomez sa šest golova, a isti je učinak kod Makedonije imao Žarko Peševski.

Uoči međusobne utakmice u posljednjem, 5. kolu u četvrtak u 20.30 sati Hrvatska i Španjolska imaju po maksimalnih osam bodova, dok je Makedonija ostala na četiri boda kao i Island pa će te dvije reprezentacije u međusobnom dvoboju od 18 sati odlučivati o tome tko će se pridružiti Hrvatskoj i Španjolskoj u drugom krugu natjecanja.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više