doček rukometaša vardara

Makedonske i hrvatske zastave dočekale heroje: "Plačem nakon što sam ovo vidio"

Foto/Video: Ekipa, Republika, Facebook

TISUĆE građana Skoplja dočekalo je u ponedjeljak navečer igrače Vardara koji su u nedjelju drugi put postali prvaci Europe. Ponos Makedonije je u raspadu, igrači mjesecima nisu primili plaće, ruski gazda je otišao, a skupa s njim i nekoliko stožernih igrača. Oni koji su ostali dobili su papire i već su pronašli destinacije gdje će igrati sljedeće sezone. Nitko nije očekivao da Vardar može uopće izboriti F4, a kamoli da može doći do naslova. Ipak, čudo se dogodilo.

23:55 Autobus s igračima stigao je u centar Skoplja. Prizor je veličanstven.

23:30 Autobus s prvacima je još na putu prema Trgu Makedonije, a tisuće su na ulicama i čekaju da dođu junaci Makedonije. Igrači su se rasplakali kad su vidjeli snimke s glavnog trga. Na ovakve scene nisu mogli ostati ravnodušni. Na glavnom skopskom trgu među tisućama makedonskim zastava vidimo i nekoliko hrvatskih u počast Igoru Karačiću i Ivanu Čupiću.

"Stvarno plačem nakon ovog što sam vidio'', rekao je vratar Milosavljev kad su mu pokazali što ga čeka.

22:20 Igrači Vardara su još u zračnoj luci, a Trg Makedonije krcat je i na tisuće ljudi su se došle nakloniti svojim herojima.

21:35 Avion s rukometašima Vardara sletio je oko 21:35 u skopsku zračnu luku, a igrače i stručni stožer pozdravio je gradonačelnik Skoplja Petar Šilegov. Ispred zgrade zračne luke okupilo se nekoliko tisuća ''Komita'' koji su satima čekali svoje ljubimce.

Odmah nakon dočeka u zračnoj luci, igrači Vardara kreću prema Trgu Makedonije u središtu Skoplja, gdje će biti organizirana središnja proslava.

20:35 Prve informacije glasile su da avion slijeće u Skoplje oko 17 sati, zatim oko 18:30, da bi se i to promijenilo pa igrači te stručni stožer trebaju sletjeti svaki trenutak. Tisuće navijača na aerodromu pjeva, navija i čeka svoje heroje.

Otišli su sa stilom. Ako se za ikoga ovo može reći u punom smislu, onda su to rukometaši Vardara, koji su pobjedom nad Veszpremom (27:24) u Kölnu senzacionalno osvojili Ligu prvaka.

Ali čudo je što su uopće i došli do finala. Dok su Mađari u subotu očekivano pobijedili Kielce u polufinalu, nitko nije očekivao da će u drugom polufinalu "pokojni" Vardar srušiti moćnu Barcelonu. Jer igrači Vardara mjesecima ne primaju plaće, klub se raspao i pred gašenjem je, a čudesna generacija rukometaša igrala je, tako se barem mislilo, posljednju utakmicu. Skoro svi igrači napuštaju Vardar i odlaze u druge klubove od sljedeće sezone, ne jer su htjeli, već jer su morali kako bi nastavili uspješne karijere. Međutim, odlučili su odgoditi rastanak za finale. I to trijumfalno. Kad je Vardar prije dvije godine osvojio naslov prvaka Europe, u Skoplju je na dočeku bilo navodno preko pola milijuna ljudi. Danas se očekuje još veći, masovniji i veličanstveniji doček. Jer ovo što je Vardar napravio, nitko nije očekivao. Čudo nad čudima.

Pročitajte više