Mamić na javnoj televiziji čita policijske dosjee! Tko mu ih je dao?



POLICIJSKI dosje je strogo zaštićeni službeni podatak, objavljivanje kojeg je zabranjeno i kažnjivo zakonom. To međutim nije spriječilo Zdravka Mamića da u nastupu u "Nedjeljom u dva" pročita navodni sadržaj dva dosjea istaknutih navijača Dinama, što možete vidjeti i čuti na 38:30 minuta video zapisa.

Kriminal uništava hrvatski nogomet, a prvi sudac u državi nasmijan ćaska s Mamićem

 

"Ovo su policijski dosjei od gospode koja hara: Hrnjak za razbojstva, Bauer za provalu, tešku krađu i izazivanje prometne nesreće." pročitao je Zdravko Mamić s dokumenata koje je donio u "Nedjeljom u 2" tajne podatke o navijačima, kojima mogu raspolagati samo ovlaštene osobe iz suda i policije, a nikako ne privatne osobe. Mamić se javno hvalio posjedom i informacijama iz tuđih dosjea do kojih on sam nije mogao doći na zakonit način.

Samo sud i policija raspolažu podacima koje Mamić iznosi na televiziji


Niz zakona, od onog o policiji do onog o tajnosti podataka, jasno navodi kako je tako nešto zabranjeno, pri čemu krivnja naravno nije samo na Mamiću, nego i na onom tko mu je te podatke dostavio. Samo sud može tražiti podatke iz kaznene evidencije i ti se podaci vode u ministarstvu pravosuđa. Ima ih i policija, ali ih nije ovlaštena davati.

Kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ., se odnosi kako na službenike koji su je odali Mamiću, tako i na samog Mamića, koji ih je neovlašteno i javno priopćio. U vezi toga nužna je istraga, jer se radi o njegovoj opetovanoj tvrdnji, izrečenoj prošlog tjedna na konferenciji za medije, da su mu "pokazali dosjee tih ljudi".


Prozvani Bauer: Nisam počinio tešku krađu i nemam prijavu!

Iako smo Danijela Hrnjaka, jednog od čelnika Udruge navijača Dinama BBB, zvali više puta, bio nam je nedostupan za komentar Mamićevog otkrivanja detalja iz njegovog dosjea, ali nam je zato drugi prozvani, Thomas Bauer, iz Inicijative Zajedno za Dinamo rekao: "Očekujem da vlast i policija objasne otkud Mamiću dosjei. Iako, kada znamo da nam državom vladaju para-strukture, ništa ne čudi, pa ni ovo da likovi poput Mamića u tako gledanoj emisiji u atraktivnom terminu iznose optužbe na nečiji račun, koje nemaju veze s istinom."

Bauer ne može vjerovati odakle Mamiću podaci koje je iznio o njemu: "Ne znam o kakvoj provali i teškoj krađi on govori kada ta djela nisam počinio i nemam kaznene prijave za njih. Imam dvije prekršajne prijave, a prometna nesreća o kojoj je riječ, bila je benigno češanje autom o drugo vozilo na Zelenom valu u Zagrebu, bez ikakvih ozbiljnijih posljedica. Takvih nesreća se dogodi na stotine mjesečno."

Bauer će se konzultirati s odvjetnikom o tome hoće li tužiti Mamića, a šefu kluba poručuje kako mu se bliži kraj u Dinamu: "Gledajući Mamića u NU2 i slušajući njegova trabunjanja, podsjećao me na Hitlera u filmu Untergang - rastrojenog dikatatora koji stenje u bunkeru i bulazni o protunapadu, dok mu se iznad glave steže obruč."

Mamić je "teško oklevetao" Bauera, a ako je i istina što je rekao za Hrnjaka, prijeti mu kazna od 17 tisuća kuna

Opisujući djelo "klevete", Kazneni zakon RH navodi kako je to situacija kada "netko za drugog iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu". Međutim, "teži oblik je ako se iznese putem medija ili pred više osoba", što je Mamić napravio u Bauerovom slučaju.

Što se tiče (ne)djela koje je Mamić pročitao iz Hrnjakovog dosjea, sve ako ih je on doista počinio, Kazneni zakon navodi "ako je osoba osuđena za neko djelo, to joj se ne smije javno predbacivati i onaj tko to napravi će se kazniti novčanom kaznom do 100 dnevnih dohodaka" (oko 170 kn je trenutno dnevni dohodak u RH nap.a.)

Institucije, iz koje od vas curi u Mamićevo krilo?


Osim objavljivanja sadržaja dosjea, tijekom Mamićevog gostovanja u NU2, dalo se primjetiti kako šef Dinama i hrvatskog nogometa iznosi podatke koje je mogao doznati samo iz istrage, a pitanje na koje "institucije" moraju odmah odgovoriti je, kako je do njih došao, odnosno tko mu ih je dostavio?

Pročitajte više