Mamićeva istina: Brat i ja smo bili batleri gospodinu Halilhodžiću, a on je upropastio Dinamo!

MAMIĆ otkriva: Pat-poziciji u koju je Vaha doveo klub, prethodila je zapravo neviđena Halilhodžićeva strahovalda i samovolja u Dinamu! "Vaha traži način kako otići iz Dinama, dobiti novac, a da mu još pri tome svi plješću i nazivaju ga gospodinom."

Maksimirski Dikan i Vlatka

Sve što ste željeli znati o odnosu Zdravka Mamića i Vahida Halilhodžića, a niste se usudili pitati. Tako bi se moglo nazvati još jedno nadahnuto Zdravkovo izlaganje u kojem je do najsitnijih detalja opisao burnu devetomjesečnu vezu s trenerom za kojeg se još uvijek ne može reći da je bivši, ali nije ni aktualni.Mamić je više puta tijekom dvosatnog obraćanja koristio riječi "gospoda", "muškarci", "džentlmeni", "korektno", ali epilog njegovog i Halilhodžićevog odnosa bio je javno iznošenje prljavog rublja.

> Vahina istina: Skoro sam dobio infarkt, ovo se može dogoditi samo u Dinamu

"Nepuna tri dana nisam bio u medijima, ali nisam se skrivao. promijenio sam broj mobitela i u subotu ujutro sam došao na stadion. Pitao sam gdje je trener, obratio sam se igračima i objasnio što se dogodilo u poluvremenu s Interom. Rekao sam im što mislim o njihovim igrama i glasinama koje su širili. Bilo je to kratko obraćanje, jer oni su ti koji trebaju čuvati klub."

"Bilo je prekrasno vrijeme, na našem krumpirištu se konačno zelenila trava, a ja i Vaha smo si slali puse..."

"Od kuda krenuti? Nekoliko minuta prije susreta Dinamo - Inter. Sjedio sam u loži, momčad je izlazila na teren. Bilo je prekrasno vrijeme, trava se konačno zelenjela na našem terenu koji još izgleda kao krumpirište... Patio sam jer je na tribinama bilo 300 ljudi. Vidio sam ekipu, svog trenera koji je pljeskao gledateljima i mahao im... Susreli su nam se pogledi.... Podignuo sam mu palac, on je odgovorio jednakom gestom, pa sam mu poslao pusu... Utakmica je počela, ne mogu vam opisati kako sam se osjećao prvih 30 minuta. To je nešto najsramnije što mi se u životu dogodilo. Inter je u 30 minuta imao pet udaraca, a mi nismo došli do gola. Bio sam ljut isključivo na igrače..."

"Nikada ne lažem, ali u interesu posla kojeg obavljam mogu biti demagog. Protiv Osijeka sam rekao da smo bili super, a sramio sam se"

"Razlog mog upada u svlačionicu dogodio se prije, još u Puli, gdje su nas na TV-u gledali svi Hrvati. Bili smo tako prepotentni i bahati, to je neprihvatljivo za takav klub. Nazvao sam Vahu telefonom nakon utakmice, kao i obično. Tada sam mu rekao da sam deprimiran ponašanjem momčadi, da su i njega izblamirali jer je ušao u teren, što nije bilo primjereno. Rekao sam mu da mislim da igrače treba kazniti, ali to se nije dogodilo. Tada je došao Osijek. Nikada ne lažem, ali u interesu posla kojeg obavljam mogu biti demagog. Tada sam rekao da smo bili super, a sramio sam se. U Šibeniku opet skandal, trebali smo gubiti 3:0 na poluvremenu. Ali opet nisam kritizirao, već govorio da smo super, pa me moj prijatelj Olivari pitao; koga ti šaltaš..."

"Gledajući Dinamo protiv Intera pozlilo mi je. Spasili su me kola i čokolada s lješnjacima, koju sam progutao neviđenom brzinom. Tada sam miran i svjestan otišao pod jug."

"Vratimo se na Inter. Razočarao me i Gerek koji je fućkao faul svaki put kada je puhnuo vjetar. Bilo me sram da je to proizvod kluba kojem sam na čelu. Jeste li gledali Chelsea i Manchester, pa normalno je da igraju tako lijep nogomet. U jednom trenutku pozlilo mi je, otišao sam brzo na šank.... Uhvatio sam se za Coca Colu i popio je. Netko je otrčao po čokoladu, Dorinu s lješnjacima. Kažu ljudi da to još nisu vidjeli kako sam ja pojeo tu čokoladu. Tada sam miran i svjestan otišao pod jug."

"Sakrio sam se u oružarevu sobicu i čekao Vahu"

"Tražio sam od oružara da kaže Vahi da me primi, a dok trener ne dođe sakrio sam se u oružarevu sobicu. Tu moram zastati. U bilo kojem klubu svijeta predsjednik ima pravo ući u igračku kabinu. U mom dugom periodu vođenja uprave malo je bilo mojih upada. Vaha je nekoliko puta rekao da imam svako pravo doći u svlačionici. U devet mjeseci nikada nisam bio na ručku s momčadi prije utakmice, niti sam ušao u kabinu. Omogućio sam mu maksimalnu samostalnost. To je prvi put otkako sam u Dinamu da nisam ušao u svlačionicu. Prvi put sam napustio pripreme u Turskoj da ne bi bilo sukoba između mene i Vahe, jer je do toga došlo. Omogućio sam im mir."

"Sklopio sam ruke i rekao treneru: Šefe, preklinjem Vas da me pustite da se obratim igračima"

"Vaha je došao u sobu za oružare, a ja u glavi, kunem vam se, ja ni u snu nisam mogao pretpostaviti da će se ovo odigrati. Pod jug sam otišao sa željom da se obratim igračima i da im kažem sve što ih ide. Rekao mi je da ne idem u svlačionicu, da ga pustim da on to odradi. Druga varijanta je bila da me pusti unutra. Onda se događa nešto na što ni u snu nisam bio pripremljen. Napravio sam predstavu, sklopio sam ruke i preklinjao ga da me pusti da uđem unutra. Ja ne dolazim kao što sam dolazio do sada, dolazim skrušeno, znajući za Vahinu specifičnost.

"Ponizio me pred igračima. Ne moram vam govoriti što je uslijedilo."

On mi ne govori 'ne bi to bilo dobro', već odlazi i u okretu skida sako te govori: "Nemoj više Zdravko... dosta je više Zdravko... Što si ti umišljaš..." e sad probajte zamsliti kako je meni bilo, kada sam vidio da on na takvom odnosu prema meni ide graditi autoritet pred igračima"

"Bilo je spominjanja majke, ali ni govora o tučnjavi. Znate kako je to s dva pjetlića"

Stavite se u kožu jednog predsjednika. Osramotio me. Mene igrači nisu ni vidjeli, a nije mi ni odgovorio. On je napravio predstavu, ne trebaš biti pravi muškarac da to prepoznaš. Ne moram vam govoriti što dalje slijedi. Fizičkog obračuna nije bilo, nije bilo otkaza, ali bilo je spominjanja majke. Žao mi je zbog toga. Vi to morate osuditi, ali i smo bili kao dva pjetlića koja su se zakačila. Nitko nikome nije ništa fizički želio učiniti.

Vaha je imao nesmetanu mogućnost da nastavi svoj rad što je i učinio, a ja sam otišao kući. Vaha je morao doći na presicu zbog ugovora s televizijom i HNS-om. Ja sam u subotu ujutro došao na posao, iako sam tada morao biti u Zenici. Mislio sam da će voditi trening u subotu.

"Samo želi otići iz Dinama i uzeti novac i da mu svi plješću kako je gospodin"

Ovaj time out koji je uzeo Vaha... Ne zanima ga ova povijesna utakmica Kupa, da ga zanima, u subotu bi došao na posao. Mislim da su mostovi definitivno porušeni. Nikada nisam izgovorio da mu dajem otkaz, uostalom, on se i dalje smatra trenerom. On je tražio način da ode iz Dinama i uzme novac te senzibilizira javnost i nas, da svi kažu bravo Vaha.

"Vahin menadžer traži premije za prvenstvo i kup, a zna da to može dobiti samo ako uđemo u Europa ligu"

Nazvao nas je Mate Jozipović, Vahin menadžer i pitao želi li klub treneru isplatiti nagradu za prvenstvo i kup. Zoran Mamić rekao je da to nije tema, jer to vrijedi tek kad uđemo u Europsku ligu. No da se ne kokošarimo, predlažemo Vahi da se mirno i sporazumno raziđemo. Nisam suglasan s tim da idemo u pravnu bitku. Jozipović potom odlazi Vahi i suprotno od razgovora sa Zokijem kaže medijima da se Vaha smatra trenerom Dinama. Zoki dobiva SMS od njegovog najboljeg prijatelja Slavka Tomića koji je zamolio da se rastanu na civiliziran način.

"Vaha tvrdi da je bio u predinfarktnom stanju, a ruča u Okrugljaku s Bandićevim kumom"

Vaha je jučer bio na ručku u Okrugljaku s gospodinom Peranom, Bandićevim kumom, kada se sve ovo događalo. Čuo sam da je bio kod doktora, da mu trebaju lijekovi za predinfarktno stanje. Vidljivo je da je tražio predah da bi učvrstio poziciju i naplatio sredstva. Znao sam od prve sekunde što će se događati. Jedini čovjek sam u klubu koji je predvidio svaku radnju, za mene ovdje nema iznenađenja.

"U ovih 9 mjeseci s Vahom propatio sam više nego u 51 godini života"

Ono što je najvažnije; ja sam za razliku od dobrog dijela medija i navijača bio veliki zagovornik rada Vahida Halilhodžića. Nemam prigovora na njegov rad. Rijetko je tko mogao znati koliko patim u ovoj bezuvjetnoj suradnji. Više sam propatio u ovih devet mjeseci s Vahom nego u 51 godini života. Njegove metode nemoguće su za timski rad. Pobijedio sam sebe tisuću puta, pobijedio sam taštinu i sujetu koja nije postojala, jer sve sam mu uvjete osigurao, imao je nešto što nitko nije u povijesti kluba. Napravio sam sve da se ovo ne dogodi.

"Vaha je nemoguć za timski rad, a ja, ne znajući kako da mu drugačije pokažem lojalnost i ljubav, ponudi sam ugovor na pet godina"

S Vahom je bilo nemoguće surađivati, ali ja sam to uspio. Ne znajući kako da mu drugačije pokažem lojalnost i ljubav, ponudi sam ugovor na pet godina. Braća Mamić pretvorila su se u Vahinog batlera, vodili smo ga krojaču i frizeru, namještali su satelitske antene u stanu. Plaćao sam osobno domaćicu koja je brinula o njegovom stanu. Vidjet ćete video zapise i konstatirati sve hvalospjeve koje smo uputili na njegovu adresu. Vidjet ćete da Halilhodžić nikada nije pohvalio nijednog igrača ni člana uprave, bio je to one man show. Kada je trebalo dati intervjue bosanskim i francuskim medijima, nije trebala autorizacija, a ovdje je sve izbjegavao. Borio sam se da se neki poput Olivarija ne nazivaju udbašima, ali nisam mogao ništa, nisam imao utjecaj na Vahu.

"Vaha je potpuno upropastio igrače: Badelja, Sammira, Vrsaljka i Kovačića smo na jesen mogli prodati za 45 milijuna, danas ne vrijede 45 centi, nitko za njih ne pita"

Ne znam kako će momčad reagirati na sve ovo, možda je trofej pod upitnikom. Nemamo igru ni momčad. Ne samo da klub pod Vahom nije valorizirao momčad kroz igru i cijenu, već smo danas potpuno upropašteni klub. Vi dobro znate da je glavni direktor Arsenala došao u Zagreb po Vrsaljka i Kovačića. Došao je s inicijalnom ponudom od 18 milijuna eura. Ja sam ga prekinuo i zahvalio mu na dolasku i rekao da mu je povrijedio mene i moj klub ta da ti transferi više nisu cijena. Za Badelja i Sammira smo dobili nekoliko ponuda od 6 do 8 milijuna eura. Nije bilo licitacije. Danas Badelj, Sammir, Vrsaljko i Kovačić ne vrijede 45 centi, nitko za njih niti ne pita.

"Kada je rekao da Vrsaljko više neće zaigrati, rekao sam mu da će dobiti otkaz"

Tražio je da Vrsaljko više nikada ne zaigra za Dinamo! On je od njega napravio igrača - slučaj! Kada je rekao da Vrsaljko više neće zaigrati, rekao sam mu da će dobiti otkaz. Rekao sam mu da to nije moguće. Zar je moguće da je trener za svog igrača rekao: 'Ma kakva reprezentacija, nije on za to. Mene nitko nije pitao. Tko će odgovarati za štetu koju je učinio Vrsaljku i liječnicima u Muenchenu?

"Ispričavam se Sammiru, koji je prošle jeseni igrao najbolji nogomet koji smo ikad gledali u Dinamu"

Sammir. Ispričavam se mladom Brazilcu kojemu je Hrvatska domovina, ovdje je pet godina. Igrao je najbolji nogomet u karijeri prošle jeseni, možda najbolji nogomet koji smo ikada gledali u Dinamu. Boban, Šuker i Prosinečki prekratko su bili ovdje, ne mogu se usporediti sa Sammirom. To mogu samo Modrić i dijelom Eduardo u onoj jednoj paklenoj sezoni. Ispričavam se Sammiru, jer su mu rekli da zbog crne boje ne može igrati za reprezentaciju. Nikada nisam rekao da je Bilić rasist, on je za mene nešto najsvetije na kugli zemaljskoj, ali ta riječ je upotrjebljena. Za greške svi moraju ispaštati. Sammiru smo poručili da je dobar igrač, najbolji u Dinamu koji je najbolji hrvatski klub, ali ne možeš igrati za Hrvatsku jer si crn. Nakon toga trener Sammiru oduzima kapetansku traku. Jer vi znate da je Sammir ovdje pet godina, uzeo je pet naslova prvaka, četiri kupa ako Bog da... Uzeo je 11 trofeja, a mi na njemu treniramo strogoću. On nije alkoholičar ni slučaj, već mlad, nezaštićen dečko, kojeg su neki ljudi užasno povrijedili. Sammir je sveta vodica u odnosu na igrače koji zaparavo noćare."

Je li Vaha na kraju Mamićeva najveća greška i zašto se nije malo bolje raspitao o njemu pa bi saznao da je primadona teške naravi koja traži apsolutnu kontrolu?

"Nikada ne žalim. Ne mogu o čovjeku s kojim sam briljantno surađivao govoriti ružno, ali s njim nitko na svijetu ne može niti će moći raditi. Nisam se raspitao o njemu, želio sam da Dinamo dobije veliko ime. Izašli smo iz svih okvira, ali neću drvljem i kamenjem ići na ono što je Vaha radio. Siguran sam da bi za Dinamo njegov odlazak bio sjajan događaj.

"Vaha je iz kluba gurao sve igrače osim petorice: Svaki put kad bi me Zoki nazvao dobio bih sraćku"

"Nema dvojbe da ja ili bilo koji činovnik Dinama se mora ponašati dostojno. U nekoliko navrata to nisam činio kako zahtjeva ugled kluba i za to moram snositi kritike i osudu javnosti. Ne sjećam se nijednog ružnog rastanka s trenerom. S Ivankovićem se dogodila intervencija u Domu sportova kojoj nije ni nazočio. Danas smo još bolji prijatelji. Veći je incident sto puta bio sukob Ademi - Rukavina nego Mamić - Vaha. Nitko mu nije dao otkaz, mogao je mirno nastaviti rad. Očekivali smo ga na poslu. Vaha međutim nije htio mnoge igrače: Iz kluba je gurao sve njih osim petorice, Svaki put kad bi me Zoki nazvao dobio bih sraćku. Vaha je prvi koji se nije želio sporazumno rastati. I to nešto govori."

"Vaha je cijelo vrijeme govorio kako ugovor nije važan, a ja sam sastavljanje tog ugovora platio 50 tisuća eura"

"Potpisali smo ugovor na dvije i pol godine, ali mogu ga raskinuti dvije strane. Stalno sam ga pitao zašto uporno po medijima govori da ugovor nije važan, a ja sam sastavljanje tog ugovora platio 50 tisuća eura. A sad evo opet, taj ugovor je važan!"

"Kao patron sam ga pitao da u potocima šampanjca svojoj vojsci kaže ostaje li njihov vojskovođa.
Šutio je"

"Poslije utakmice sa Osijekom prije dva tjedna slavimo titulu, pije se šampanjac i pitam ga u svlačionici da kaže svojoj vojsci, ostaje li njen vojskovođa ili ne, a on šuti. Poslije toga, opet slavimo, sada u Plavom salonu sa radnom zajednicom pijemo šampanjac, svi ga usposlenici pitaju ostaje li, a on se ne opet ne izjašnjava. I kako onda da nastavim suradnju"

"Vaha se kiti tuđim perjem: Tonela i Beqiraja sam doveo ja, a ne on. Rezultate koje je postigao može zahvaliti tome što smo mu kupili devet pojačanja"

"Vaha govori kako se isplatio Dinamu ulaskom u Europa Ligu nakon što je od Zajeca naslijedio razbijenu i nespremnu momčad. Na to ću samo reći da je Zajec imao napad: Sivonjić - Slepička - Dodo, a Halilhodžić: Beqiraj - Rukavina - Sylvestr. Mislim da tome nikakav komentar nije potreban.

"Vaha nije doveo Tonela, ja sam ga doveo, a on je samo potvrdio, jer tko bi odbio takvog igrača? Što se tiče Beqiraja, kojem je kako kaže udeseterostručio cijenu, nas pet ga je išlo gledati iz Zagreba u Crnu Goru prije nego što sam odlučio kupiti. Vahi sam dao kazetu da ga pogleda, a on je rekao da ne zna je li to to, a ja sam presjekao dvojbu i otišao po njega. Je osvojio prvenstvo i nadomak kupa i ušao u Europa ligu, ali zaboravlja da smo otkad je došao kupili devet pojačanja"

"Cico me već jednom odbio, ali to ne znači da ga opet neću zvati, makar za savjet"

"Kad govorite o bivšim trenerima, spominjete rastanak s Ćirom, a to je moj tata! Tri puta sam ga doveo u Dinamo i opet je mogao doći. Može birati koju god želi savjetodavnu ulogu u klubu. Uvijek je u klubu kad se nešto događa. Jednom se čovjeku želim posebno zahvaliti - Cici Kranjčaru. Ovdje je bilo puno problema za njegovu obitelj, ali ponašanje kroz posljednjih godinu dana je ono na što se ponosimo. Poslao je poruku svim ljudima kako se poštuje svoj klub. On je prvi čovjek kojeg ću nazvati da me savjetuje, možda i jedini. Govorim o savjetu, ali to ne znači da ću ga pitati da bude trener. Ne znači ni da ga neću pitati, ali ne znam koji bi to pametan nogometni savez pustio takvog trenera nakon rezultata koje je stvorio. U ljeto 2012.  želim da vrati za kormilo hrvatske reprezentacije."

Purda za kraj

Nikad više novinara i snimatelja nije bilo na nekoj konferenciji za tisak u Dinamu, ali u tom neviđenom mnoštvu, primjetili smo lice koje je već po drugi put u dva mjeseca u maksimirskim salonima. Vukovarski branitelj, pa zatim srpski i zenički uznik Tihomir Purda, je na poziv Dinama došao kao počasni gost kluba, kako bi na utakmici finala Kupa u srijedu protiv Varaždina izveo početni udarac.

I on se uklopio u današnji Dinamov histerični program, pa je nakon Vahe i Mamića,i on sjeo za plavi stol izvršnom predsjedniku koji je umalo zaboravio na gosta, pozvanog kad se nije očekivao potresan, nego slavljenički svibanj. Mamić mu je bio obećao i pomoć u vidu prihoda od ulaznica od finalne utakmice. Međutim:

"Dragi Purda, pošto se na utakmicama od kojih je prihod od ulaznica išao za Dinamove legende okupilo sramotno malo gledatelja, stid me je da ti dam tu crkavicu, pa sam zato za tebe i tvoju obitelj pripremio dar koji ću ti sad uručiti." Mamić je iz džepa izvadio kovertu i dao je Purdi, koji je osim toga dobio loptu s potpisima igrača i prigodnu polo-majicu izrađenu povodom 100. godišnjice kluba.

Pročitajte više