Mamićevi skupštinari mijenjaju stranu. Imaju samo jedan uvjet

Foto: Marko Prpic/PIXSELL - Luka Stanzl/PIXSELL

SAGA koja u Dinamu traje dva mjeseca bliži se svom kraju. Dva glavna Mamićeva potrčka izbačena su iz kluba, a nalazi Sportske inspekcije trebali bi nam reći je li status Dinamovih skupštinara u najvažnijem tijelu kluba upitan nakon što je Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne odnose potvrdio kako deset skupštinara nije prošlo adekvatan proces verifikacije.

To će nam dati i odgovor na pitanje kada će biti iduća skupština, koja je ujedno i izborna. U slučaju uvažavanja zahtjeva za prijevremenu skupštinu, što se čini manje vjerojatnim, ona može biti održana najkasnije 10. ožujka, dok je do one redovne ostalo nešto više vremena. Vremena koje će sve zainteresirane strane koristiti za dodatno lobiranje i koje je vrlo važno. Prema svim dostupnim informacijama, Zdravko Mamić i dalje ima većinu u Skupštini.

Međutim, njegova moć neupitno kopni, njegove figure izlaze iz kluba i mijenjaju strane. U javnosti se sve češće priča o "trećoj opciji" koja je za većinu Dinamovih navijača jedina prihvatljiva. Međutim, da bi ijedna nova opcija uopće dobila priliku, Barišić mora iz kluba maknuti čovjeka koji je trenutno najveća smetnja novoj fazi ozdravljenja kluba - Krešimira Antolića.

Kakva je trenutno situacija u Skupštini?

Podsjetimo, mamićevci su u prosincu dokazali da i dalje imaju većinu u Skupštini, kada su izglasali odlazak Krešimira Antolića, a Izvršni odbor je kasnije odbio provesti tu odluku. Odluka je donesena s 40 glasova za i 27 protiv.

U međuvremenu se puno toga promijenilo. Deset skupštinara je proglašeno nelegitimnima te bi njihovi glasovi trebali postati nevažeći. Međutim, još uvijek postoji scenarij u kojem će oni zadovoljiti protokol i ući u Skupštinu.

I u jednom i u drugom scenariju Mamić i dalje ima malu prednost u najvažnijem tijelu kluba. Ipak, ona bi se vrlo brzo mogla istopiti i u potpunosti nestati ako predsjednik Barišić pametno odigra karte.

U priču je ušao i HDZ. Barem deset skupštinara spremno je okrenuti leđa Mamiću

Od prvog dana cirkusa bilo je jasno da će rješavanje pitanja u Dinamu biti stvar političke volje, iste one koja je amenovala skandalozan Dinamov statut i omogućila nitkovima da se na njemu iživljavaju.

Interes gradske vlasti je tu jasan. Tomislav Tomašević je u predizbornoj kampanji obećao riješiti pitanje nepostojanja članskih prava u Dinamu. U međuvremenu je shvatio da se zaletio i dobio je puno veće brige oko Dinama s kojim mora uspostaviti suradnju ako klub i grad žele u dogledno vrijeme konačno dobiti civilizirani stadion.

Iz tog razloga je Tomašević sretan što su se u priču umiješale i političke strukture na državnoj razini koje svom silom žele prekinuti cirkus koji gledamo u hrvatskom prvaku. Među ljudima koji su glasali za Antolićevu smjenu ima i onih koji su HDZ-u odani više nego Mamiću.

Kako doznajemo, takvih skupštinara ima barem deset i spremni su promijeniti stranu pod jednim uvjetom. Bez tih deset skupštinara i njihovih glasova Mamić više nema nikakvo uporište i njegova priča na Maksimiru je gotova za sva vremena.

Prebjezi imaju samo jedan uvjet - micanje Antolića iz Dinama

Skupštinari su spremni okrenuti leđa Mamiću samo pod jednim uvjetom - da Barišić iz kluba eliminira Antolića. Prema navodima izvora, bivši policajac je strahovladom u Dinamu zatrovao odnose među zaposlenicima.

Podsjetimo, nedavno je objavljena vijest kako je više skupštinara i zaposlenika prijavilo Antolića zbog niza prekršaja, od vrijeđanja i uznemiravanja na radnom mjestu pa sve do seksualnog uznemiravanja.

Navedeni skupštinari voljni su iskazati odanost Mirku Barišiću i potjerati Mamićevu struju iz kluba samo ako to ne bude značilo da su na istoj strani kao i Antolić, čovjek kojeg ne podnose i kojeg više ne žele gledati na Maksimiru.

Ima li šanse treća opcija? Barišić drži karte u svojim rukama, ali vrijeme je ključan faktor

Barišić još uvijek nije pristao na takav plan. U Antoliću vidi važnu pomoć u borbi protiv Mamićeve struje s kojom je otvoreno ušao u rat, ali mu čak i najbliži suradnici sugeriraju kako mu je Antolić puno veći teret nego partner.

Od početka sage spominje se i treća opcija u Dinamu, netko tko je neokaljan i tko bi imao podršku navijača. Međutim, nikakve prave treće opcije neće biti ako se klub ne demokratizira. Barišić je, doznajemo, sve više sklon ideji koja ide u tom smjeru.

U javnost su se puštala svakakva imena, od Zvonimira Bobana i Darija Šimića do Velimira Zajeca. Međutim, da bi netko novi imao realnu šansu, mora imati garanciju da će se na skupštini izbaciti Mamićevi ostaci iz kluba kako bi sebe prezentirao kao opciju i predložio svoj plan.

Barišić već danas može smijeniti Antolića jer je nedavno potvrđeno kako samo Izvršni odbor, čiji je Barišić predsjednik, može smijeniti članove Uprave. Antolićevim putem mogla bi krenuti i Vlatka Peras, ali ona je u cijeloj priči trenutno manje bitna. Barišić mora otjerati dojučerašnjeg suradnika ako želi Dinamu dati ikakvu šansu za ozdravljenje.

Pročitajte više