MARIO MANDŽUKIĆ

Mandžukić je jednom rečenicom očitao lekciju traljavom Juventusu

Foto: EPA/Index/Screenshot

BOŽIĆ je donio vrhunac i kraj Juventusove traljavosti i bezosjećajnosti prema Mariju Mandžukiću.

U moru objava na klupskim društvenim mrežama nigdje se (još) nije pojavila službena informacija o transferu hrvatskog napadača u katarski Al-Duhail koji se jučer na sva zvona pohvalio o velikom poslu kako to klubovi po običaju učine po finiširanju dogovora.

Možete ovoga trenutka na Facebooku Bianconera vidjeti pregled novog 3:1 poraza od Lazija, video superoriginalne i zabavne automobilske vožnje Alexa Sandra, nekoliko blagdanskih čestitki ukrašenih Dybalom i ostalim zvijezdama i, naravno, neizostavne golove i poteze Cristiana Ronalda koji donose tonu lajkova.

Zna se tko je uništio Mandžukićev brak s Juventusom

O Mandžukiću, igraču koji je u četiri i pol godine u Torinu dogurao do statusa božanstva, zasad nema ni slova.

To definitivno nije pravi način i klub veličine Juventusa mogao je elegantnije odigrati u ovoj situaciji, ma koliko god danas nogomet bio biznis u kojem nema mjesta pretjeranoj romantici.

Sve je bilo jasno još sredinom studenog kada smo objavili tekst s naslovom "Mandžukić je bijesan i ogorčen. Sada se zna tko mu je rasturio idilu u Juventusu" u kojem se objašnjava to da je Mandžukića iz Juventusa bezosjećajno odstranio nedodirljivi sportski direktor Fabio Paratici, čovjek koji je u klub doveo Cristiana Ronalda 2018. i time preuzeo konce u slaganju crno-bijelog rostera.

Zbog Paraticija je u prosincu prošle godine odletio i Giuseppe Marotta, jedan od glavnih režisera Juventusovog uskrsnuća 2011., no legendarni Beppe dočekao se kao mačak s devet života pa odmah otišao u Inter motiviran napakostiti Juventusu.

I njegovi rezultati rada tamo već se vide, no to je neka druga tema.

Marotta je, uz trenera Massimiliana Allegrija, bio jedan od dva ključna Mandžukićeva čovjeka, što potvrđuje Mandžukićeva današnja oproštajna poruka na Instagramu. Spomenuo je svoje miljenike Beppea i Maxa punim imenima, a izostavio Paraticija i Maurizija Sarrija.

U Mandžinoj oproštajnoj poruci jedna rečenica posebno zvoni

Bila mu je to ujedno i prva objava nakon četiri mjeseca apsolutne tišine u svakom pogledu u kojoj je, u samo jednoj rečenici, precizno objasnio raspad do jučer sretnog braka s Juventusom.

"Veliko hvala gospodi Allegriju i Marotti što su me htjeli u Torinu - bio mi je privilegij igrati za Juventus, a proteklih nekoliko mjeseci neće promijeniti moj respekt i ljubav koju osjećam za klub", snažno odzvanja u emotivnoj poruci.

Ključni dio leži u spominjanju "proteklih nekoliko mjeseci" u kojima se Juventus na čelu s Paraticijem trudio svim silama odstraniti 33-godišnjeg napadača, toliko da se Mariju smučilo živjeti na sjeveru Italije.

Tužna torinska jesen

Talijanski novinari teško su dolazili do informacija o Mandžinom životu u Torinu posljednjih mjeseci. Znalo se tek da mu je svakodnevica dosadnjikava i tužna.

Mario, veliki fajter, nije htio tek tako otići iz kluba u kojem je bio jedan od kapetana pa je ljetos navodno odbio ponudu Manchester Uniteda, a sredinom rujna zahvalio se i katarskoj Al-Gharafi što je strahovito iziritiralo šefove koji su ga nekoliko dana ranije izbacili s popisa prijavljenih igrača za Ligu prvaka.

Da je idiličan odnos skroz pukao, bilo je jasno već u prvom kolu Serie A koncem kolovoza, kada smo bili na utakmici Parme i Juventusa na Tardiniju, u dvije banalne sitnice koje smo detaljno opisali.

Posljedica Mandžukićevog inaćenja odbijanjem rujanskog transfera u Katar je nepozivanje ionako odbačenog igrača na klupsku božićnu večeru na kojoj je bilo ni manje ni više nego 600 uzvanika.

Za to vrijeme Mario je radio na transferu koji će mu za 18 mjeseci donijeti oko osam i pol milijuna eura zarade, ali i na transferu u kojem Juventus ne bi trebao zaraditi ni eura budući da su ga u Al-Duhail pustili besplatno.

Bizarnu logiku Juventusa najbolje su oslikali navijači

Ta cijela situacija postaje gotovo bizarna činjenicom da je klub u travnju produžio i poboljšao Mandžukićev ugovor iako se tada znalo da je trener Allegri, u čijim je idejama Mandžukić bio ključan, vjerojatno napušta klub pa samim time i Mandžukićev status kod novog trenera postaje upitan. To se tako na kraju i odigralo.

Vrhunac je, rekli smo, uslijedio na društvenim mrežama. Talijanski prvak nije se (još) udostojio ispisati zahvalnicu te ispoštovati čovjeka kojem su prije desetak dana u Torinu, dok je Ronaldo trpao slabašni Udinese, navijači poslali jasnu poruku.

Poruku kojom su rekli sve.

Juventus je na najtraljaviji način pokazao svoje, Mario im je gospodski odgovorio između redova, a navijači s ovim skandiranjem omiljenom fajteru samo su čista refleksija njegove četiri i pol uspješne godine u Staroj dami. 

Pročitajte više