Hrvatska reprezentacija

Mandžukić: Raketa, skupa ćemo gledati utakmice. Ali znaj, to je puno teže nego igrati

Foto: EPA

U 32. godini od igranja za hrvatsku nogometnu reprezentaciju oprostio se Ivan Rakitić. Za nacionalnu vrstu je upisao 106 nastupa i postigao 15 pogodaka, a najveći uspjeh mu je srebrna medalja sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Rakitić je za reprezentaciju debitirao 8. rujna 2007. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine protiv Estonije.

Rakitićeva odluka o umirovljenju zatekla je mnoge. Očekivalo se kako će za reprezentaciju zaigrati sljedećeg ljeta na Euru i onda otići u reprezentativnu mirovinu, ali ovom odlukom preduhitrio je očekivanja.

Nogometni svijet, kako hrvatski, tako i svjetski, oprostio se od Ivana Rakitića u dresu reprezentacije.

Reakcije na Rakitićev oproštaj:

17:31 Na isti način kao i Darijo Srna od Ivana Rakitića u reprezentaciji se oprostio Ivan Perišić. On je na Instagramu podijelio priču na kojoj je fotografija s Rakitićem na Euru 2016. godine. Dvojac je zagrljen u trenutku slavlja nakon Perišićeva pobjedničkog gola Španjolskoj.

"Hvala ti na svemu", napisao je Perišić, prvi od aktivnih reprezentativaca koji se oprostio od Rakitića.

Nekoliko minuta nakon što je objavio priču, Perišić je Rakitiću posvetio i objavu. Galeriju s pet fotografija upotpunio je porukom:

"Sve znas debeli... Hvala ti na svemu!"

17:18 Svjetska novinska agencija Reuters je kao i svi ostali mediji prenijela Rakitićevu izjavu za HNS te napravila kratki presjek njegove karijere u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Od novih informacija ponudili su onu kako je Rakitić o umirovljenju razgovarao s reprezentativnim kapetanom Lukom Modrićem, izbornikom Zlatkom Dalićem i predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom.

17:01 Washington Post je također napisao vijest o Rakitićevu reprezentativnom umirovljenju. Kao najbolji trenutak njegove karijere u nacionalnoj vrsti spominju Svjetsko prvenstvo u Rusiji gdje je zabijao pobjedničke jedanaesterce Danskoj i Rusiji.

"Njegova bajkovita suradnja s Lukom Modrićem trajala je više od desetljeća", piše Washington Post o jednom od najboljih reprezentativnih partnerstava u veznom redu posljednjih godina.

16:51 Od Rakitića u hrvatskoj reprezentaciji prvi se od svjetskih medija oprostio katalonski Sport. Uz prenošenje izjave sa službenih stranica Hrvatskog nogometnog saveza i navođenja broja nastupa i golova, u Sportu su konstatirali kako se igrač s 32 godine odlučio posvetiti igranju za Sevillu.

"Drugoplasirani sa Svjetskog prvenstva u Rusiji ostat će zlatnim slovima upisan u povijest reprezentacije. Hrvatsku je u Rusiji porazila samo Francuska u finalu", piše Sport.

16:34 Nakon bivšeg kapetana Darija Srne, još jedan umirovljeni nogometni reprezentativac Mario Mandžukić posegnuo je za Instagramom. On je objavio fotografiju s Rakitićem tijekom SP-a u Rusiji uz dužu poruku.

"Sretan sam što smo zajedno doživjeli toliko velikih trenutaka s Hrvatskom - bilo mi je zadovoljstvo dijeliti s tobom teren i svlačionicu, pobjede i poraze, suze i smijeh. Ivan Rakitic, možeš biti ponosan na sve što si ostvario s Hrvatskom...", napisao je Mandžukić pa uputio poziv umirovljenom kolegi.

"A sada možemo konačno jednom skupa u miru pogledati utakmicu reprezentacije. Iako, znaj, lakše je igrat' nego gledat'", zaključio je Mandžukić uz emotikon nazdravljanja pivom.

16:30 Rakitića je u reprezentativnu mirovinu ispratila i službena stranica Fifina Svjetskog prvenstva. Uz video s isječcima najvažnijih Rakitićevih trenutaka iz Rusije 2018. godine, Fifa je na Twitteru objavila i izjavu bivšeg hrvatskog reprezentativca.

"Uživao sam u svakoj utakmici i nezaboravnom trenutku sa Svjetskog prvenstva koje će mi ostati jedna od najdražih uspomena."

15:40 Bivši kapetan nogometne reprezentacije Darijo Srna među prvima je reagirao na Instagramu. Podijelio je fotografiju u Rakitićevu zagrljaju uz poruku.

"Hvala na svemu brate."

Rakitić i Srna su za reprezentaciju zajedno igrali do Eura 2016. godine kada je bivši kapetan Šahtara otišao u reprezentativnu mirovinu.

Pročitajte više