HRVATSKI NOGOMETAŠI

Mandžukićev prvi trener: Trebao je plaćati da igra, a bio bi bolji bek od Srne

Foto: SBTV/SportPlus

Slavonsko-brodska televizija prije desetak dana objavila je rijedak intervju 18-godišnjeg Marija Mandžukića, u to doba nogometaša Marsonije.

Mandžo, u kadrovima s ocem Matom, djeluje na prvu neprepoznatljivo, slabašno i kržljavo u usporedbi s onim u što se razvio godinama kasnije. Već tada, kao anonimni tinejdžer, širim je masama najavio da će igrati u 1. HNL i reprezentaciji Hrvatske. 

>>> VIDEO Ovako je pričao tinejdžer Mandžukić: Hrvatska reprezentacija je moj cilj

Morao na posudbu u Željezničar zbog "drugih kriterija". Marsonia ga vratila za tri mjeseca

U to nije sumnjao ni Damir Ruhek, prvi trener koji je vodio Marija Mandžukića u mlađim kategorijama i koji jako dobro poznaje njegov nogometni razvoj.

"Vjerovao sam da će biti u prvoj ligi i biti reprezentativac, ali ovo što je napravio, ne vjerujem ni da je sam vjerovao u to. Nije bio neki đak, ali imao je sportsku inteligenciju. Imao je situacijsku, sportsku inteligenciju. Tvrdim i dan-danas da bi bio bolji bočni od Darija Srne", počeo je Ruhek u razgovoru za emisiju Sport Plus SBTV-a.

>>> Cijelu emisiju pogledajte OVDJE

Mandžukić je u mlađim kategorijama često igrao kao desni bočni zbog izvanredne motorike i moći ponavljanja, no u 18. godini je počeo puno više igrati u napadu, i to dok je bio na posudbi u lokalnom Željezničaru.

Tamo ga je prebacio trener Darko Basara. Međutim, Mario se nakon tri mjeseca posudbe u Željezničaru, koja je zbog promjene pozicije važan dio njegove karijere, vratio u Marsoniju pod čudnim okolnostima.

"On nije ni trebao ići u Željezničar, imao je mjesto u Marsoniji. Tada su bili drugi kriteriji, morao je imati novaca da igra, tako da on i još tri, četiri igrača koja su otišla su imala mjesto. Poslani su tamo, nakon tri mjeseca su vidjeli grešku i odmah su ga vratili. Imao je kvalitetu, imao je mjesto u Marsoniji", otkrio je Ruhek jedan od rijetkih nepoznatih detalja vezanih uz karijeru jednog od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena.

Odličan na svakoj poziciji: "Treneru, ja nisam za napadača"

"Igrao je bočnog i on je probijao, centrirao, ali njegovi napadači nisu znali zabiti s pet metara. Rekao je tada: 'Ili ću ići u napad, ili više neću igrati nogomet'", ispričao je Ruhek pa nastavio:

"On je kod mene igrao i libera, odigrao je fantastično. Probao sam ga na stoperu, a igrao je i napadača protiv Slavonije u Požegi. Povrijedila su mi se oba napadača, stavio ja njega u napadu. Prvo poluvrijeme je zabio gol kao desni bočni, a kao napadač se više puta našao u ofsajdu, a dvaput izašao sam i nije dao gol", priča Ruhek uz osmijeh i opisuje situaciju u kojoj mu se Mandžo požalio:

"'Treneru, došao sam vam reći da ja nisam za napadača', govori mi Mario. Rekao sam mu da treba malo razmišljati za napadača. Puno je zabijao kao bočni, dolazio je iz drugog plana."

Mario danas igra za Juventus i miljenik je navijača Stare dame te autor najvažnijeg gola u povijesti reprezentacije Hrvatske, onog protiv Engleske u polufinalu ruskog Mundijala.

On je i drugi najbolji strijelac reprezentacije u povijesti.

Pročitajte više