KOŠARKAŠKA KUĆA SLAVNIH

Manu Ginobili nominiran za Kuću slavnih, ali ne kao Toni Kukoč i ostali Hrvati

Foto: Profimedia

KOŠARKAŠKA Kuća slavnih objavila je imena 11 finalista za uvrštenje u generaciji 2022., a najpoznatije među njima legendarni je Argentinac Manu Ginobili, četverostruki NBA prvak te olimpijski pobjednik. On i Lindsay Whalen jedini su nominirani prvi put. Na popisu su ukupno četvorica košarkaša, dvije košarkašice, četvero trenera i jedan sudac.

Iako je i prije dolaska u NBA imao uspješno karijeru u Europi te je osvojio Euroligu s bolonjskim Virtusom 2001., a ima i olimpijsko zlato 2004., Ginobili je nominiran putem američkog odbora, a ne FIBA-inog, putem kojeg su u Kuću slavnih ušla sva petorica Hrvata (Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Mirko Novosel, Dino Rađa i prošle godine Toni Kukoč).

To znači da Ginobili neće zauzeti FIBA-ino mjesto, nego će međunarodna košarka imati još jednog predstavnika, čije će ime biti objavljeno 2. travnja, tijekom Final Foura NCAA lige, zajedno s izabranima s ovog popisa.

Tko je još nominiran?

Uz Ginobilija od košarkaša su nominirani Michael Cooper (peterostruki All-Star, pet puta u obrambenoj petorci lige), Tim Hardaway (peterostruki All-Star) i Marques Johnson (peterostruki All-Star, sveučilišni prvak i igrač godine).

Četverostruka WNBA prvakinja i dvostruka olimpijska pobjednica Lindsay Whalen na popisu je nominiranih košarkašica sa Swin Cask (četiri puta All-Star, trostruka WNBA prvakinja i dvostruka olimpijska pobjednica). 

Popis nominiranih trenera predvodi George Karl, koji je šesti na listi s najviše trenerskih pobjeda u NBA ligi, a na njemu su i sveučilišni trener Bob Huggins, WNBA trenerica Marianne Stanley i srednjoškolska trenerica Leta Andrews. 

Popis nominiranih zaključuje dugogodišnji NBA sudac Hugh Evans. Ceremonija uvrštenja izabranih održat će se 9. i 10. rujna u Springfieldu.

Pročitajte više