Maradonina Zlatna lopta pojavila se na aukciji. Njegovi nasljednici spremaju tužbu

Foto: EPA

NASLJEDNICI Diega Maradone pokrenut će tužbu kako bi pokušali zaustaviti aukciju Zlatne lopte koju je legendarni argentinski nogometaš osvojio kao najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku.

Ovaj je trofej bio izgubljen desetljećima, ali je nedavno izronio i trebao bi biti stavljen na aukciju u Parizu u lipnju, objavila je prošlog tjedna aukcijska kuća Agit. Maradona, koji je preminuo 2020. u dobi od 60 godina, osvojio je 1986. trofej za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva na kojem je u finalu predvodio Argentinu do 3-2 pobjede protiv Zapadne Njemačke. 

Ukraden je iz banke?

Na tom je turniru zabio neregularan, ali ipak priznat pogodak rukom ("Božja ruka"), ali i "gol stoljeća" kada je solo prodorom driblingom prošao praktički sve suparnike u pobjedi 2:1. protiv Engleske u četvrtfinalu.

Maradonini nasljednici kažu da je trofej ukraden i tvrde da ga sadašnji vlasnik nema pravo prodati, a njihov odvjetnik je rekao da će zatražiti sudsko oduzimanje trofeja i podnijeti prijavu za krađu. Maradona je taj trofej primio na svečanosti u kabareu Lido na Champs-Élysées 1986. godine.

Trofej je kasnije nestao i o njemu su kružile razne glasine. Neki su rekli da ju je Maradona izgubio u partiji pokera ili da ju je prodao kako bi otplatio dugove, priopćila je aukcijska kuća. Pričalo se i da ga je Maradona držao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, dok je igrao za Napoli. Maradonini nasljednici vjeruju da je ukraden iz banke.

Pročitajte više