hrvatski treneri

Marca: Hrvat je bio zlatni dečko Reala. Sad je protiv njega kao ukrajinski domoljub

Foto: EPA

IGOR JOVIĆEVIĆ je u ljeto 1991. kao 17-godišnjak bio na španjolskim naslovnicama. Dinamov kadet, u Jugoslaviji proglašen nasljednikom Zvonimira Bobana, za tada ogromnih milijun dolara odštete prešao je u Real. Marca ga je dočekala naslovom "Zlatni dečko" i predstavila nasljednikom Roberta Prosinečkog, koji je u isto vrijeme došao u Real kao ključni igrač europskog prvaka Crvene zvezde.

U ljeto 91. klinac iz Hrvatske bio je junak španjolskih naslovnica

Jovićević je u ugovoru s Realom imao klauzulu po kojoj će debijem za prvu momčad dobiti pet milijuna dolara. Međutim, nikada nije nastupio za seniore Reala. Nakon četiri godine u rezervnoj ekipi teško se ozlijedio na utakmici mlade reprezentacije Hrvatske, nakon čega je postao nomad. Igrao je od Zagreba, preko Japana, Brazila, do Francuske, Kine i Ukrajine.

U toj zemlji je 2014. počeo i trenersku karijeru kao trener Karpatija i Lavova, nakon čega je od 2017. uspješno vodio rezervnu, pa mladu momčad Dinama. Prije dvije godine, nakon smjene Nenada Bjelice, dobio je priliku u prvoj momčadi, ali je ubrzo smijenjen. Jovićević se onda vratio u Ukrajinu, gdje je zadnje dvije godine, prvo kao trener Dnipra, a od ljeta i Šahtara.

Zbog svega navedenog, kao onaj tko je, premda Hrvat, snažno vezan za Španjolsku i Ukrajinu, Jovićević je jako zanimljiv sugovornik španjolskim medijima pred večerašnju utakmicu Lige prvaka u kojoj njegov Šahtar u progonstvu u Varšavi dočekuje također njegov Real. 

Jovićević je 31 godinu kasnije opet u fokusu španjolske javnosti. Sada kao Realov suparnik

Marca je, naravno, podsjetila na Jovićevićev povijesni transfer u Real, ali povod za razgovor je ono 31 godinu kasnije ili danas, kada vodi Šahtar u jako teškim, ratnim okolnostima: "Šahtar je u progonstvu još od 2014., kada je okupiran Donjeck. Prvo smo igrali na slobodnom ukrajinskom teritoriju, a nastavkom agresije u veljači morali smo otići u inozemstvo.

Tako smo sada Realu samo formalno domaćini jer igramo u Poljskoj. U takvim okolnostima teško je pripremati momčad, posebno psihološki. Svi u klubu, uključujući igrače, imaju članove obitelji u ratnim zonama i na crti fronta. Po cijele dane igrači su mi na telefonima. Ne mogu se praviti da se to ne događa. Uvijek od igrača tražim maksimum, ali moram imati razumijevanja za situaciju u kojoj su već dugo.

"Nisam Ukrajinac, ali volim ovaj narod. Patim s njim te se osjećam kao ukrajinski domoljub"

Vi čitate i gledate o borbama u mjestima i napadima na mjesta u kojima su obitelji mojih igrača. U takvim situacijama moram biti jako senzibilan kako bih dopro do njih i maksimalno ih poštivati. Nisam Ukrajinac, ali volim ovaj narod. Plačem i patim s njima te se osjećam kao pravi ukrajinski domoljub", govori Jovićević za Marcu na savršenom španjolskom. 

Premda mu je ovo debitantska sezona u Ligi prvaka, ide mu sjajno. Posebno s obzirom na okolnosti. Šahtar je na polovici natjecanja u grupi na drugom mjestu, koje vodi u nokaut-fazu. U prva dva kola uzeo je četiri boda protiv Leipziga i Celtica, a u prošlom kolu je minimalno izgubio (2:1) od Reala:

"To mi je bila tek treća utakmica koju vodim u Ligi prvaka i odmah na Bernabeuu kod prvaka Europe. U prvih pola sata smo patili pod pritiskom sjajnog suparnika i njegovog punog stadiona, ali onda smo sve nadoknadili srcem. Utakmica nije završila 7:1, kako je govorio Kroos. Upravo suprotno, imali smo veliku priliku za 2:2."

Pročitajte više