TRANSFERI

Marca: Ovo je realna nova Barcelona. Nema Halanda ni drugih skupih kapitalaca

Foto: EPA, Grafika: Index

PRERANO ispadanje iz Lige prvaka, već u prvoj nokaut rundi od PSG-a, dodatno je narušilo ionako užasno stanje Barceloninih financija te predsjednika povratnika Joana Laportu natjeralo na korekcije obećanja o velikim pojačanjima za novu sezonu.

Laportina želja i sposobnost nisu upitne, ali Barcine financije mu ne dopuštaju ono što želi

Marca piše da se Laporta energično i optimistično bacio u veliki izazov te da istovremeno širi poruke zaraznog optimizma i konkretno radi na velikoj rekonstrukciji Barcelone. I dok njegova želja i sposobnost nisu upitni, zbog praktično bezizlazne financijske situacije bit će mu nemoguće Barcu odmah spektakularnim pojačanjima vratiti na staze na kojima je bila tijekom njegovog prvog mandata (2003-10), kada je osvojila četiri španjolska i dva europska naslova.

Prvi put je navijače umjesto obećanog Beckhama utješio Ronaldinhom, ali sada nema koga dovesti 

Poveznica između prve Laportine predizborne kampanje i ove je što bi opet mogao, ne svojom krivnjom, ne ispuniti obećanje o dovođenju mega-zvijezde. Prije 18 godina David Beckham, koji je trebao biti perjanica Laportine Barcelone, u zadnji tren je odabrao Real. Međutim, dok je predsjednik tada sebe i navijače zbog tog gubitka utješio Ronaldinhom, Eto'om, Decom, sada nema manevarskog prostora za kompenzacije na tržištu.

Haland je samo želja. Realnost su igrači bez odšteta

Prva želja mu je genijalni mladi golgeter Erling Haland, ali Barcelona sada nema više od 150 milijuna eura, koliko bi iznosila odšteta Borussiji Dortmund, provizija Minu Raioli i plaća Halandu. Zato se Barcelona, piše Marca, okreće besplatnim pojačanjima ili prinovama, igračima koji dolaze bez odštete, kako bi tako uštedjela novac koji nema. 

Obranu će pojačati Ericom Garcijom, mladim (20) povratnikom iz Manchester Cityja. Dijete Barcelone je prije četiri godine otišlo kod još jednog Katalonca u Manchesteru, ali se stoper sada vraća kao slobodan igrač. Vezu će Barcelona osnažiti Georginiom Wijnaldumom (30), koji također bez odštete dolazi iz Liverpoola. 

Messi će u 34. godini biti temelj nove Barce i Laporti je najvažniji. Zato mu dovodi prijatelja

Laporti je Messijev ostanak osnovni cilj i premda će on početkom iduće sezone imati 34 godine, predsjednik ga vidi kao temelj nove Barcelone. Zato mu u napadu dovodi velikog prijatelja i sunarodnjaka Sergija Aguera. Još jedan veteran (33) vidio je daleko bolje dane. Legendarni golgeter jučer je za Manchester City iz penala protiv davljenika Fulhama postigao prvi gol nakon godinu i dva mjeseca posta, ali i on je besplatan i Messi ga jako želi. 

Koemanu će ispuniti veliku želju

Konačno, najatraktivniji igrač i onaj koji nije samo u najboljim godinama (27) nego i u životnoj formi je Memphis Depay. Krilni napadač Lyona i reprezentacije Nizozemske je želja trenera Ronalda Koemana još od prošlog ljeta. Tada ga nije mogao dobiti jer je bio preskup, a za tri mjeseca je besplatan. Točnije, dolazi bez odštete.

Barca će imati najskuplju klupu

Marca dodaje da će Neto, Griezmann, Busquets, Trincao, Riqui Puig, Illaix, Pjanić, Braithwaite, Umtiti, Junior Firpo, Coutinho, Mingueza, Sergi Roberto biti rezerve u novoj Barceloni te da će neki od spomenutih igrača sigurno biti prodani kako bi se smanjili ogromni izdaci za plaće koje najviše guše klub. 

Pročitajte više