Marca: Rakitić nikad nije imao top brzinu, ali psihički je broj 1

Foto: EPA

SEVILLA je loše ušla u sezonu te je bila u zoni ispadanja španjolskog prvenstva, no onda je u ožujku momčad preuzeo Jose Luis Mendilibar, trener pod kojim se popela do devete pozicije i izborila finale Europa lige protiv Rome. Hrvatski nogometaš Ivan Rakitić (35) ove sezone odigrao je 48 utakmica u kojima je kao dokapetan postigao dva i asistirao za šest pogodaka. Marca je objavila tekst u kojem je Rakitića označila kao "srce Mendilibarove momčadi".

"Rakitić je nakon produžetaka protiv Juventusa (u polufinalu Europa lige, op. a.) vidno izmoren legao na tlo s licem prema travnjaku. Tri dana kasnije startao je u derbiju (protiv Betisa u La Ligi, op. a.). Hrvat pokazuje da godine nemaju veze s kvalitetom i željom za borbom.

Potpuno se privikao na potrebe momčadi, a pod Medilibarom je u najboljem izdanju. Kao vezni igrač puno igra obranu i pokazuje da to još ima u nogama. Nikad nije imao top brzinu, ali fizički i psihički je broj jedan", piše Marca.

"Rakitić igra gotovo bez odmora. On je srce Mendilibarove Seville"

"Igrao je 90 minuta u svim utakmicama Europa lige, osim sedam minuta (protiv Fenerbahčea, op. a.) kada ga je trener Sampaoli izvadio iz igre. Čak i kada je Rakitić umoran, Mendilibar zna da ga mora ostaviti u igri. On je igrač na kojeg se ostali oslanjaju kada je teško.

Osim toga, glavni je izvođač prekida, koji su vrlo važno oružje u trenutnom načinu igre Seville i koji su donijeli brojne golove i bodove u Mendilibarovoj eri. Mendilibar stalno računa na Rakitića s obzirom na izostanke u veznom redu. Igra gotovo bez odmora, osim u par ligaških utakmica.

Nije ga samo uvjerio svojom organizacijom napada već i uključenošću u oduzimanje lopti, kojih je u Europa ligi uzeo 64, odnosno osam po utakmici. Rakitić je Mendilibarov važan igrač u svlačionici. Rakitić je srce njegove Seville", zaključuje Marca.

Stranac s najviše nastupa u povijesti Seville

U Sevilli je igrao od 2011. do 2014. godine. Zatim je otišao u Barcelonu pa se vratio 2020. S 293 nastupa prestigao je Frederica Kanoutea (290) postavši stranac s najviše nastupa u 133 godine dugoj povijesti tog kluba. Ukupno je zabio 49 i asistirao za 59 pogodaka. Ugovor mu vrijedi do ljeta 2024. godine.

Pročitajte više