Marca: Rock n' Roll! Švicarska, Srbija i Kosovo odigrali najbolju utakmicu SP-a

Foto: Profimedia

LUDA utakmica Švicarska - Srbija (3:2) koja je u zadnjem kolu skupine SP-a odlučivala tko od ovih suparnika prolazi u nokaut fazu impresionirala je jedan od najčitanijih sportskih listova na svijetu. "Bila je to utakmica dvaju suparnika koju su zapravo igrala trojica. Zato što rivalstvo između Švicarske i Srbije već dugo uključuje Kosovo. Dovoljno je bilo malo proći društvene mreže da bi shvatili društveni i geopolitički značaj ove utakmice.

"Srbija je izgubila Kosovo koje je sada albansko. Shaqiri i Xhaka joj svaki put trljaju sol na ranu"

Balkanska reprezentacija se ne odriče sada albanskog Kosova, dijela zemlje kojeg je izgubila. Srbi ne mogu zaboraviti kako su im na prošlom SP-u najbolnije na ranu natrljali odakle su. Tako što su golove protiv Srbije slavili gestikulirajući dvoglavog orla, albanskog simbola, iako su zabili kao igrači Švicarske. Slavljenjem albanskog nacionalizma protiv Srba su na stadionu u Kalinjingradu iz lože podigli i Putina" podsjeća Marca i dodaje:

"Sve ovo učinilo je da nam suparnici na ovom meču pruže fantastični spektakl, jedan od najboljih mečeva ovog SP-a. Zapravo, vjerojatno najbolji. Kažu da vrijeme liječi sve, ali u ovom meču smo gledali stvari zbog kojih u slučaju Srba i Albanaca nikada neće zacijeliti. Shaqiri je i na ovoj utakmici zabio Srbima, a slavio je pred njihovim navijačima tako što ih je ušutkivao.

"Tadić, Shaqiri, Embolo, Vlahović, Kostić, Vargas, Mitrović...Divno ludilo i totalna, obostrana ofenziva"

Naravno, to je radio zagrljen s Xhakom." piše Marca i nakon podnaslova "Rock n' roll! Kakva fenomenalna partija!" piše: "Nogomet je ipak nadvisio sve probleme koji idu uz utakmice ovih rivala. Srbija i Švicarska su od prve minute jurnule po pobjedu i tako ponudile divan šou. Švicarska je već do 25. sekunde utakmice mogla zabiti čak tri puta.

Slijedilo je divno ludilo. Tadić, Shaqiri, Embolo, Vlahović, Kostić, Vargas, Mitrović... Totalna ofenziva na obje strane terena bez sekunde pauze i spektakl koji treba pokazati svakome tko sumnja u ovaj sport. Marca se pita "Zašto ne vidimo Švicarsku češće da igra ovako?" i nastavlja:

"Srbija ima igrače koji predvođeni Tadićem igraju kao anđeli, ali Švicarci su predvođeni Muratom Yakinom daleko odmakli od reprezentacije koju je bilo muka za gledati. Sada je to užitak i dar za sva osjetila. Treći gol koji je zabila Srbiji je višedimenzionalno umjetničko djelo. Peta Vargasa za strijelca Freulera ne može se prestati gledati.

"Kada Shaqiri vidi srpski grb..."

Embolo je održao lekciju kako centarfor treba igrati i što treba raditi. S druge strane, Mitrović i Vlahović zabili su golove iz udžbenika, kojima su potvrdili da su klasni napadači. Ipak, najbolji igrač utakmice je Xherdan Shaqiri. Sada mu je 31 godina i nikada nije postao igrač kakav je morao biti.

Ali, kada Shaqiri pred sobom vidi srpski dres adrenalin i sposobnost mu skoče tako da uvijek protiv ovog suparnika odigra fenomenalno. Njegovu predstavu ne može pokvariti ni to što je sukrivac za drugi gol Srbije, eto kako je odigrao."

Pročitajte više