Mark Bosnich: Fifa mora zaštititi naše mlade talente od grabežljivih Hrvata

BIVŠI vratar Manchester Uniteda, Australac hrvatskih korijena Mark Bosnich okomio se na Hrvatski nogometni savez zbog odvlačenja mladih talenata u Vatrene.

HNS u posljednje vrijeme budno prati talentiranog 18-godišnjaka Stevena Lušticu. Luštica je jedan od mnogih australskih nogometaša koji korijene vuku iz Hrvatske, a mnogo je takvih primjera u prošlosti koji su radije odabrali crveno-bijeli dres od dresa Socceroosa.

Luštica je najprije u FC Sydneyju pa onda u Gold Coast Unitedu osvojio naslov prvaka mlađih kategorija. Mladi je nogometaš ranije izjavio kako njegovo srce igra za Australiju, a za mladu je reprezentaciju već nastupao. Bosnich, iako ponosan na svoje hrvatsko porijeklo, zabrinut je zbog odlazaka mladih talentiranih igrača u druge reprezentacije i smatra kako je na Fifi da taj problem riješi.

"Normalno je biti ponosan na svoje porijeklo, ali ako sam rođen u Australiji i ovdje sam stekao svoje nogometno znanje, jednostavno bi australska reprezentacija trebala biti moj prvi izbor. Trebala bi postojati kompenzacija ako netko odluči nastupati za neku drugu zemlju", kazao je Bosnich.

HNS će plaćati za nastupe ključnih igrača?

Australci će se rado prisjetiti posljednjeg SP-a na kojemu je njihova reprezentacija remizirala s Hrvatskom 2:2, a Vatreni, kojima je trebala pobjeda, tim su rezultatom završili natjecanje u skupini. Tada su, u Kranjčarovoj izabranoj vrsti, igrala trojica Australaca: Josip Šimunić, Anthony Šerić i Joey Didulica. Osim toga, Mark Viduka je bio meta HNS-a u vrijeme dok je igrao za Melbourne Knights, a Dario Vidošić i Matt Spiranović unatoč ponudama da uzmu hrvatsko državljanstvo, odabrali su nastupati za "zemlju klokana".

Australija, kao i Švicarska, ima veliki problem što mnogi talentirani mladići iz njihove nogometne škole odabiru reprezentacije zemalja iz kojih potječu njihovi roditelji. Prihvati li Fifa njihove prigovore, uskoro bi HNS, kao i drugi savezi koji vrebaju strane mlade nogometaše, mogao plaćati za usluge svojih glavnih zvijezda. Rakitić, Šimunić i slični možda bi onda za Hrvatsku bili preskupi, a Markovićev lov na Cvitaniće, Sertiće i Biloše možda bi napokon prestao.

Pročitajte više