Bono je primio gol jedino protiv rodne zemlje: Zvali su, ali moj san je bio Maroko

Foto: EPA-EFE

MAROKO je prošao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u utakmici protiv Španjolske. Marokanci su tako izjednačili najveće uspjehe u povijesti afričkog nogometa. Prije njih do četvrtfinala su stizali Kamerunci 1990., Senegalci 2002. i Ganci 2010. godine. 

Jedan od heroja marokanske pobjede je sjajni golman Seville Yassine Bono (31), koji je u raspucavaju obranio penale Carlosu Soleru i Sergiju Busquetsu. Uz to, Bono je u tri utakmice Svjetskog prvenstva, tj. u 300 minuta provedenih na terenu primio samo jedan gol iz igre.

Bilo je to u skupini protiv Kanade, njegove rodne zemlje. Čak 17 od 26 igrača Maroka rođeno je van domovine, što nije previše čudno ako uzmemo u obzir da diljem svijeta živi više od pet milijuna Marokanaca. Bonovi roditelji emigrirali su u Montreal prije njegovog rođenja. 

"Ja sam iz Maroka i igrati za njih uvijek mi je bio san"

Ubrzo su se vratili, pa je njihov sin prve seniorske korake napravio u Wydad Casablanci. Primijećen je od strane skauta Atletico Madrida, koji ga je doveo kao 21-godišnjaka. U Atleticu je nastupao samo za B ekipu, a nakon posudbi u Zaragozi i Gironi prešao je u Sevillu.

U Andaluziji se skrasio i svojim obranama klubu je pomogao doći do trofeja Europa lige 2020. godine, a protiv Španjolaca upisao je 48. nastup za reprezentaciju. Prije prvog nastupa Kanađani su ga na temelju mjesta rođenja htjeli dovesti pod svoju zastavu, ali Bono je to odbio, baš kao i drugi heroj osmine finala Achraf Hakimi koji je odbio igrati za Španjolsku:

"Da, zaista je točno da me kontaktirao tadašnji izbornik Kanade Benito Floro u trenutku kada još nisam igrao za Maroko, ali ja sam iz Maroka i tamo sam odrastao, uvijek mi je bio san igrati za Lavove Atlasa."
 

Pročitajte više